Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ορκίζεται τη Δευτέρα 03/07 η νέα Βουλή

Βουλή
02 Ιουλίου 2023 / 13:48
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σε πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος που θα ξεκινήσει στις 11:00

ΑΘΗΝΑ. Η σύγκλιση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρα 03/07 στις 11:00 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ενώ θα συνεπικουρείται από τέσσερεις προσωρινούς Γραμματείς. Την θέση αυτή θα αναλάβουν οι νεότεροι ηλικιακά βουλευτές των δύο πρώτων κομμάτων σε έδρες.

Το πρόγραμμα της συνεδρίασης

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την κατάθεση στα Πρακτικά των ονομάτων των 300 βουλευτών από τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος στη συνέχεια θα αναγνώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της έδρας της επιλογής τους.

Στη συνέχεια, ο προσωρινός Α΄ Γραμματέας θα συνοδεύσει στην αίθουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Ακολούθως, οι βουλευτές που το επιθυμούν, θα δώσουν τον θρησκευτικό όρκο. Με το πέρας της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.

Επόμενο βήμα θα είναι η ορκωμοσία των βουλευτών που επιθυμούν να ορκιστούν στο Κοράνι ακολουθούμενοι από αυτούς που επιλέγουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής θα κλείσει τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας.

Την Τρίτη 04/07 η εκλογή του Προέδρου της Βουλής

Στη Συνεδρίαση της Τρίτης θα εκλεγεί ο πρόεδρος του Σώματος και στη συνέχεια οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του στη Βουλή ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο Κων/νο Τασούλα. Η εκλογή θα γίνει  με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του  όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους). Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται όποιος συγκέντρωσε της περισσότερες.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση

Την Πέμπτη 06/07 θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Με το πέρας της συζήτησης η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο 08/07.  

Η κυβέρνηση χρειάζεται απόλυτη ψηφοφορία επί των παρόντων βουλευτών για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, που όμως δεν επιτρέπεται να είναι λιγότεροι από 120 (2/5 του συνόλου).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.