Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «φιλί της ζωής» αναμένουν εδώ και χρόνια το Δημοτικό Θέατρο και το San Giacomo

San Giacomo
17 Ιουνίου 2023 / 13:06
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ν. Καλόγερος: Η χρηματοδότηση με δικαιούχο το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας παραμένει ενεργή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τρία χρόνια έχουν σχεδόν παρέλθει από τότε που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι μελέτες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και του εμβληματικού San Giacomo, ωστόσο μέχρι και σήμερα η εικόνα των δυο αυτών κτιρίων - τοπόσημων για το νησί παραμένει ίδια και απαράλλακτη.

Οι μελέτες για την πλήρη ανακατασκευή τους με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν τις φθορές του χρόνου και θα αναβαθμίσουν την αισθητική και την λειτουργικότητά τους δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί. Στο μεταξύ νερά στάζουν από τη στέγη του Δημοτικού Θεάτρου στο εσωτερικό του σχεδόν σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Όσο για το ιστορικό κτίριο San Giacomo, η κακή κατάστασή του επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και στην έκθεση επικινδύνου που συνέταξε η Πολεοδομία και που είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή μεταφορά των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Κ. Κέρκυρας εκτός κτιρίου, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές.

Από το καλοκαίρι του 2020 η χρηματοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τόσο η μελέτη για την «Συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων», π/υ 600.000 ευρώ, όσο και η μελέτη του «Έργου αποκατάστασης κτιρίου Σαν Τζιάκομο», π/υ 200.000 ευρώ.

 Για τα δυο αυτά έργα πολιτιστικής υπεραξίας για τον τόπο, έχουν «δώσει» τα χέρια η Περιφέρεια ως φορέας χρηματοδότησης και ο Δήμος Κ. Κέρκυρας ως φορέας υλοποίησης και δημοπράτησης των μελετών με χρονικό ορίζοντα τους 18 μήνες. Στο μεταξύ όμως μεσολάβησε η πανδημία και οι δυσκολίες που επέφερε, δημιουργώντας διαφορετικά δεδομένα .

Δεν χάθηκαν τα χρήματα, μεταφέρθηκαν στο ΕΠΑ

 Το ευτύχημα της υπόθεσης είναι ότι παρά το χρόνο που μεσολάβησε, η χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών δεν έχει χαθεί. Με πρόσφατη απόφαση οι εγκεκριμένες πιστώσεις συνολικού ποσού 800.000 ευρώ, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο προβλέπει και την επικαιροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των μελετών.

«Η χρηματοδότηση με δικαιούχο το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας έχει μεταφερθεί πρόσφατα στο ΕΠΑ και παραμένει ενεργή. Η ενταγμένη προς χρηματοδότηση μελέτη του San Giacomo, βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα για δημοπράτηση εκ μέρους του Δήμου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του. Υπάρχει όμως ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων από την πλευρά του φορέα χρηματοδότησης της ΠΙΝ και του μέσου χρηματοδότησης (ΠΔΕ Εθνικό Σκέλος)», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος.

Τα νέα χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Κ. Κέρκυρας Β. Πίτσα, οι μελέτες βάσει των επικαιροποιημένων χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31-12-2025 , ενώ η ανάδειξη των αναδόχων που θα τις εκπονήσουν έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι 31-05-2024. «Από την πρόσφατη απόφαση του προγράμματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την απώλεια της χρηματοδότησης, καθώς έχουμε το χρόνο για την διαγωνιστική διαδικασία της ανάθεσης και την υλοποίησή τους. Είμαστε πολύ κοντά να προχωρήσουμε τις διαδικασίες ανάθεσης των μελετών και για τα δυο κτίρια», διευκρίνισε ο κ. Πίτσας. Όπως είπε, οι πόροι για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες, που θα αποδώσουν στα δυο μνημειώδη κτίρια την πολιτιστική και κοινωνική σημασία που τους αντιστοιχούν, θα αναζητηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027. Το μόνο που απομένει είναι κατά πόσο το όραμα θα μετουσιωθεί σε απτά έργα ή θα μιλάμε για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.