Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Εργατικό Κέντρο
14 Nov 2023 / 15:52

Εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου για την επέτειο της 17 Νοέμβρη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ). Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συσκοτιστούν τα ιστορικά συμπεράσματα του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα μηνύματα που μας διδάσκει. Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω αι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ» μας διδάσκει την ανάγκη να δυναμώνουμε την πάλη μας για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της να μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου.

Συνεχίζει και σήμερα να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά πολέμους και προσφυγιά. Το σύνθημα για "ψωμί- παιδεία -ελευθερία" μας διδάσκει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας.

Η ιστορική αυτή επέτειος πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ανελέητο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης σε όλη την περιοχή.

Η τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση για «υποστολή» της παλαιστινιακής σημαίας, ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός με τα ψέματα και τα fake news του συστήματος ενάντια στην αντίσταση του παλαιστινιακού λαού δεν πρόκειται να περάσουν. Η σημαία της Παλαιστίνης από τους Έλληνες εργαζόμενους και τη νεολαία θα μείνει ψηλά.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες τον δολοφονεί, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανιστήρια. Η βάρβαρη πολιτική του κράτους του Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στον παλαιστινιακό και τους γειτονικούς λαούς που σφαγιάζει αλλά την βιώνει και υποφέρει και ο ίδιος ο Ισραηλινός λαός. Μας γεμίζει αισιοδοξία το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία ,με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στρατιωτική δικτατορία, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα την φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Την στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, την ίδια στιγμή 7,4 δις. ευρώ, ο ιδρώτας μας, πάνε για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Την στιγμή που τα πανεπιστήμια αιμορραγούν από ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό που δεν υπάρχουν εστίες για τους φοιτητές, δίνεται ένα δις ευρώ για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τέτοια ζωή. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας.

Στο Πολυτεχνείο γράφτηκε ιστορία γιατί συναντήθηκε ο αγώνας των φοιτητών με τον αγώνα των εργατών, φάνηκε η τεράστια δύναμη της οργάνωσης στη συμπόρευση των νέων ανθρώπων με το εργατικό κίνημα, έτσι όπως συναντηθήκαμε και το προηγούμενο διάστημα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, για μέτρα προστασίας της ζωής, ενάντια σε πλειστηριασμούς, στην αλληλεγγύη μας στους πληγέντες της Θεσσαλίας. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές να υψώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος, και να παλέψουμε όλοι μαζί για:

- Αποδέσμευση της χώρας μας από τις Ενώσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

- Την άρση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Την ενδυνάμωση του αγώνα για τη φιλία αλληλεγγύη και η Ειρήνη των λαών, το τσάκισμα του εθνικισμού φασισμού

- Την έκφραση της αλληλεγγύης μας στον παλαιστινιακό λαό και την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του για ένα ανεξάρτητο ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

- Ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν κόντρα στην υποβάθμιση της και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

- Την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες.

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια να συμμετάσχουν μαζικά στο αγωνιστικό πρόγραμμα εορτασμού για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έτσι όπως αποφασίστηκε μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο με τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις ομάδες γυναικών.

Εκδηλώσεις

Στις 15/11 στην Έκθεση των Φοιτητικών Συλλόγων για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που θα τοποθετηθεί στο φουαγιέ του Ιστορικού.

Στις 16/11, στην εξόρμηση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων, με μουσική στο Ψυχιατρείο, το μεσημέρι.

Στις 17 Νοέμβρη, στις 17:00, κατάθεση στεφάνων των σωματείων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στην πρώην Νομαρχία.

Στις 18:00 η συγκέντρωση και η αντι-ιμπεριαλιστική πορεία. Στο τέλος θα ακολουθήσει συναυλία στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο δυναμώνοντας τον αγώνα. Παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.