Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στον Κεντρικό δήμο

Παραχώρηση παραλιακού μετώπου
26 Οκτωβρίου 2023 / 10:01
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί μέχρι τέλος του έτους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τη λήξη του έτους θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την παραχώρηση παραλιακών μετώπων σε Δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Δήμος Κ. Κέρκυρας.

Η τροπολογία που αναμένονταν να κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου σε κάποιο από τα νομοσχέδια, όπως είχε δηλώσει προεκλογικά από την Κέρκυρα, τον Σεπτέμβριο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό βουλευτή του νησιού, τελικά δεν θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε προ ημερών ο Στέφανος Γκίκας από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, η παραχώρηση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών, με μια συνολικότερη ρύθμιση με την οποία θα αντιμετωπίζονται ανάλογα ζητήματα και σε άλλους Δήμους.

«Τελικά επειδή είναι και άλλοι Δήμοι που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, η παραχώρηση θα γίνει με μια συνολικότερη ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του Υπουργείο Οικονομικών. Ο προγραμματισμός είναι να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου ή μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχα από την κ. Κόλλια», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκίκας.

Αξιοποίηση

Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία. Εφόσον το παραλιακό μέτωπο περιέλθει τελικά στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού θα μπορεί να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που σχετίζονται με τη διευθέτηση και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης επ’ ωφελεία των δημοτών και των επισκεπτών και ο ΝΑΟΚ ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της Ελλάδος, θα αποκτήσει μόνιμη στέγη.

Στην γειτονική Ηγουμενίτσα

Ήδη στη γειτονική Ηγουμενίτσα με την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. στον όμιλο GRIMALDI, προβλέπεται η παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα για την τοπική κοινωνία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.