Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα της εταιρείας για το ΑΚΤΑΙΟΝ

ΑΚΤΑΙΟΝ
04 Απριλίου 2023 / 09:49

Ζητά την αναστολή καταβολής ενοικίων για 11 μήνες προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με το κόστος αποκατάστασης του κτιρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περίοδο χάριτος στην καταβολή ενοικίου ζητά ο νέος μισθωτής του ΑΚΤΑΙΟΝ από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, όπως έχει δημοσιεύσει η "Ε" από 14/3/23με αίτημά του που έρχεται σήμερα προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα εδράζεται σε εκθέσεις μηχανικών αλλά και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, για προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, δηλαδή σε θέματα στατικότητας.

Οι εργασίες σύμφωνα με την εταιρεία CORFU ON LIST AKTAION Μον. ΙΚΕ (Όμιλος Ιωάννου) θα κοστίσουν σχεδόν 80 χιλ. ευρώ, οπότε η μισθώτρια εταιρεία ζητά να μην πληρώσει ενοίκια για 11 μήνες, προκειμένου να συμψηφιστεί το κόστος αποκατάστασης καθώς και δύο μήνες για τις απαιτούμενες ενέργειες. Η εταιρεία δεν παραλείπει να επισημάνει πάντως ότι δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/3/2023 και όλα τα μισθώματα έως τον Μάρτιο του 2023 έχουν καταβληθεί ή ρυθμιστεί.

Άλλα λέει η σύμβαση

Η απόφαση θα βρεθεί στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει απόψε, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει επί ζητημάτων που αφορούν σε τροποποίηση φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου ενεργών συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με την προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού «ο Δήμος δεν υποχρεούται σε καμία δαπάνη έστω και αναγκαία. Οι αναγκαίες και επωφελείς δαπάνες ακόμη και τυχόν πρόσθετα κατασκευάσματα στο μίσθιο, οι οποίες γίνονται πάντοτε μόνο μετά από έγγραφη άδεια της Οικονομικής Επιτροπής ή αρμοδίων υπηρεσιών, παραμένουν σε κάθε περίπτωση υπέρ του Δήμου, επειδή ο μισθωτής παραιτείται από τη στιγμή της υπογραφής της μισθωτηρίου συμβάσεως από το δικαίωμα της αφαίρεσης τους και από όποια αποζημίωση γι αυτές». 

Επιπλέον αναφέρεται ότι «ο Δήμος δεν ευθύνεται έναντι του ενοικιαστού για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μίσθιο, της οποίας τεκμαίρεται ότι έχει λάβει γνώση αυτός, ούτε συνεπώς υποχρεούται εντεύθεν στην επιστροφή ή μείωση του μισθώματος ούτε και την λύση της μισθώσεως».

Η αρχαιολογία

Πάντως η οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο οφείλει να πάρει το καλώς έχειν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ανεξαρτήτως της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στις 16.000 ευρώ συν το χαρτόσημο 3,6% και η εταιρεία έχει καταβάλει εγγυητική ίση με τα μισθώματα ενός έτους, δηλαδή 192.000 ευρώ κατά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης τον Ιούλιο του 2022.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ