Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Επιλύεται το ιδιοκτησιακό των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά»

Στέφανος Γκίκας
16 Φεβρουαρίου 2023 / 14:42

Με νέα εγκύκλιο, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν ισχύει η υποχρέωση απόδειξης της ύπαρξης δικαιωμάτων επί των συγκεκριμένων ακινήτων για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση είχαν σήμερα οι Βουλευτές του Ιονίου της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Καββαδάς και Παναγής Καππάτος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην Λευκάδα, όπου η Διεύθυνση Δασών κατέθεσε στο Ελληνικό Κτηματολόγιο δήλωση ιδιοκτησίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές του Δήμου Λευκάδας. Το γεγονός δημιούργησε έντονη ανησυχία στους Βουλευτές του Ιονίου, καθώς ο ν. 4915/2022 τακτοποιεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που αποδεδειγμένα είχαν αγροτική μορφή και δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης. Οι Βουλευτές είχαν ζητήσει από την Κυβέρνηση να αποσαφηνιστεί ότι τα ιδιωτικά ακίνητα που δασώθηκαν δεν θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών παρουσίασε στους Βουλευτές την εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την οποία γίνεται απολύτως σαφές, ότι οι οικείες Διευθύνσεις Δασών θα προβαίνουν κατά την κτηματογράφηση σε δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων για δασωμένους αγρούς, μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας βάσει τίτλων, όπως είναι η ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων, δωρεών, διαθήκης κ.α.

Η εγκύκλιος υπογραμμίζει ότι και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν ισχύει η υποχρέωση απόδειξης της ύπαρξης δικαιωμάτων επί των συγκεκριμένων ακινήτων για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυε στην Περιφέρειά μας και κατά επέκταση οι πολίτες δεν καλούνται να αποδείξουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα για τους δασωμένους αγρούς.

Συμπερασματικά, δηλώσεις δικαιώματος που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία του επικαλούμενου δικαιώματος, ήτοι τους τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Στέφανος Γκίκας, σχολιάζοντας την ερμηνευτική εγκύκλιο είπε:
«Με την εν λόγω εγκύκλιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θωρακίζει την περιουσία των πολιτών, ενώ απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο λανθασμένης ερμηνείας του νόμου από τις οικείες Διευθύνσεις Δασών