Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημ. Συμβούλιο Κεντρ. Κέρκυρας: Να «χτυπήσει» ο Δήμος το εργοστάσιο Δεσύλλα στον πλειστηριασμό

Εργοστάσιο Δεσύλλα
14 Nov 2023 / 10:06
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τη βούλησή του να συμμετάσχει ο Δήμος στον δεύτερο πλειστηριασμό και παράλληλα την πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την διττή πρόθεση του Δήμου αφενός να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό του ιστορικού εργοστασίου Δεσύλλα, και αφετέρου να ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού να το δικδικήσει, ψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, που συζήτησε το θέμα με εισήγηση του Κωνσταντίνου Γρηγοριάδη της δημοτικής παράταξης "Εκκίνηση".

Στη συνεδρίαση, που ήταν παρών ως παρατηρητής και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, συζητήθηκε το θέμα διεξοδικά, με το σύνολο των παρόντων να συμφωνούν ότι το ακίνητο αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο για την Κέρκυρα, τόσο ως μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας, όσο και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, καθώς υπάρχουν ευρήματα της Αρχαίας Κέρκυρας, που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Το μόνο δίλημμα που τέθηκε ήταν για το εάν το ακίνητο πρέπει να διεκδικηθεί από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ή το Δημόσιο και ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Σύλλογος Γαρίτσας: Απαλλοτρίωση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας είχε στο μεταξύ καταθέσει υπόμνημα με το οποίο ζητούσε την απαλλοτρίωση του ακινήτου από το Δημόσιο και την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος Αλέξανδρος Βέργης ο οποίος έκανε τοποθέτηση με την πρόταση του Συλλόγου.

Δείτε επίσης: Απαλλοτρίωση του εργοστασίου Δεσύλλα από το Υπ. Πολιτισμού ζητά ο Σύλλογος Γαρίτσας

Με την πρόταση του Συλλόγου συμφώνησε η Φανή Τσιμπούλη, μέχρι σήμερα σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Τρεπεκλή, αλλά και δημοτική σύμβουλος της εκλεγμένης νέας δημαρχιακής θητείας του Στέφανου Πουλημένου από 1/1/2024. Θεώρησε ότι το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτίμησε δε, ότι θα είναι δύσκολο για τον Δήμο να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση του ακινήτου, ωστόσο μπορεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Δεν είναι απαγορευτικό το ποσό

Ο Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» υποστήριξε ότι ο νέος δήμαρχος του ενεχείρησε δύο έγγραφα της Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Έλενας Κόρκα, που αποδεικνύουν τη μεγάλη αρχαιολογική αξία του χώρου και τόνισε την ανάγκη να περιέλθει στον Δήμο το ακίνητο «φιλέτο», προσθέτοντας ότι είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. 

Ο επικεφαλής της Κερκυραϊκής Αναγέννησης, πρώην Δήμαρχος Κέρκυραίων Χρύσανθος Σαρλής, τόνισε ότι το ποσό είναι αστείο για έναν Δήμο με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα έχει μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα ώστε να μπορέσει να συνάψει εγγυητική επιστολή και στη συνέχεια τραπεζικό δάνειο για την άμεση καταβολή του ποσού.

Ο Γιώργος Καρύδης, επικεφαλής της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας», επεσήμανε ότι οι ενέργειες του Δήμου πρέπει να είναι ταχύτατες, καθόσον εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα ακολουθήσει δεύτερος πλειστηρισμός στο 80% της τιμής εκκίνησης του πρώτου που απέβη άκαρπος. Όσο για την πρόταση για απαλλοτρίωση και προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Καρύδης τόνισε ότι με τους ρυθμούς που κινείται το Δημόσιο, το πιθανότερο είναι να χαθεί κάθε ευκαιρία για διασωθεί το ακίνητο από τα χέρια ιδιώτη που θα προχωρήσει άμεσα σε οικοδόμηση.

Η απόφαση

Τον συνδυασμό των δύο προτάσεων, δηλαδή την  άμεση συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό αλλά και την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, πρότεινε ο εισηγητής του θέματος Κ. Γρηγοριάδης της «Εκκίνησης».

Στη τελική της διατύπωση, η απόφαση -που είχε ουσιαστικά πολιτικό χαρακτήρα- ήταν να εκφραστεί καταρχήν η βούληση του Δήμου να "χτυπήσει" το ακίνητο, ωστόσο διατηρήθηκε μια επιφύλαξη ως προς το νομικό σκέλος, που πρέπει να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Μεταλληνός αλλά και η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Τζάννε επεσήμαναν ότι οι εισηγητές του θέματος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν την ιδιότητα του νομικού οφείλουν να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν τις υπηρεσίες ώστε να "τρέξουν" τις διαδικασίες.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από όλες τις παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε τη δική της πρόταση, στηρίζοντας την άποψη της απαλλοτρίωσης ώστε το ακίνητο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.