Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καινοτομία του Film Office της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (video)

Film Office
18 Μαΐου 2023 / 14:09

Το πρώτο στην Ελλάδα που αποκτά ψηφιακή μορφή στο μετα-σύμπαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέοι ορίζοντες στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας αλλά και στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος ανοίγει η λειτουργία του ψηφιακού γραφείου συναντήσεων του Ionian Islands Film Office στο Μετασύμπαν (Metaverse), το πρώτο που στήνεται στην Ελλάδα, με σκοπό να παρέχει έναν καινοτόμο τρόπο στην υπηρεσία διευκόλυνσης των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η τεχνολογία για μια ακόμη φορά επιστρατεύεται και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Έτσι αντί ενός απλού zoom meeting οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βιώσουν μια διαδραστική εμπειρία σε έναν πλήρως ψηφιακό χώρο με ελάχιστα «κλικ».

Το ψηφιακό γραφείο συναντήσεων του Ionian Islands Film Office στο μετασύμπαν (metaverse) παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και τους δημιουργούς του, τον Δρ. Ιωάννη Δεληγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Δρ Ιάκωβο Παναγόπουλος, σκηνοθέτη και ερευνητή στο Τμήμα Οπτικοακουστικών Τεχνών, παρουσία της προϊσταμένης της ΕΦΑ  Δ. Ρηγάκου, της Αντιδημάρχου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Π. Τζάννε και της υπεύθυνης του του Ionian Islands Film Office A. Κροκίδη.


«Η κεντρική πολιτική για την προώθηση των οπτικοακουστικών παραγωγών έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου απεικόνισης του Film Office, δηλαδή όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται για την προβολή των δυνατοτήτων που έχουν τα νησιά μας για να φιλοξενήσουν και να υποστηρίξουν οπτικοακουστικές παραγωγές. Αυτή η δυνατότητα δίνει στον χρήστη απ’ όπου και να προέρχεται να μην αναζητεί μόνο από τα sites και τις προσωπικές επαφές τις πληροφορίες αλλά να περιηγείται και να ανακαλύπτει τον πλούτο και τις δυνατότητες που υπάρχουν στα νησιά μας, μέσω αυτής της λειτουργίας», ανέφερε η κ. Κράτσα.



Εύχρηστος

Όπως τονίστηκε από τους δημιουργούς, ο εικονικός χώρος είναι εύχρηστος στην πλοήγηση και τη χρήση του, καθώς υποστηρίζονται όλες οι συσκευές πρόσβασης (κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές και συσκευές εικονικής πραγματικότητας VR) προβάλλοντας διαδραστικά και συνεργατικά τη διαθεσιμότητα κινηματογραφικών αλλά και τουριστικών τοποθεσιών και υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα χώρο τηλεσυνεργασίας, 50 ατόμων, όπου ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να κινηθεί ανεξάρτητα και να εστιάσει την προσοχή του εκεί που θέλει.

Στην ουσία όπως εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος ο ψηφιακός χώρος συναντήσεων είναι ένας διάδρομος, προτού κάποιος επισκεφθεί την περιοχή ενδιαφέροντος του, όπου του παρέχονται όλες οι πληροφορίες για τις τοποθεσίες, τους τοπικούς επαγγελματίες της περιοχής ώστε να «πάρει» μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες που προσφέρει το κάθε νησί της Περιφέρειάς μας.



Προώθηση

Το πρότζεκτ αποτελεί το επιστέγασμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ionian Islands Film Office). Μάλιστα το ψηφιακό γραφείο συναντήσεων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης του τουρισμού από την Περιφέρεια, καθώς περιέχει έναν μεγάλο αριθμό επιλεγμένων τοποθεσιών με τη φυσική ομορφιά και τα μοναδικά ιστορικά μνημεία των Ιονίων Νήσων, όπως επισήμανε ο κ. Δεληγιάννης.

Μνημόνιο συνεργασίας

Οι επιδόσεις πάντως του Ionian Islands Film Office με την προσέλκυση επιτυχημένων παραγωγών, όπως είναι «ο Γάμος Αλά Ελληνικά» το «Μαέστρο», το «The Return» έχει ανοίξει το δρόμο για διεθνείς συνεργασίες, παρότι προέρχεται από μια μικρή νησιωτική περιφέρεια.

Όπως τόνισε η κ. Κράτσα το Ionian Islands Film Office θεωρείται εταίρος του αντίστοιχου γραφείου του δήμου Παρισίων, το οποίο είναι το πιο ελκυστικό και δυναμικό σε διεθνές επίπεδο. Η αγαστή συνεργασία πρόκειται να επισφραγιστεί στα τέλη Ιουνίου με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το "Mission Cinema", The Paris Film Office, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών παραγωγών παγκοσμίως.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ