Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσας ρύπανσης στο Λιμάνι της Κέρκυρας

Θαλάσσια ρύπανση
30 Ιουνίου 2023 / 13:51

Την άσκηση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, διάρκειας από την 12η έως και την 17η Ιουνίου, πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Εταιρεία «ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», Πρακτική Εκπαίδευση στα θέματα πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας ρύπανσης στο Νέο Λιμένα Κέρκυρας, την 12η Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο σκέλος οργανώθηκε και εκτελέστηκε Άσκηση αντιμετώπισης Θαλάσσιας ρύπανσης, με σενάριο διαρροή Πετρελαιοειδών αποβλήτων από το Ο/Γ-Ε/Γ ΕΥΔΟΚΙΑ, το οποίο ήταν πλαγιοδετημένο στο νέο Λιμένα σχεδόν μπροστά από το κτίριο, όπου στεγάζονται όλες οι Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο του σεναρίου απαιτήθηκε η ρίψη 105 μέτρων πλωτών φραγμάτων συνολικού ύψους 92cm, τα οποία αφού εγκλώβισαν την υποτιθέμενη ρύπανση, αγκυροβολήθηκαν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή επιφάνεια της θάλασσας, εντός της οποίας θα μπορούσε να εγκλωβιστεί επίσης ο μέγιστος δυνατός όγκος Πετρελαιοειδών.

Στο δεύτερο σκέλος έγινε επίδειξη όλων των διαθέσιμων απορροφητικών υλικών, σχετικά με τη χρήση τους ανάλογα με το συμβάν και την αποτελεσματικότητά τους, όσον αφορά στην κατηγορία των Πετρελαιοειδών που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Και τα δύο  σκέλη παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου της Κέρκυρας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καβοδετών και Φορτοεκφορτωτών οι οποίοι διέθεσαν και το Φορτηγό όχημα με το οποίο μεταφέρθηκαν τα πλωτά φράγματα μήκους 105 μέτρων από την αποθήκη όπου φυλάσσεται στο σημείο της υποτιθέμενης ρύπανσης, δύο Τεχνικοί της «ΜΕΤΟΠΗ» οι οποίοι κάλυψαν την Άσκηση και με video αλλά και με φωτογραφίες μέσω Drone, σχεδόν όλα τα μέλη της Ομάδας Αντιρρύπανσης από τους υπαλλήλους του ΟΛΚΕ μερικοί εκ των οποίων επάνδρωσαν και το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Οργανισμού και τέλος πλωτό σκάφος του ΚΛ Κέρκυρας, το οποίο επιτηρούσε την όλη δράση.

Πρακτική Εκπαίδευση

Η πρακτική εκπαίδευση της Ομάδας του Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. έγινε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 στο Νέο Λιμένα της Κέρκυρας. Σε πρώτο στάδιο μεταφέρθηκε το πλωτό φράγμα από την Αποθήκη στην οποία φυλάσσεται, μέχρι και το κρηπίδωμα όπου θα γινόταν η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης με Φορτηγό του Συλλόγου Φορτοεκφορτωτών και Καβοδετών.

Το σενάριο της Άσκησης Αντιρρύπανσης προέβλεπε την διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από το Ε/Γ-Ο/Γ Πλοίο “ΕΥΔΟΚΙΑ”, το οποίο ήταν πλαγιοδετημένο επί του κρηπιδώματος του Λιμένα.

Κατόπιν της ειδοποίησης του Κ.Λ. Κέρκυρας, η Ομάδα Αντιρρύπανσης προέβη στην παρέαση 105 μέτρων πλωτών φραγμάτων γύρω από το Πλοίο “Ευδοκία” και αναγκαστικά και του Ε/Γ “Χριστίνα”, το οποίο ήταν δίπλα στο πρώτο, με την βοήθεια φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους που διαθέτει ο Ο.Λ.ΚΕ..

Μετά την πρόσδεση των δύο άκρων του φράγματος σε επιλεγμένα σημεία του κρηπιδώματος του Λιμένα, ακολούθησε η απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόληση του πλωτού φράγματος, με χρήση ενός αγκυροβολίου

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια παρέασης πλωτών φραγμάτων υπήρχε παρουσία και του σκάφους του Κ.Λ. Κέρκυρας.

Μέρος της εκπαίδευσης παρακολούθησαν και οι μαθητές της Ε’ Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας στους οποίους στο 2ο σκέλος της Πρακτικής Εκπαίδευσης αφ΄ενός έγινε η πρακτική επίδειξη του ορθού τρόπου χρήσης όλων των απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών που διαθέτει ο Ο.Λ.ΚΕ. και αφ΄ετέρου τους επεξηγήθηκε ο σκοπός της ύπαρξης του Πλωτού φράγματος αλλά και η χρησιμότητά του σε περίπτωση συμβάντος, όπως στο σενάριο της Άσκησης.

Τέλος, αφού ολοκληρώθηκε η Πρακτική Εκπαίδευση τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν με το προαναφερθέν σκάφος του Ο.Λ.ΚΕ. και επανατοποθετήθηκαν επιχειρησιακά στην αποθήκη όπου φυλάσσονται, αφού προηγουμένως ξεπλύθηκαν προσεκτικά με γλυκό νερό.

Επίσης, όλα τα παρελκόμενα των πλωτών φραγμάτων της Άσκησης (αγκυροβόλια, σημαντήρες, σχοινιά, κ.λπ.), αφού και αυτά ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό, επανατοποθετήθηκαν εντός των δύο (2) Container στα οποία φυλάσσονται μαζί με 600 μέτρα πλωτών φραγμάτων, τα οποία είναι επιχειρησιακά συνδεδεμένα και πάντα σε ετοιμότητα ρίψης τους στη θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε πραγματικό συμβάν.

Ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εν λόγω Πρακτική Εκπαίδευση στην Κέρκυρα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού ρύπανσης, η αντιμετώπισή του θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με στόχο την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος όλων των περιοχών ευθύνης μας, αλλά και της εγγύς αυτών παράκτιας ζώνης της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων Νήσων.