Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πύλος: Συνελήφθησαν έξι διακινητές, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Ναυάγιο
15 Ιουνίου 2023 / 10:42

Οι δεκάδες σοροί από τον τόπο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου μεταφέρονται από το πρωί στο λιμάνι

ΠΥΛΟΣ. Συνελήφθησαν έξι διακινητές, ανάμεσα στους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου κοντά που έγινε κοντά στην Πύλο, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης στο CNN Greece.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων  με τους νεκρούς να φτάνουν μέχρι στιγμής τους 79. 

Οι δεκάδες σοροί των ανθρώπων που έχουν περισυλλέξει τα συνεργεία διάσωσης από τον τόπο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου μεταφέρονται από το πρωί στο λιμάνι της πόλης με προορισμό της ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Η μεταφορά γίνεται με το πλωτό πλοίο του Λιμενικού από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί γίνεται η διαδικασία λήψης δείγματος DNA για να γίνει ταυτοποίηση με τους διασωθέντες προκειμένου να βρεθεί αν υπάρχουν συγγενείς μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι άλλες 40 σοροί έφτασαν στο λιμάνι της πόλης τα μεσάνυχτα, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει μέχρι στιγμής τους 79.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 79 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109. Υπάρχει έχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τους 600-750 άτομα.

Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος 35 περίπου μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πλήρωμα του πλοίο δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.

ΦΩΤΟ: tovima.gr

Πηγές: tovima.gr, cnn.gr