Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμια αγωνία για το χαμένο βαθυσκάφος του Ατλαντικού

βαθυσκάφος
21 Ιουνίου 2023 / 20:07
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το βαθυσκάφος «Titan» της OceanGate Expeditions το οποίο πραγματοποιεί περιηγήσεις στα απομεινάρια του κρουαζιερόπλοιου από το 2021, έχασε την επαφή του με το πλοίο εντοπισμού την Κυριακή 18/06

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ. Συνεχίζονται οι έρευνες για το τουριστικό υποβρύχιο σκάφος που χάθηκε κοντά στα συντρίμμια του Τιτανικού και στο οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα . Όλο και περισσότερα πλοία και αεροσκάφη συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης με τα αποθέματά οξυγόνου στο βαθυσκάφος να εξαντλούνται ώρα με την ώρα.

Το βαθυσκάφος «Titan» της OceanGate Expeditions το οποίο πραγματοποιεί περιηγήσεις στα απομεινάρια του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου από το 2021, έχασε την επαφή του με το πλοίο εντοπισμού την Κυριακή 18/06.

Περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μίλια (25.900 τ. χλμ.) έχουν ερευνηθεί ως τώρα, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Αναφορές ότι το σόναρ κατέγραψε «υποθαλάσσιους ήχους» χθες (20/6), γέννησαν ελπίδες ότι οι πέντε εγκλωβισμένοι είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού ναυτικού Κρις Πάρι δήλωσε απαισιόδοξος για της προοπτικές επιβίωσης των πέντε παγιδευμένων αφού, όπως αναφέρει, αν δεν στείλει το σκάφος σήμα κινδύνου είναι «αδύνατο» να βρεθεί σε τόσο περιορισμένο διάστημα.

Ο Πάρι εντοπίζει δύο προβλήματα στην όλη επιχείρηση. «Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ – το πρώτο είναι να βρεθεί και το δεύτερο να βγει από τον βυθό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό και δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».

Όπως δήλωσε ένας βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού στην Daily Mail, στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί παγιδευμένος σε υποβρύχιο έχει να αντιμετωπίσει τη σταδιακή πτώση των επιπέδων οξυγόνου, τις εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε υποθερμία.

Στην περιοχή πάντως αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Τετάρτης ένα γαλλικό ρομπότ με τη δυνατότητα να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων, ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του βαθυσκάφους. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του υποβρυχίου εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει το σκάφος σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί κάπου.

Με πληροφορίες από ertnews και ΒΗΜΑ.gr

ΦΩΤΟ@AFP/OCEANGATE EXPEDITIONS

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.