Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πάγωσε» η εργολαβία απομάκρυνσης των δεμάτων από τα Μεσοράχια

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
22 Nov 2023 / 10:59
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Συμπληρωματική χρηματοδότηση περιμένει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων για να απομακρυνθούν και τα τελευταία δέματα προς τον ΧΥΤ Παλαίρου

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. «Πάγωσε» τους τελευταίους μήνες η εργολαβία απομάκρυνσης των 8.000 τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων από τα Μεσοράχια προς στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) της Παλαίρου, καθώς εξαντλήθηκε το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης.

Μέχρι σήμερα έχει απομακρυνθεί το 75% των δεμάτων από τη συνολική εργολαβία, ωστόσο για να μπορέσει να εκτελεστεί το υπόλοιπο ποσοστό που υπολείπεται, θα πρέπει να δοθούν νέες πιστώσεις. Όπως επισήμανε στην «Ε» η απερχόμενη Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ήδη έχει κατατεθεί αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για συμπληρωματική χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας.  «Αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο, ώστε να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα δέματα. Μέχρι σήμερα έχει απομακρυνθεί το 75% του συνόλου της εργολαβίας», ανέφερε η ίδια.

Ξεκίνησε τον Απρίλιο

Η σύμβαση για την εργολαβία απομάκρυνσης των δεμάτων από τον πρώην ΧΥΤ Λευκίμμης προς τον ΧΥΤ της Παλαίρου, συνολικού π/υ 468 χιλ. ευρώ (συν ΦΠΑ), υπογράφηκε στις 29/03/23 από την κ. Κράτσα και τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση.

Δείτε επίσης: Μπαίνει μπροστά η εργολαβία απομάκρυνσης των δεμάτων από τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Αρχές Απριλίου τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά με την εκτίμηση ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο - τριών μηνών ο χώρος στα Μεσοράχια θα καθάριζε από τους 8.000 τόνους υπολειμμάτων επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, παρότι η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται στους έξι μήνες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στην «Ε» η κ. Κράτσα, το οικονομικό αντικείμενο της εργολαβίας εξαντλήθηκε και η απομάκρυνση των δεμάτων σταμάτησε μέσα στο καλοκαίρι.

Αποκατάσταση

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νότιας Κέρκυρας Νίκο Μπόγδο, εφόσον απομακρυνθούν και τα τελευταία δέματα από τα Μεσοράχια, ο χώρος θα πρέπει στη συνέχεια να αποκατασταθεί. Θέση που ενστερνίζεται και η απερχόμενη Περιφερειάρχης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.