Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για μετακινήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
08 Σεπτεμβρίου 2023 / 20:38
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Επιπλέον τονίστηκε η αναγκαιότητα για κατεπείγουσα προτεραιότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για χορήγηση βεβαιώσεων από παθολόγους και ψυχιάτρους από Δημόσιες Υγειονομικές Δομές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πρωτοβουλία της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπης Τζούφη την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης και ακόμη 26 βουλευτές του κόμματος, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, η οποία αφορούσε τη μείωση κατά 50% του κόστους στα εισιτήρια των ΜΜΜ για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Επιπλέον τονίστηκε η αναγκαιότητα για κατεπείγουσα προτεραιότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για χορήγηση βεβαιώσεων από παθολόγους και ψυχιάτρους από Δημόσιες Υγειονομικές Δομές της χώρας, καθώς και από Δομές Ψυχικής Υγείας.

Η ερώτηση κατατέθηκε με το σκεπτικό ότι χιλιάδες αναπληρωτές καλούνται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους καθώς και να μετακινηθούν πολλές φορές μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, για να δουν τις οικογένειές τους, αναλαμβάνοντας πολύ μεγάλο κόστος για τις εν λόγω μετακινήσεις.

Ακόμη, ότι υποχρεούνται να προσκομίσουν στις Υπηρεσίες βεβαιώσεις παθολόγου και ψυχιάτρου που να πιστοποιούν την καταλληλότητά τους να εργαστούν και να παράγουν διδακτικό έργο για την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευκολυνθούν σχετικά με την άμεση εξέτασή τους σε Δημόσιες Δομές Υγείας, προκειμένου για την πιστοποίηση της καταλληλότητάς τους να εργαστούν και να παράγουν διδακτικό έργο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Να προβλεφθεί έκπτωση στα εισιτήρια για τις μετακινήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και προτεραιότητα για τις εξετάσεις τους σε Δημόσιες Δομές Υγείας».

«Προσφάτως, κατετέθησαν δύο επιστολές σχετικά με αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η πρώτη επιστολή εστάλη από συλλόγους αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτήν υποβάλλεται αίτημα για μείωση 50% στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς & συγκοινωνιών για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Η δεύτερη επιστολή εστάλη από συλλόγους αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας και αφορά σε αίτημά τους για κατεπείγουσα προτεραιότητα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για τη χορήγηση βεβαιώσεων από παθολόγους και ψυχιάτρους από Δημόσιες Υγειονομικές Δομές της χώρας, καθώς και από Δομές Ψυχικής Υγείας.

Δεδομένου ότι:

Κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές καλούνται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καθώς και να μετακινηθούν πολλές φορές μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, για να δουν τις οικογένειές τους, αναλαμβάνοντας πολύ μεγάλο κόστος για τις εν λόγω μετακινήσεις.
Για την ανάληψη υπηρεσίας τους, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού υποχρεούνται να προσκομίσουν στις Υπηρεσίες βεβαιώσεις παθολόγου και ψυχιάτρου, που να πιστοποιούν την καταλληλότητά τους να εργαστούν και να παράγουν διδακτικό έργο.
Τα άνωθεν απαιτούν μεγάλο οικονομικό έξοδο και είναι και ιδιαιτέρως χρονοβόρα.


Σύμφωνα με τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με τη μείωση του κόστους μετακινήσεών τους όσο και σε σχέση με την άμεση εξέτασή τους σε Δημόσιες Δομές Υγείας, προκειμένου για την πιστοποίηση της καταλληλότητάς τους να εργαστούν και να παράγουν διδακτικό έργο;»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.