Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το colpo grosso της ΝΔ με τους επίσημα χρισμένους, τους ανεπίσημους, τα βαρίδια και τους ...φελλούς

Μπάμπης Χαραλάμπους
29 Σεπτεμβρίου 2023 / 14:35

Άρθρο του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπη Χαραλάμπους

Εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά κυρίως από τις προηγούμενες  τοπικές και  περιφερειακές εκλογές, η Ν.Δ., με στόχο  να μη ξεφύγει καμία  ψήφος από τα δίκτυα της,  εφαρμόζει το εξής - απλό στην εφαρμογή του, αλλά σατανικό στη σύλληψή του- κόλπο:

Ανακοινώνει επίσημα την υποστήριξή της σε κάποια στελέχη της για να είναι  επικεφαλής των ψηφοδελτίων της στους  Δήμους και στις Περιφέρειες.Την ίδια ώρα, όμως, κάνει τα στραβά μάτια σε κάποια άλλα στελέχη της που το παίζουν θιγμένοι και διαφωνούντες με  τις επιλογές  της και ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους για τους ίδιους  Δήμους και  τις Περιφέρειες.

Με τον τρόπο αυτό η Ν.Δ. φαινομενικά κατεβαίνει διασπασμένη στις εκλογές αλλά στην ουσία συσπειρώνει και την τελευταία ψήφο, αφού στο τέλος και οι ψήφοι που πήρε ο έχων το χρίσμα, αλλά και οι ψήφοι του ανεπίσημου υποψήφιου, στη κάλπη της Ν.Δ. θα μετρήσουν.

Παρόλο που τους δεύτερους τους αποκαλούν, βέβαια εντελώς αδόκιμα, «αντάρτες» - ίσως για να εξευτελίσουν την έννοια της λέξης αντάρτης ή για να τρίζουν τα κόκκαλα των εκατοντάδων χιλιάδων ανταρτών που, διαχρονικά, έδωσαν τη ζωή τους, σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμενοι ενάντια στην κοινωνική αδικία, στην καταπίεση, στο φασισμό, στους κατακτητές, στους αποικιοκράτες, στους δικτάτορες κ.ά.— κανένα μέτρο δεν παίρνουν εναντίον τους.

Ούτε καν, για τα μάτια του κόσμου, μια προειδοποίηση διαγραφής τους. Γιατί άραγε; Μα είναι πολύ απλό. Γιατί  «…το ντέρμπι  είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο…» όπως χρόνια τώρα μας αποκαλύπτει με το τραγούδι του ο Β. Παπακωνσταντίνου.

Προεκλογικά τα 2 «αντίπαλα» στελέχη της ΝΔ αναλώνονται σε επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου σε προσωπικό επίπεδο για το πόσο ανίκανος είναι ο άλλος και πόσο ικανός είναι ο ίδιος. Την ίδια στιγμή αφήνουν στο απυρόβλητο την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κόμματος τους, στην οποία πολιτική, μάλιστα, πίνουν νερό στο όνομά της. Για την σχεδόν πλήρη έλλειψη αντιπυρικού, αντιπλημμυρικού, αντισεισμικού σχεδιασμού υπεύθυνη είναι η ανικανότητα των «αντιπάλων».

Αθωώνουν έτσι Ε.Ε. και κυβερνήσεις  γιατί δεν θεωρούν τέτοια έργα επιλέξιμα, αφού τα περνούν όλα από την κρησάρα της πολιτικής του κόστους-οφέλους. Την ίδια αιτία επικαλούνται για τα χάλια στη Δημόσια Υγεία, στη Δημόσια Παιδεία, στο οδικό δίκτυο, στις αθλητικές υποδομές κ.ά. Για την τεράστια υποχρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών και την πλήρη υποστελέχωσή των υπηρεσιών που, αναπόφευκτα, οδηγεί στην απόλυτη δυσλειτουργία τους, δεν φταίει η ανάλγητη, η άδικη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων. Φταίει απλά η ανικανότητα κάποιων αντιπάλων. Μόλις εκλεγούν αυτοί, οι ικανοί, θα τα διορθώσουν όλα!

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας,για την ΝΔ καμία σημασία δεν έχει ποιος από τα 2 «αντίπαλα» στελέχη της θα επικρατήσει του άλλου. Αν θα είναι ο «χρισμένος» ή ο «ανεπίσημος». Το βέβαιο είναι πως το βράδυ των εκλογών, όποιος και αν κερδίσει από τους δύο, ο χάρτης θα βαφτεί γαλάζιος. Και το κυριότερο και οι δύο, για το καλό του κόμματος, θα σμίξουν «..εις σάρκαν μίαν..», και θα συνεργάζονται αρμονικά εφαρμόζοντας με ευλάβεια μέχρι κεραίας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που κάνει τους  λίγους και πλούσιους πλουσιότερους και τα λαϊκά στρώματα ακόμη φτωχότερα. Τα παραδείγματα πολλά από τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019. Αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά:

1. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Κων/νος Ζέρβας) αλλά και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ( Κων/νος Μουτζούρης ) δεν ήταν οι χρισμένοι της ΝΔ. Ήταν οι «ανεπίσημοι». Παρόλα αυτά το βράδυ των εκλογών και ο χάρτης της Θεσσαλονίκης και ο χάρτης του Β. Αιγαίου βάφτηκαν γαλάζιοι. Οι χαμένοι με το χρίσμα απλά συνεργάστηκαν και συνεργάζονται σε μια ενιαία γαλάζια πλειοψηφία τόσο στο δήμο της Θεσσαλονίκης όσο και στη περιφέρεια Β. Αιγαίου, προωθώντας μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

2. Ποιος αλήθεια δεν θυμάται τα καρφιά που αντάλλασαν προεκλογικά και στη δική μας Περιφέρεια η επίσημα χρισμένη κα Κράτσα με τον ανεπίσημο υποψήφιο κ. Σπύρου. Και τι δεν ακούσαμε τότε… « Ο πιο ανίκανος Περιφερειάρχης που πέρασε ποτέ..» ακούγαμε από την κα Κράτσα για τον κ. Σπύρου που ανταπαντούσε καταγγέλλοντας την κα Κράτσα για «…επικοινωνιακά παιχνίδια που στόχο έχουν να καλύψουν την άγνοια της επί ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος…». Αυτά, όμως, μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Έκτοτε και μέχρι και σήμερα, με κάθε τρόπο ο κ. Σπύρου παρέχει την απόλυτη στήριξη του στη κα Κράτσα, λαμβάνοντας, βέβαια, και τα ανάλογα ανταλλάγματα ( θέσεις αντιπεριφερειαρχών, θέσεις σε επιτροπές κλπ.). Κύρια, όμως, Κράτσα και Σπύρου υπερασπίστηκαν με φανατισμό την άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και επανειλημμένα απέρριψαν να συζητηθούν στο Π.Σ. ζωτικά θέματα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση όπως π.χ. για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση των νησιών μας, για τις τεράστιες ελλείψεις σε Δημόσια Υγεία και Δημόσια Παιδεία στην περιφέρεια μας, για τη τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΠΙΝ και πολλά άλλα.

Μια άλλη πτυχή του colpo grosso της ΝΔ είναι οι μετακινήσεις στελεχών από το ένα ψηφοδέλτιό της στο άλλο και τανάπαλιν. Φαινόμενο που με μεγάλη ένταση παρατηρείται στη τωρινή προεκλογική περίοδο στη περιφέρειά μας και στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα τεράστια προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας που τον ταλανίζουν αλλά και από τους υπαίτιους αυτών των προβλημάτων. Με τον αποπροσανατολισμό  αυτό, η ΝΔ έχει την ψευδαίσθηση πως θα μειώσει την φθορά που υφίσταται από τα προβλήματα αυτά. Έτσι οι μισοί και πάνω αντιπεριφερειάρχες της κας Κράτσα αφού για 4 σχεδόν χρόνια συμφωνούσαν σε όλα μαζί της, αφού σε αγαστή συνεργασία ψήφιζαν μαζί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έφερνε η Περιφερειακή Αρχή και καταψήφιζαν κάθε πρόταση που έφερνε η Λαϊκή Συσπείρωση, αφού απολάμβαναν τους παχυλούς μισθούς τους, αφού είχαν τα γραφεία τους και τους επιστημονικούς τους συνεργάτες ξαφνικά, ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να αποσκιρτούν και να περνούν στο άλλο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο.

Ξαφνικά ανακάλυψαν την ανικανότητα της κας Κράτσας, ενώ η κα Κράτσα που μέχρι τότε διακήρυσσε πόσο μεγάλο έργο μαζί τους παρήγαγε, ανακάλυψε ξαφνικά πως οι αποσκιρτήσαντες αποτελούσαν βαρίδια στα πόδια της.

Όσοι, όμως, γνωρίζουν τη τέχνη της αλιείας με δίκτυα, γνωρίζουν πως βαρίδια και φελλοί αποτελούν εξαρτήματα των δικτύων που φαινομενικά ανταγωνίζονται αλλά στην ουσία συνεργάζονται κρατώντας τα δίκτυα τεντωμένα και ανοικτά και με τον τρόπο αυτό στα δίκτυα πιάνονται όσο περισσότερα ψάρια γίνεται. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αποσκιρτήσαντες και μη, φαινομενικά ανταγωνίζονται, στη πράξη, όμως, συνεργάζονται κρατώντας τα δίκτυα της ΝΔ ανοιχτά για να μη ξεφύγει καμία ψήφος από αυτά.

Καιρός, όμως, να ξαναγυρίσουμε στους στίχους του τραγουδιού του Β. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, λοιπόν, του τραγουδιού αναρωτιέται «… Τι θα γίνει φίλε μου με μας;…». Ένα ερώτημα καίριο και διαχρονικά επίκαιρο που και εμείς το απευθύνουμε σε όλους τους λαϊκούς ανθρώπους. Θα αφήσουν την ΝΔ, με τα κόλπα της και όσα άλλα αναφέραμε πιο πάνω,  να τους υποκλέψει τη ψήφο; Είμαστε βέβαιοι πως η απάντηση θα είναι ένα ηχηρό όχι.

Μήπως θα στραφούν προς τη ΑΝΑΣΑ, όταν η παράταξη αυτή για τέσσερα χρόνια αδυνατώντας –αφού το κόμμα που την στήριζε ψήφιζε  στην βουλή σωρηδόν τα νομοσχέδια της ΝΔ- να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, εξαντλούσε τις προσπάθειές της σε μια ρηχή, επιφανειακή αντιπολίτευση για το πόσο ανίκανη τάχατες ήταν η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα και πόσο ικανή η προηγούμενη του κ. Γαλιατσάτου. Βέβαια η ταχτική αυτή αποδείχτηκε ατυχέστατη αφού όλα σχεδόν όσα καταλογίζουμε πιο πάνω στην τωρινή Περιφερειακή Αρχή αφορούν,στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και τις προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές (Σπύρου, Γαλιατσάτου). Εμείς πιστεύουμε πως κανένα συμφέρον δεν έχει ο λαϊκός κόσμος να κάμει αυτή την επιλογή.

Τώρα στο ερώτημα αν θα ψηφίσουν την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ η απάντηση είναι πολύ πιο εύκολη αφού η παράταξη αυτή με επικεφαλής μάλιστα μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε από την αρχή της θητείας  του Π.Σ. αρμονικά με την κα Κράτσα και η γαλαντόμος κα Κράτσα τους αντάμειψε διορίζοντας τον επικεφαλής τους σε θέση Αντιπεριφερειάρχη.

Γίνεται φανερό μετά από όλα αυτά πως η απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε πιο πάνω είναι μία και μοναδική: Μαχητικά με το νουν και την καρδιά Λαϊκή Συσπείρωση παντού. Γιατί  ο λαός  των Ιόνιων νησιών ξέρει πολύ καλά ποιά παράταξη τηρεί υπεύθυνη στάση και ποιές  κινούνται με πυξίδα τα μικροκομματικά τους και μόνο συμφέροντα. Ξέρει ποια παράταξη ήταν πάντοτε δίπλα του στις πλημμύρες,  στις κατολισθήσεις, στις πυρκαγιές αλλά και στους καθημερινούς κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες. Στους αγώνες για καλύτερη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Στους αγώνες των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των εργαζομένων στο τουρισμό.

Είμαστε βέβαιοι πως ο λαός των Ιονίων νησιών αφού λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω στις 8 του Οκτώβρη θα στείλει πιο ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες την Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ιονίων νησιών. Γιατί δυναμώνοντας την Λαϊκή Συσπείρωση ξέρει πως δυναμώνει την δική του φωνή και την κάνει πιο αποτελεσματική μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κέρκυρα 29/9/2023

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ι.Ν.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ