Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διακήρυξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια για τις εκλογές του Οκτωβρίου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
09 Αυγούστου 2023 / 09:33

Στην Κέρκυρα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 12 Αυγούστου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη δημοσιότητα έδωσε η "Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια" τη διακήρυξή της για τις Περιφερειακές Εκλογές του 2023. Η διακήρυξη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτές συνελεύσεις, σε κάθε νησί του Ιονίου. Για την Κέρκυρα, η συνέλευση θα γίνει το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, στις 7.30 μ.μ., στο Λουνάτικο.

Ακολουθεί η διακήρυξη:

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023

 

  1.  Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

 

Η περίοδος πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές βρίσκει τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία να δέχονται μια ιστορικών διαστάσεων πολυμέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν. Μια επίθεση που αποσκοπεί στην φτωχοποίηση του λαού και τηςνεολαίας, την αναίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών,την περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατικής συμμετοχής, την συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, την λεηλασία και καταστροφή του περιβάλλοντος, την περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, και τη στοχοποίηση των κοινωνικών ομάδων που δεν ταιριάζουν στο «κάδρο» μιας σκληρά συντηρητικής ατζέντας.

Πρωτεργάτης σε αυτή την επίθεση δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσχηματική και «εικονική» αντιπολίτευση που ασκούν καιτις επιμέρους διαφορές τους, συναινούν στην πλειοψηφία των σημαντικών ζητημάτων. Άρα λειτουργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις για το statusquoκαι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου,αποτελώντας, μαζί με τη ΝΔ και όλες τις εκδοχές της ακροδεξιάς το πολιτικό μπλοκ – μαύρο μέτωπο που τα προωθεί.

Από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΟΣΑ μέχρι τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και την τοπική διοίκηση, όλοι οι θεσμοί, κρατικοί και υπερκρατικοί, συντονίζονται απροκάλυπτα στο ίδιο μήκος κύματος.

 

  1. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, μέσω ενός ασφυκτικά αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου, έχουν μετατραπεί στο «μακρύ χέρι» του κράτους, εισπράττοντας τους αβάσταχτους φόρους που επιβάλλει η κεντρική εξουσία, υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας κάθε είδους «εργολαβίες» και επιχειρηματικά συμφέροντα,  αναπαράγοντας πιστά την κυρίαρχη πολιτική. Ζωτικές κοινωνικές δραστηριότητες και αγαθά, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, η ύδρευση, οι παραλίες, η πολιτιστική κληρονομιά, παραδίδονται σταδιακά στους κερδοσκόπους επιχειρηματίες( Ερημίτης, κάστρο Λευκάδας...), ενώ οι υποδομέςκατευθύνονται, μέσω ΣΔΙΤ και  ΕΣΠΑ, στην εξυπηρέτηση της ιδιωτικής κερδοφορίας( αεροδρόμια, μαρίνες, οδικό δίκτυο, λιμάνι Λευκίμμης...), αντί να διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός τους χαρακτήρας και να ευθυγραμμίζεται η ύπαρξή τους με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

Οι υπηρεσίες των Δήμων και των  Περιφερειών απογυμνώνονται από μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό, οδηγούνται στην απαξίωση, μετατρέπονται σε θλιβερά ολιγόμηνα πάρκινγκ ανέργων, με ψίχουλα αντί αμοιβής και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.Η στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας του Ιονίου με μόνιμο και εξειδικευμένο τεχνικό, εργατικό και επιστημονικό προσωπικό είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας.

 

  1. Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Και στην περιοχή μας, η πολιτική των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και σία έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, και τα μικρομεσαία στρώματα,συγκεντρώνοντας πλούτο και εξουσία σε ελάχιστα χέρια και αναδιανέμοντας ιλιγγιωδώς τον πλούτο προς τα πάνω. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι γεύονται μισθούς πείνας καιεργασιακές συνθήκες γαλέρα, ενώ μεγάλο τμήμα των μεσοστρωμάτων βιώνει την συμπίεση προς τα κάτω ή την πτώχευση.

Η εντατική μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, και μάλιστα του συγκεκριμένου μοντέλου, με τα λεγόμενα πεντάστερα all inclusive μεγαθήρια, τα μικρομεσαία στο έλεος των περιστάσεων καταλύματα, την πλήρη εμπορευματοποίηση  - τυποποίηση έως και βιομηχανοποίηση κάθε δραστηριότητας περιήγησης ή αναψυχής, απομυζά και αλέθει στο μύλο της κερδοφορίας εργασία, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όνειρα και ενεργητικότητα νέων ανθρώπων, όλο το κοινωνικό κεφάλαιο των Ιονίων. Κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα(γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταποίηση) αργοπεθαίνει, καθίσταται ασύμφορη με ευθύνη των κυρίαρχων πολιτικών.

 

  1. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο  λαό μας είναι

  • Ή με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπου οι ζωτικές μας ανάγκες (νερό, ενέργεια, καθαριότητα, ελεύθεροι χώροι, αναψυχή,  υγεία, παιδεία) θα είναι εμπορεύματα και η ζωή μας θα είναι καταδικασμένη σε διαρκή υποβάθμιση, φτώχια, μιζέρια και καταστολή
  • Ή με το ανταγωνιστικό κίνημα εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων,αυτοαπασχολούμενων, για να ανατραπεί αυτή η επίθεση και να διεκδικήσουμε  μια ανθρώπινη αξιοπρεπή ζωήστις πόλεις και τα χωριά μας.

Η παράταξή μας βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή αυτού του αγωνιστικού μετώπου στην αυτοδιοίκηση, για να βάλουμε φραγμό στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και για να κατακτήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας. Αιχμή του δόρατος στην πάλη αυτή για το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

 

  1.  ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ

 

Με τους αγώνες μας παίρνουμε θέση και διεκδικούμε:

-Μια τοπική αυτοδιοίκηση που ανήκει στο λαό της, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Αδήριτη ανάγκη αποτελεί η ρήξη με τον «ΚλεισθένηΙ» και με την πολιτική των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του «τοπικού κράτους».

-Ρήξη με την πολιτική που μετατρέπει τις περιφέρειες και τους δήμους σε μακρύ χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατάει το λαό δέσμιο του τοκογλυφικού και ιμπεριαλιστικού χρέους. Ρήξη  και απειθαρχία στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις της, με προοπτική την αποδέσμευση, που δε θα μας απομονώνει αλλά θα συμβάλλει στο δημοκρατικό επαναπροσδιορισμό των διεθνών μας σχέσεων, με κριτήριο την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών, και όχι των αστικών τάξεων.

-Γενναία επιχορήγηση περιφερειών και δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβολή τώρα όλων των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων.

-Αυξημένη κλιμακωτά φορολογία στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχη μείωση των φόρων για εργαζόμενους/ες και αυτοαπασχολούμενους/ες. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα φόρο-τέλος.

-Πλήρεις ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν πρέπει να υλοποιηθεί καμιά ιδιωτικοποίηση. Να επανέλθουν στους δήμους οι υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Λέμε όχι στο θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες (καθαριότητα, νερό, φωτισμό, σχολικά κτίρια, οδικό δίκτυο κτλ).  Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΟΚΠΑΠΑ.

-Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία και υπό κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο. Άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων έργων υποδομής για την ύδρευση, με στόχο την εξυπηρέτηση της κοινωνικής ανάγκης για πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, με σεβασμό στο περιβάλλον.

-Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλουςκαι όλες, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων. Να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

-Ενιαία δωδεκάχρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δίχρονη προσχολική αγωγή, ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Να κτιστούν νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.

-Γενίκευση της επαναχρησιμοποίησης υλικών και αγαθών, ουσιαστική μέριμνα για τη μακροβιότητα των αγαθών.Ενιαίος δημόσιος κεντρικός σχεδιασμός ουσιαστικής ανακύκλωσης, αποφασιστικής μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή.Αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια, που επιτάσσουν η ΕΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δημόσια δωρεάν αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και των υπηρεσιών καθαριότητας.

-Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων, εναρμονισμένων με τις πραγματικές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Φραγμός στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αξιοποίηση όλων των εγκαταλελειμμένων δημόσιων και δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

-Ο πολιτισμός πρέπει να αναγνωριστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: υπόθεση του συνόλου του λαού και νόημα της ζωής και όχι μια εμπορευματοποιημένη ή ελιτίστικη διαδικασία.  Να ενισχυθεί η πολιτιστική δημιουργία μέσω διάθεσης περισσότερων κονδυλίων και ενίσχυσης των αναγκαίων υποδομών, ώστε να υπάρχει πιο ενεργή εμπλοκή σε αυτήν ευρύτερων λαϊκών και νεολαιίστικων στρωμάτων.

-Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων και όχι εμπόρευμα. Ενίσχυση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών αθλητκών εγκαταστάσεων, στην προοπτική της ανάπτυξης μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

-Τουρισμός ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, αντίληψη που δε συμβιβάζεται με τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τουρισμός για εμάς είναι, πρώτα απ΄ όλα, ταυτισμένος με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην ξεκούραση και στην αναψυχή.

-Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην μετατροπή του δικαιώματος στην κατοικία σε είδος πολυτελείας. Να μπει φραγμός στη βραχυχρόνια μίσθωση και στην κερδοσκοπία επί των ακινήτων και να δοθεί προτεραιότητα στην κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα.Να χτιστούν άμεσα νέες φοιτητικές εστίες για τη στέγαση των φοιτητών.Να υπάρξει κεντρική κοινωνική στεγαστική πολιτική για στέγαση των εργαζομένων. Η ανάγκη εναρμόνισης του ύψους των ενοικίων με τους μισθούς είναι επιτακτική ανάγκη.

-Οδικό δίκτυο ανάλογο των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων.Δημόσιες ποιοτικές συγκοινωνίες που να συνδέουν τις πόλεις και τα χωριά με τακτικά δρομολόγια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κοινού. Μεταφορές μαθητών απευθείας από το κράτος και τις περιφέρειες, για να αποφεύγεται η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

-Αναζωογόνηση και στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Να ανοίξουμε το δρόμο για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς (σε φυτική-ζωική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργεια, αλιεία, μεταποίηση, παραγωγή τροφίμων και ποτών), ενταγμένους σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ενδυνάμωση και αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων και των δομών αλληλεγγύης «από τα κάτω» (π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στο κόψιμο του ρεύματος, για την προστασία του περιβάλλοντος, για ακτές ελεύθερες για όλους, για δημόσιους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και δομές).

-Στήριξη των ευρύτερων εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων( γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας,περίθαλψη και ασφάλιση), που απαιτούν σε κεντρικό επίπεδο την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και του ευρωμνημονίου διαρκείας.

-Μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και τον εθνικισμό. Πρέπει να παλέψουμε για εδραίωση της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών της περιοχής μας, κόντρα στα πολεμοκάπηλα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και στην προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επαναχάραξης των συνόρων μέσω του αντιδραστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

-Μέτωπο υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών. Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στο φασισμό, που φαίνεται να αναζωπυρώνεται ξανά, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στο δρόμο, με ευθύνη της κυρίαρχης πολιτικής που ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικισμού και του ρατσισμού.

-Φραγμό στη ληστεία του ορυκτού μας πλούτου και στην καταστροφή του περιβάλλοντος που σχεδιάζεται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε Ιόνιο και Ήπειρο, προς το συμφέροντων πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης».

-Αγωνιζόμαστε,έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα συμπεριληπτικό πλαίσιο στους δήμους και την περιφέρεια που να εξασφαλίζει την ισότιμη συνύπαρξη για όλους/ες/α, ανεξάρτητα από ταυτότητα φύλου, σεξουαλικό προσανατολισμό, ειδικές ανάγκες και δυνατότητες, κατάσταση σωματικής ή ψυχικής υγείας.

-Στο κέντρο του αγώνα μας θα είναι τα δικαιώματα των μεταναστ(ρι)ών για ισότιμη πρόσβαση στην εργασία και την πολιτικο-οικονομική ζωή χωρίς αποκλεισμούς. Οι μετανάστες δεν είναι εχθροίμας, είναι συνάνθρωποί μας και συνάδελφοί μαςκαι έχουν τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες με εμάς. Φασιστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις που βρίσκουν τον εχθρό στα πρόσωπα των μεταναστών, υπηρετώντας έτσι την αστική τάξη και τον ευρωνατοϊκό ιμπεριαλισμό, θα μας βρουν απέναντι, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Καλούμε  εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες,  αυτοαπασχολούμενους/ες και νεολαία, όσους/ες βάλλονται από την κυρίαρχη πολιτική, να πυκνώσουν το μέτωπο του αγώνα και των διεκδικήσεων, για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας αξίζει.

Θα είμαστε ξανά μαζί σε όλες τις μάχες, στο εργατικό κίνημα, στα τοπικά κινήματα, στις συλλογικές πρωτοβουλίες. Στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουμε και στηρίζουμε την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια.

 

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ