Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Κέρκυρας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΜΕΡΑ25

ΜΕΡΑ25
13 Μαΐου 2023 / 12:40

"Οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος δεν περιορίζονται σε εποχικές και ότι απαιτείται η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών που απασχολούνται πλέον με εξάμηνες συμβάσεις"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΜΕΡΑ 25 Κέρκυρας). Τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Κέρκυρας επισκέφθηκε κλιμάκιο του Μέρα25-Συμμαχία για τη Ρήξη.
 
Οι  μεγάλες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και η ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, τέθηκαν επί τάπητος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα  κλιμάκιο του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία  για τη Ρήξη Κέρκυρας στον Πυροσβεστικό Σταθμό του νησιού.
 
Ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Νίκος Κολοβός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και για την επιτακτική ανάγκη ομογενοποίησης του Σώματος προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στην Πυροσβεστική.
 
Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος δεν περιορίζονται σε εποχικές και ότι απαιτείται η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών που απασχολούνται πλέον με εξάμηνες συμβάσεις.
 
Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία κονδυλίων για την πρόληψη καθώς ο κύριος όγκος τους οδεύει προς την καταστολή των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα την απουσία συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών. Κατάσταση που γίνεται περισσότερο κρίσιμη καθώς το παραγωγικό μοντέλο της Κέρκυρας,  δεν στηρίζεται πλέον στον πρωτογενή τομέα αλλά στις τουριστικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου αγροτικές και δασικές εκτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου στην τύχη τους.
 
Σε ό,τι αφορά τα μέσα αεροπυρόσβεσης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη ότι αυτά περιορίζονται στα αποσυρθέντα ψεκαστικά αεροσκάφη PZL, τα οποία αδυνατούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις όταν η ένταση του ανέμου υπερβαίνει την κλίμακα των τεσσάρων μποφόρ. Με δυο λόγια είναι εντελώς αναποτελεσματικά καθώς όσο αυξάνεται η ένταση του ανέμου τόσο η ένταση της πυρκαγιάς γίνεται ισχυρότερη.
 
Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας με τα πολλά καντούνια της και τη γραφική ομορφιά της αποτελεί πηγή αγωνίας για το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Κέρκυρας καθώς, όπως υπογραμμίστηκε, τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς στο σημείο αυτό της πόλης, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, θα λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση καθώς τα ογκώδη  πυροσβεστικά οχήματα αδυνατούν να εισέλθουν στα στενά δρομάκια και να επιτελέσουν το έργο της
πυρόσβεσης.
 
Η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις μάχες που
δίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες , σε ό,τι αφορά τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας και των λαϊκών περιουσιών.
 
Το ΜέΡΑ 25- Συμμαχία για τη Ρήξη στέκεται
ενεργά δίπλα στους πυροσβέστες και το
δίκαιο των αιτημάτων τους.