Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νερό απ΄ την Αλβανία για τους Ιταλούς!

ΥΔΡΕΥΣΗ
02 Ιουνίου 2023 / 12:36
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η κυβέρνηση Ράμα συμφώνησε για τη μεταφορά 150 εκ. κυβικών νερού ετησίως. Η επένδυση ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Πούλιας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη διαχείριση των νερών, την Τετάρτη, στο Μπάρι.

ΜΠΑΡΙ. (ΙΤΑΛΙΑ/ΑΠΟΥΛΙΑ). Το πράσινο φως για τη κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη της Απουλίας, Michele Emiliano, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης των νερών. Η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε να κατασκευαστεί υδραγωγείο που θα συνδέει το Αργυρόκαστρο, με το Galugnano, στο Σαλέντο. 

Από την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου για τα νερά, όπου και η ανακοίνωση για την ιταλοαλβανική συμφωνία μεταφοράς. Στο κέντρο ο περιφερειάρχης Πούλιας, Μισέλ Εμιλιάνο. ΦΩΤΟ@baritoday.it

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις έως το 2045 ύψους περίπου 7 δισ. €, το 40% των οποίων χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη και τα υπόλοιπα από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Η στρατηγική μας συνίστατο στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πολιτικών και μέσων χρηματοδότησης – δήλωσε ο αντιπρόεδρος, Raffaele Piemontese. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα που βασίζεται στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, από το Ταμείο Ανάπτυξης και Συνοχής μέχρι την τιμολόγηση, και στοχεύει σε τρεις βασικούς στόχους: τη μείωση των απωλειών νερού, που συχνά αγγίζουν το 40% της ποσότητας που μεταφέρεται από απαρχαιωμένα δίκτυα· την ενίσχυση των βιολογικών· Τον πολλαπλασιασμό των πηγών παροχής νερού, μέσω συμφωνιών με γειτονικές περιοχές, κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και δημιουργία νέων συνδέσεων».

Το έργο και το κόστος

Για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και του δικτύου μεταφοράς νερού θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια και περίπου ένα δισεκατομμύριο €. Στόχος είναι η μεταφορά 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στην Απουλία κάθε χρόνο. Για την Απουλία είναι μια στρατηγική υποδομή, δεδομένης της ξηρασίας που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Αλλά και η Αλβανία θα έχει όφελος εφόσον θα δημιουργηθούν περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.