Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Απαλλοτρίωση του εργοστασίου Δεσύλλα από το Υπ. Πολιτισμού ζητά ο Σύλλογος Γαρίτσας

Εργοστάσιο Δεσύλλα
13 Nov 2023 / 14:08

«Η διάσωση της ιστορικής μας κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το κοινό και τις αρχές, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την προστασία του Δημοσίου για το ιστορικό εργοστάσιο Δεσύλλα που βγαίνει «στο σφυρί» από την Τράπεζα Πειραιώς, ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Το θέμα του εργοστασίου Δεσύλλα είναι ένα πολύ σημαντικό και επείγον θέμα που αφορά την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της Κέρκυρας. Η διάσωση της ιστορικής μας κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το κοινό και τις αρχές, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα βγαίνει στο «σφυρί» το ιστορικό εργοστάσιο του «Δεσύλλα»

Στο πρότυπο της απαλλοτρίωσης της Βίλλας Κοκοτού, καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει δράση, αποζημιώνοντας, βέβαια, τους ιδιοκτήτες. Είναι καθοριστικό επίσης να αποφευχθεί η οικοδόμηση 23.000 τ.μ (16.000 τ.μ. x 1,4) στην καρδιά της πόλης, με όλες τις συνέπειες που θα έχει, στραγγαλίζοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Επίσης, στη συνέχεια, η συνεργασία του Δήμου με το Δημόσιο και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη προστασία και ανάπτυξη της περιοχής. Η προστασία της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του εργοστασίου Δεσύλλα θα έχει θετική επίδραση όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στον τουρισμό του νησιού. Το πολιτιστικό κειμήλιο μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό που θα προσελκύσει επισκέπτες, ενισχύοντας την οικονομία της περιοχής.

Καλούμε το Δημοτικό μας Συμβούλιο να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι κάτοικοι θα είναι δίπλα τους, ενισχύοντας μία τέτοια προσπάθεια».