Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Εισαγγελία ενημερώνουν οι γονείς για την έλλειψη σχολικών δρομολογίων

Σχολικές μεταφορές
30 Οκτωβρίου 2023 / 14:04

Χωρίς δρομολόγια τα μισά παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Βόρειας Κέρκυρας - Καθημερινός ο κίνδυνος οδικής ασφάλειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή για τη σοβαρή καθυστέρηση αποκατάστασης των σχολικών μεταφορών από τη Π.Ι.Ν. αποστέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας καθώς και στο Τμήμα Δια βίου Μάθησης: 

«Κινδυνεύοντας για άλλη μια φορά να φανούμε γραφικοί σας αποστέλλουμε άλλη μια επιστολή αναζητώντας έγκυρη ενημέρωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των σχολικών δρομολογίων που έχουν χαρακτηριστεί άγονα από την διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως αναφέρουμε σε προηγούμενη επιστολή μας προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (αρ. Πρωτοκόλλου 17, από 11/10/2023) και μετά από ενημέρωση από τους διευθυντές/διευθύντριες των σχολικών μονάδων της Βόρειας Κέρκυρας η εικόνα των δρομολογίων που ξεκίνησαν έως τις 11/10/2023 και των άγονων δρομολογίων έχει ως εξής:

  • 2ο Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο: Άγονα 2
  • Γυμνάσιο-Λύκειο Αγρού: Εκτελούνται 4, άγονα 2
  • Σχολικό Κέντρο Αγρού: Εκτελούνται 3, άγονο 1
  • Σχολικό Κέντρο Βελονάδων: Εκτελούνται 3, άγονα 3
  • Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: Εκτελούνται 2, άγονο 1
  • Δημοτικό Αυλιωτών: Εκτελούνται 2
  • Δημοτικό Καρουσάδων: Εκτελείται 1, άγονο 1
  • Γυμνάσιο Καρουσάδων: Εκτελείται 1, άγονο 1
  • 2ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίου: Άγονα 2
  • 1ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίου: Εκτελούνται 3, άγονο 1
  • Γυμνάσιο Θιναλίου: Εκτελούνται 2, άγονο 1
  • Γυμνάσιο Κασσιώπης: Άγονα 3
  • Δημοτικό Κασσιώπης: Άγονα 2

Όπως φαίνεται παραπάνω, η αποκατάσταση των δρομολογίων που ξεκίνησαν αφορά μόνο στο 50%-55% των δρομολογίων με αποτέλεσμα περίπου τα μισά παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Βόρειας Κέρκυρας να μην εξυπηρετούνται ακόμα.

Αναλυτικότερα, οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό αγώνα αναζήτησης τρόπων/μέσων για τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο τους, μεταφέρουν τα παιδιά με μηχανές ή στοιβάζονται πολλά παιδιά σε ένα αυτοκίνητο, κινδυνεύοντας καθημερινά. Εκτίθενται επίσης σε κίνδυνο κάθε μέρα λόγω του συνωστισμού που επικρατεί έξω από τα σχολεία κατά την άφιξη και την αποχώρηση και ήδη έχουν αναφερθεί ατυχήματα.

Το σοβαρότερο δε όλων είναι ότι πολλά παιδιά απουσιάζουν καθημερινά από τα σχολεία τους λόγω αδυναμίας μεταφοράς τους από τους γονείς τους. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο που εδρεύει στους Βελονάδες της Βόρειας Κέρκυρας δεν έχουν πάει στο σχολείο τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Θεωρούμε αδιανόητο εν έτη 2023 να υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αντιμετωπίζοντας σημαντικές συνέπειες τόσο τα ίδια, όσο και οι γονείς τους.

Από την λήξη της περσινής σχολικής χρονιάς έως και σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσης επιδιώκει διαρκή ενημέρωση από την Περιφέρεια. Αρχικά (21/06/2023), υπήρχε η διαβεβαίωση ότι οι σχολικές μεταφορές θα ξεκινήσουν στην ώρα τους για την νέα σχολικη χρονιά και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε (01/09/2023) για την καθυστερημένη προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού.

Η σύμβαση των μεταφορέων που αφορούσε το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023 θεωρήθηκε άκυρη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραταθεί για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024. Ένας νέος διαγωνισμός, όπως είναι γνωστό, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες/στάδια και είναι χρονοβόρος.

Παρόλα αυτά, από τις 11/09/2023, σε επίσημες ενημερώσεις από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι τα στάδια του διαγωνισμού τρέχουν και τα δρομολόγια θα αποκατασταθούν άμεσα, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ποτέ δεν τηρήθηκαν.

Έχουμε φτάσει 30/10/2023 με αμέτρητες υποσχέσεις και τα άγονα δρομολόγια δεν έχουν ακόμα επαναπροκηρυχθεί. Δεν κατανοούμε αυτήν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητάμε ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση όλων των δρομολογίων ώστε τα παιδιά μας να μην κινδυνεύουν καθημερινά και να μην παραμένουν στο σπίτι από την δυσκολία των γονέων να τα μεταφέρουν στο σχολείο. Απαιτούμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μάθηση, την καθημερινή τους παρουσία στο σχολείο και την ασφαλή μεταφορά τους με τα σχολικά λεωφορεία.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Η πρόεδρος Ασπασία Πρωτοψάλτη

Η Γ.Γ Αμαλία Γουδέλη

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ