Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
04 Ιουλίου 2023 / 10:01
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για την εκτέλεση του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αναστολή  μέχρι νεωτέρας μπαίνει η υπόθεση της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, καθώς προ ημερών απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ΦΟΔΣΑ για την εκτέλεση του έργου.

Η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ των δυο φορέων κρίθηκε από τον αναπληρωτή Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην  Κέρκυρα ότι κωλύεται, καθώς το έργο με τίτλο «Αποκαταστάσεις των ζημιών - καταστροφών και άρση επικινδυνότητας στις υποδομές του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας από την κακοκαιρία «Μπάλλος», θα πρέπει να εκτελεστεί από την ίδια την Περιφέρεια και όχι από τον Φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του έργου με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ΠΔΕ του ΥΠΕΣ για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος). Ωστόσο το κονδύλι έχει ως αποδέκτη την Περιφέρεια, καθώς ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γι ‘αυτό το αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό οι δυο φορείς προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση, προκειμένου η ΠΙΝ να χρηματοδοτήσει το έργο και ο ΦΟΔΣΑ να το εκτελέσει.

Ωστόσο η νέα εμπλοκή πάει ακόμη πιο πίσω την διαδικασία που ούτως ή άλλως έχει καθυστερήσει. Το έργο που έχει εξασφαλισμένη και την περιβαλλοντική άδεια αφορά στην πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα στην υγειονομική ταφή των δεμάτων και των χύδην σκουπιδιών εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας, στην αποκατάσταση του αναγλύφου και του τοιχίου, στην απομάκρυνση σκουπιδιών από το οικόπεδο που θα γίνει το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα μεταφοράς στην Πάλαιρο των δεμάτων που περισσέψουν.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ρόδη Κράτσα, η σύμβαση θα πρέπει να γίνει και πάλι από την αρχή, σύμφωνα με τις υποδείξεις που έγιναν, επισημαίνοντας ωστόσο με νόημα ότι τέτοιου είδους διαδικαστικές εργασίες πηγαίνουν πίσω τις διαδικασίες.

«Ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση για φυσική καταστροφή. Αν τα χρήματα που μας εγκρίθηκαν από πέρσι πήγαιναν κατευθείαν στον ΦΟΔΣΑ, η διαδικασία θα είχε γίνει. Για εντελώς διαδικαστικές εργασίες η υπόθεση πηγαινοέρχεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία είναι τραγικά για μια διοίκηση», τόνισε στην «Ε» η κ. Κράτσα, επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή χαρακτηρίζεται από τη δρομολόγηση των πάντων σε στέρεες βάσεις.

Σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από την Επιτροπή Διαγωνισμού, η διαδικασία αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι τρεις ενώσεις εταιρειών (ENΩΣH OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ., ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E., ENΩΣH ETAIPEIΩN INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E.) για το έργο της Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας.

Πρόθεση όλων είναι ο προσωρινός ανάδοχος του έργου να έχει προκύψει πριν το τέλος του καλοκαιριού. Για την ώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο διαδικαστικό ζήτημα, ωστόσο ο δρόμος μέχρι να πέσουν οι υπογραφές είναι μακρύς. Μετά την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου, ακολουθεί το στάδιο των ενστάσεων (που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο), έπεται ο προσυμβατικός έλεγχος και εφόσον δεν διαπιστωθεί πρόβλημα ακολουθεί η συμβασιοποίηση του έργου. Μόλις ο οριστικός ανάδοχος υπογράψει την σύμβαση, μετά από 10-30 ημέρες εγκαθίσταται στο εργοστάσιο και ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου σκουπιδιών της Κέρκυρας, το οποίο κατατάσσεται στα έργα εθνικής προτεραιότητας.     

«Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε κάποιο διαδικαστικό θέμα. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο, έχουν υποβάλει προσφορές, οι οποίες αξιολογούνται και πολύ σύντομα θα έχουμε το αποτέλεσμα της Επιτροπής για το ποιος θα αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος», τόνισε στην «Ε» ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Βασίλης Αναλύτης.  

Με την τρίτη        

Υπενθυμίζεται ότι το έργο που δημοπρατήθηκε για τρίτη φορά, μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων διαγωνισμών, είναι συνολικού προϋπολογισμού 64.699.209,21 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%). Ειδικότερα η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας θα στοιχίσει 33.963.294,14 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), πλέον δικαιώματος προαίρεσης ποσού 30.735.915,07 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%).

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.