Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άρθρο Σπ. Κανταρέλλη, υποψ. περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σπύρος Κανταρέλλης
08 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:50

Λίγο διάστημα απέμεινε μέχρι τις εκλογές της τοπικής διοίκησης με τους επικεφαλείς και τα στελέχη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (επίσημοι και ανεπίσημοι) σε Περιφέρεια και Δήμους να προσπαθούν να πείσουν το λαό μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι οι εκλογές αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνο τοπικό χαρακτήρα!!!

Είναι όλοι αυτοί που, αφού έβαλαν πλάτη για να περπατήσει η αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, τώρα κάνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τον φόνο!!! Κοροϊδεύουν ότι άλλο είναι η κεντρική πολιτική σκηνή (στην οποία βέβαια πρωταγωνιστούν, ως εξέχοντα στελέχη των κομμάτων τους) και άλλο η τοπική διοίκηση, λες και τους έχει γίνει λοβοτομή και έχουν διαφορετική αντίληψη-στάση στη μία και στην άλλη περίπτωση! Τελικά η προσπάθεια αυτή φαίνεται να έχει ως στόχο να γίνει "λοβοτομή" στο λαό για να συνεχίσουν ανενόχλητοι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών!

Ο παραπάνω ισχυρισμός τους θα ήταν για γέλια αν δεν είχε τραγικές συνέπειες στη ζωή όλων μας! Μια πιο προσεκτική ματιά στα πεπραγμένα τους είτε από θέσεις πλειοψηφίας είτε από θέσεις μειοψηφίας αποκαλύπτει ότι όλοι τους παίζουν βρώμικο ρόλο στην εφαρμογή και εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της κεντρικής αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεών τους!

Οι εργαζόμενοι και στο νησί μας το βιώνουν αυτό από πρώτο χέρι στο πετσί τους! Το παράδειγμα των εργαζομένων στο εμπόριο και η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας, καθώς και των εργασιακών σχέσεων είναι χαρακτηριστικό!

Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η προσπάθεια των μεγαλοεργοδοτών να ελαστικοποιήσουν όσο πάει τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων αλλά και τις σχέσεις εργασίας! Είναι εξίσου γνωστός ο ζήλος με τον οποίο όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (από το 2013 των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, το 2017 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι την προηγούμενη και τη σημερινή της ΝΔ) προσπαθούν να υλοποιήσουν και θεσμοθετήσουν αυτήν την ανάγκη των καπιταλιστών!

Κατάργηση κυριακάτικης αργίας, επέκταση ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων-εργασίας μέχρι τα ξημερώματα, σπαστά κ.λπ. Αν ίσχυε ο ισχυρισμός ότι τα στελέχη και οι εκλεγμένοι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην τοπική διοίκηση λειτουργούσαν με καθαρά τοπικά κριτήρια, και τους ένοιαζε η ποιότητα ζωής του λαού, θα έπρεπε να είχαν καταβάλει κάθε προσπάθεια να βάλουν εμπόδια σε αυτή την εκμετάλλευση των πολλών, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μικομαγαζάτορες χτυπιούνται από τέτοια μέτρα! Είναι επίσης γνωστό πως οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι διάφοροι όμιλοι του εμπορίου, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να βγάλουν από τη "μύγα ξίγκι".

Η στάση των παρατάξεων (επίσημων και ανεπίσημων) των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε αυτό το ζήτημα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική! Με πλειοψηφούσα την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2014-2019, (Γαλιατσάτος-νυν μετανιωμένος), πέρα από την στήριξη του μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων της Κυριακές, θεσμοθετήθηκε και η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα.

Μέτρο το οποίο στηρίχτηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολιτεύσεις! Αλλά και αργότερα η απερχόμενη πλειοψηφία της ΝΔ (Κράτσα), στήριξε τις επιλογές της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ΣΥΡΙΖΑ για τα ωράρια λειτουργίας και το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας (π.χ. και τις 52 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα στη Λευκάδα), με τις παρατάξεις του ΠΑΣΚΟ (Αλεξάκης) αλλά και της ανεξάρτητης τότε ΝΔ (Σπύρου) να απορρίπτουν αιτήματα των εργαζομένων για θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας ως υποχρεωτικής αργίας για όλους και κατάργηση της παλιάς απόφασης για δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα, αιτήματα που έφερε στις 16/2/2020 η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μάλιστα, μέσα στην πανδημία η εκλεκτή τότε (βαρίδι σήμερα) για την παράταξη Κράτσα, Αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας κ. Ανδριώτη (πολλά υποσχόμενη σήμερα για την παράταξη της "ανεξάρτητης" ΝΔ του κυρίου Τρεπεκλή), προσπάθησε να περάσει επέκταση του μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων ακόμα περισσότερες  Κυριακές, πράγμα που δεν πέτυχε κάτω από την πίεση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των εργαζόμενων αλλά και των μικροκαταστηματαρχών!

Αλήθεια, πόσο μακριά είναι όλα τα παραπάνω από το "δικαίωμα" των εργαζομένων στη  16ωρη-13ωρη δουλειά του Γεωργιάδη και των οδηγιών της ΕΕ, από τις απλήρωτες υπερωρίες του Χατζηδάκη για να "μαζεύουμε ελιές"; Αλήθεια πόσο μακριά είναι αυτά από τη θεσμοθέτηση ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές από Μάη μέχρι Οκτώβρη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την "επιλογή" για δουλειά τις Κυριακές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Μάλλον όχι και τόσο μακριά!

Μόνο λοιπόν από το παραπάνω παράδειγμα γίνεται ξεκάθαρο ότι η τοπική διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και των πολιτικών της! Έτσι, ως τέτοιο εργαλείο, θυσιάζει τις ανάγκες και τη ζωή των πολλών για τα κέρδη των λίγων!
Και στις εκλογές λοιπόν της τοπικής διοίκησης (και όχι αυτοδιοίκησης-δεν ήταν εξάλλου ποτέ κάτι τέτοιο) το δίλημμα που μπαίνει, στη γενική του διάσταση, είναι ξεκάθαρο και όμοιο μ' εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Ή θα είναι δυνατοί οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα απέναντι στις πολιτικές των κομμάτων, των κυβερνήσεων των καπιταλιστών και των τοπικών παραρτημάτων τους ή θα είναι δυνατοί οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα μεγάλα αφεντικά!

Το να βγει ο λαός-οι εργαζόμενοι στο ξέφωτο, για να δουν μια άσπρη μέρα χρειάζεται οργάνωση και αγώνες απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τη ζωή των πολλών-τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων. Σημαίνει όσο γίνεται περισσότεροι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημαίνει κατάκτηση ακόμα και της πλειοψηφίας, ώστε από την επόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να έχουν ένα σύμμαχο στον αγώνα τους απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές! Στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής διοίκησης λοιπόν, οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι πολλοί μία επιλογή έχουμε! Δυναμώνουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση, ανοίγουμε τον δρόμο για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών!

Σπύρος Κανταρέλης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων
Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
Πρόεδρος του ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

ΦΩΤΟ: ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ