Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσιάστηκε η διακήρυξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Νότιας Κέρκυρας

Λαϊκή Συσπείρωση
03 Ιουλίου 2023 / 13:29

Yποψήφιος Δήμαρχος ο Σταμάτης Πελάης - την εκδήλωση χαιρέτησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αλεξάνδρα Μπαλού

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΠαρουσιάστηκεΤο Σάββατο, 1 Ιουλίου,  η διακήρυξη του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Η διακήρυξη παρουσιάστηκε από τον υποψήφιο Δήμαρχο Σταμάτη Πελάη και την εκδήλωση χαιρέτησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αλεξάνδρα Μπαλού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της διακήρυξης:

Διανύουμε το πρώτο τέταρτο του 21 ου αιώνα.
Με τα επιτεύγματα της επιστήμης, των ανθρώπων του μόχθου, της γνώσης και της δημιουργίας, η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μια εξαιρετική ποιότητα
ζωής, χωρίς τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τους κινδύνους και την εκμετάλλευση, που σημάδεψαν τους προηγούμενους αιώνες.

Η επιστήμη, η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνολογίας:
- Επιταχύνει και πολλαπλασιάζει την παραγωγή και την παραγωγικότητα των αγαθών, ώστε να φτάνουν και να περισσεύουν για την κάλυψη των αναγκών.
- Παρέχει τη δυνατότητα της πρόληψης και της θεραπείας των ασθενειών.
- Μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον αναγκαίο χρόνο εργασίας σ΄ ένα παγκόσμιο καταμερισμό.
- Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενασχόληση του ανθρώπου με δημιουργικές δράσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με την καλλιέργεια των γνώσεων και την
περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας προς όφελος του ανθρώπου.

Ενώ λοιπόν έχουν διαμορφωθεί όλες αυτές οι θετικές προϋποθέσεις για να ζει ο άνθρωπος, όπως του αξίζει, ένας εφιάλτης απλώνεται πάνω από τη γη: Το 0,9% του
παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται το 44% του πλούτου.

Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια μια ισχνή μειοψηφία οικονομικών παράσιτων να συσσωρεύει αμύθητα ποσά, που αντιστοιχούν στον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο και να στερούν από την πλειοψηφία των ανθρώπων τα αγαθά, που παράγονται με τη γνώση και την εργασία τους. Δυστυχώς, αυτές οι αναλογίες επιβεβαιώνονται περίτρανα και στον τόπο μας.

Για να επιβληθεί ο εφιάλτης του καπιταλισμού διευρύνεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ασκείται πάσης φύσεως βία από τους ισχυρούς σε βάρος των αδυνάτων, ο πόλεμος επανέρχεται ως τρόπος επίλυσης των διαφορών, το περιβάλλον καταστρέφεται ενώ η ζωή των λαϊκών στρωμάτων απαξιώνεται για την εξυπηρέτηση του στόχου της συσσώρευσης του πλούτου σε λίγα χέρια.

Όπως διεθνώς, έτσι και στην χώρα μας - τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε τόπου - επικρατεί ο εφιάλτης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Το κράτος των πλουτοκρατών διεκπεραιώνει σε εθνικό επίπεδο τη στρατηγική του κεφαλαίου και επιβάλλει στη νέα ψηφιακή εποχή τις προτεραιότητες του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το μερίδιο των μισθών, των συντάξεων και γενικά το συνολικό λαϊκό εισόδημα συμπιέζεται αφόρητα, ενώ οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία αντί για αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος προωθούν την κοροϊδία του λαού με κουπόνια, χαρτζιλίκια και επιδόματα.

Σε τοπικό επίπεδο το κράτος επικουρείται από την τοπική διοίκηση στους δήμους και στις περιφέρειες που δρουν ως κατώτερα τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ως ιμάντας μεταφοράς της κυρίαρχης πολιτικής στην τοπική κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται η οικονομική και κοινωνική ζωή σε μία μικρή υποβαθμισμένη και απαξιωμένη απ’ τα κέντρα λήψης των αποφάσεων περιοχή της Νότιας Κέρκυρας.

Η κοινωνική σύνθεση της διοικητικής ενότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας συγκροτείται από:

- τους μικροεπαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως εποχιακά και πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας από τη μια τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και τις Τράπεζες - οι οποίοι συγκεντρώνουν την οικονομική δραστηριότητα σε λίγα χέρια - και από την άλλη το κράτος των μονοπωλιακών ομίλων με τη ληστεία των φόρων, των χαρατσιών, της γραφειοκρατίας και της πελατειακής διαχείρισης.

- τους ελάχιστους αγρότες που βλέπουν τον ελαιώνα και την καλλιεργήσιμη γη τους να ρημάζουν λόγω των αντιαγροτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους-ανέργους που «κωπηλατούν», κατά κύριο λόγο στην «τουριστική γαλέρα» και στα συμπληρωτικά με αυτήν επαγγέλματα.

- τους συνταξιούχους των παραπάνω ενεργών κοινωνικών ομάδων, που αγωνιούν για τις εξελίξεις και το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους, χωρίς να μπορούν να τα στηρίξουν.

- τους νέους και τις νέες που στοιβάζονται σε ακατάλληλα σχολεία για να διεκπεραιώσουν την «εκπαιδευτική διαδικασία», που δεν μπορούν να αθληθούν, να μορφωθούν πολύπλευρα, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προβάλλουν τις
δεξιότητες τους, να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε ένα τόπο που μαραζώνει, χωρίς κοινωνικές υποδομές και επαγγελματική διέξοδο.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα διευρύνει το χάσμα της ανισότητας και υποβαθμίζει με ταχύτερους ρυθμούς τις τοπικές κοινωνίες με την παραπάνω κοινωνική σύνθεση. Οι κυβερνήσεις, ακόμη και εκεί που παρεμβαίνουν, επιλέγουν και προωθούν υποτιθέμενες λύσεις στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας, και των συμπράξεων με τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο λαός όμως έχει στερέψει και οδηγείται σε αδιέξοδο, αδυνατεί να πληρώσει ξανά και ξανά, για τα αυτονόητα που δικαιούται να λάβει από το κράτος.

Ο λαός της Νότιας Κέρκυρας αισθάνεται στο πετσί του την εγκατάλειψη των λαϊκών στρωμάτων, την υποβάθμιση, την υπονόμευση και την παράδοση του τόπου του στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Το μοντέλο της τοπικής οικονομικής οργάνωσης ως κακέκτυπο της κυρίαρχης οικονομίας, η συγκέντρωση σε λίγα χέρια της όποιας οικονομικής δραστηριότητας, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εποχικότητα σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες ή απαρχαιωμένες υποδομές(βλέπε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση όμβριων και λυμάτων, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία, διαχείριση απορριμμάτων, λιμάνια, παραλίες, πολεοδόμηση, φυσικό περιβάλλον διοικητικές υπηρεσίες και άλλα), δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Σε αυτή την οικονομική ζούγκλα που ζούμε και επιδεινώνεται, χωρίς προοπτική βελτίωσης, χωρίς πολιτικό όραμα για αναστροφή της κατηφορικής πορείας, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι στην ίδια κατρακύλα θα οδηγείται και η κοινωνική οργάνωση του τόπου. Οι κοινωνικές υποδομές στον Δήμο της Νότιας Κέρκυρας βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση(υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητισμός, καλλιτεχνική δραστηριότητα, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πρωτογενής πρόληψη και άλλες).

Οι νέες και οι νέοι «απαγορεύεται» να ονειρεύονται μια ζωή, σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις, ούτε μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες δυνατότητες, που προσφέρουν τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι σε ένα μοναδικό τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, με ισορροπημένο κλίμα, περιβαλλοντική ποικιλομορφία και γη υψηλής παραγωγικότητας, με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και γεωπολιτική θέση στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική, έναν παραδοσιακό κόμβο διέλευσης πολιτισμών από τη Δύση και την
Ανατολή, δηλαδή μια περιοχή που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ακμάσει κοινωνικά και οικονομικά, τελικά, οι νέοι και οι νέες να την εγκαταλείπουν, γιατί ο εφιάλτης τους στερεί τη ζωή που αξίζουν να ζουν στον τόπο τους.

Η εγκατάλειψη αποτυπώνεται στις τάσεις μείωσης του πληθυσμού. Από το 2001 έως το 2021 ο πληθυσμός των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας συρρικνώθηκε κατά 29,2% στη Δ.Ε. Μελιτειέων, κατά 16,1% στη Δ.Ε. Κορισσίων και κατά 15,7% στη Δ.Ε. Λευκιμμαίων.

Σε αυτή την παρακμή πρέπει να μπει τώρα φρένο. Το αξίζουν οι χιλιάδες βιοπαλαιστές που κρατούν από αγάπη τον τόπο τους ζωντανό, δίνοντας καθημερινά μία άνιση μάχη επιβίωσης.

Ο συνδυασμός της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» δεν έρχεται να εξαγγείλει τη σωτηρία του τόπου, ούτε διαθέτει μαγικό ραβδί, ούτε κρύβει κρυφά χαρτιά στα μανίκια του.
Δεν υποσχόμαστε εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, έργα και θαύματα, γιατί δεν μάθαμε να λέμε ψέματα. Δεν είμαστε φακίρηδες, ούτε παζαρεύουμε την πραμάτεια μας, όπως οι σύγχρονοι πραματσούληδες της πολιτικής.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και δεν τρέφουμε αυταπάτες. Καλούμαστε να παλέψουμε σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής διοίκησης.
Οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αποκάλυψη των αιτιών, την σύγκρουση με τα προβλήματα και όσους τα καλλιεργούν.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για τη ζωή που μας αξίζει.
Συστηθήκαμε με το λαό στο κίνημα, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και δεν διστάσαμε να «βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά», όποτε αυτό χρειάστηκε.
Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας προέλευση και διαδρομή γιατί αυτή είναι γεμάτη με αγώνες και θυσίες, μαζί με τον λαό για το δίκιο και την προκοπή του.
Είμαστε, επιπλέον υπερήφανοι γιατί εκεί που μας έταξαν με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, τους εκπροσωπήσαμε και τους εκπροσωπούμε επάξια, είτε αυτό λέγεται εργατικό κίνημα, είτε αυτό λέγεται πολιτική εκπροσώπηση, αυτοδιοίκηση, τοπικοί λαϊκοί θεσμοί κλπ.

Είμαστε εδώ με νέα ορμή, αποφασιστικότητα και με σύγχρονη σκέψη να καλέσουμε τη νεολαία και τον λαό της Νότιας Κέρκυρας να πάρει τη θέση του στο προσκήνιο, αξιοποιώντας την αγωνιστική του παράδοση και την εμπειρία των ιστορικών αλμάτων των δικών του λαϊκών πλειοψηφιών στην αυτοδιοίκηση στην Νότια Κέρκυρα και αλλού.
Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τους απόμαχους της εργασίας, τη μεγάλη δύναμη των εργατοϋπαλλήλων να αγωνιστούμε, να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Η νέα δημοτική πλειοψηφία της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» δίνει μία και μοναδική δέσμευση, αυτήν που η ιστορική μας διαδρομή μας επιτρέπει να δώσουμε, με μπροστάρηδες στο ξέφωτο τον νέο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με όλο τον λαό, από το Πεντάτι έως τον Ασπρόκαβο, χωρίς τοπικισμούς και ψευδεπίγραφες διαιρέσεις, να παλέψουμε με στόχο να αποσπάσουμε αυτά που η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει και μπορούμε με τον αγώνα μας να κερδίσουμε, για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.

Τούτος ο τόπος έχει αναθρέψει ένα ικανότατο επιστημονικό δυναμικό, διαθέτει πλούσια φυσικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι του έχουν μεγάλη εμπειρία και αγωνιστική παράδοση στοιχεία που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.
Δεν είναι λίγα για να στηρίξουμε το νέο άλμα προς το μέλλον.
Προβάλλουμε την συσπείρωση του λαού και με τη δύναμη των αγώνων του, κρατάμε την ελπίδα ζωντανή μέχρι την νίκη.