Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους φοιτητές του Ιονίου, κατά της υποβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών (video-pics)

Φοιτητές
16 Φεβρουαρίου 2023 / 11:43

Το συντονιστικό φοιτητών κατά του ΠΔ 85 δηλώνει αλληλέγγυο στον αγώνα των καλλιτεχνών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαδήλωση κατά του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών, έκαναν φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Πλατεία Σαρόκο με την υποστήριξη των Φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας καθώς και των Fridays For Future Corfu και της κινηματογραφικής ομάδας Ιονίου Πανεπιστημίου "Κλακέτα".





Με αφορμή την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών και καλλιτεχνικών σχολών στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό φοιτητών για να συμβάλλουν έμπρακτα στον αγώνα κατά του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καθώς εξισώνει τα πτυχία τους με ένα απολυτήριο λυκείου.

Όπως ανακοίνωσαν «Οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου βρίσκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό και στόχος μας είναι οι άμεσες δράσεις που μπορούμε να λάβουμε για να φανεί η έμπρακτη στήριξή μας.Ήδη σημειώνεται πλήθος καταλήψεων σε Θέατρα και σχολές σε Πανελλήνιο επίπεδο.Πολλές είναι μάλιστα και οι παραιτήσεις καθηγητών από καλλιτεχνικά τμήματα Πανεπιστημίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την τωρινή αυτή κατάσταση».





Ζητούν 

- Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυει για τους διπλωματούχους μέχρι το 2003) ή τη δημιουργία αποδεδειγμένης ισότιμης βαθμίδας με το ΤΕ. Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων.
- Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών
- Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διενέργεια των σπουδών μας
- Την ΑΜΕΣΗ ίδρυση Δημοσίου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ