Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Επτανησίων Ελλάδος: Αντίθετη στις ανεμογέννητριες στα Διαπόντια

Ένωση Επτανησίων Ελλάδος
29 Nov 2023 / 11:31

«Ζητάμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας των Διαποντίων»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Ε.Ε.Ε). Η Επιτροπή Μικρών Νήσων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ της Ένωσης μας, εκφράζει την αντίθεση της στην εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά του Νομού Κέρκυρας.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως στις 30/11/2023 την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο οποίο περιλαμβάνονται και τα Διαπόντια Νησιά.

Το συνολικό σχέδιο τίθενται σε διαβούλευση χωρίς να έχει θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο και τα προβλεπόμενα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια. Η ελάχιστη απόσταση από την ακτή των Οθωνών θα είναι 1,5 ναυτικό μίλι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης είναι 14 ναυτικά μίλια.

Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριες στα Διαπόντια Νησιά με ύψος 280 μ. θα υπερβαίνουν την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσσας (130 μ.) και του Μαθρακίου (154 μ.) ενώ θα ξεπερνούν τα 2/3 του υψηλότερου όρους των Οθωνών.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι γραμμές ακτοπλοίας και ναυσιπλοίας της περιοχής των Διαποντίων που θα υποστούν τεράστιες αλλαγές. 

Επιπρόσθετα, δε τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις βάσει του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου και θα έχουμε σοβαρότατες επιπτώσεις στην φυσιογνωμία της περιοχής, της ζωής, της οικονομίας και του περιβάλλοντος του δικτύου Natura 2000 στο οποίο περιλαμβάνονται τα Διαπόντια Νησιά.

Ζητάμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας των Διαποντίων.

Τα μέλη της επιτροπής

Κατέχης Αλέξανδρος (Οθωνοί) Επικεφαλής Επιτροπής Μικρών Νήσων Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος

Αργυρός Σπυρίδων (Μαθράκι) Μέλος Επιτροπής Μικρών Νήσων

Κασσίμη Μαγδαληνή (Ερεικούσσα) Μέλος Επιτροπής Μικρών Νήσων.

Κατέχης Αλέξανδρος

Μέλος Δ.Σ  ENΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Οθωνοί)

Επικεφαλής Επιτροπής Μικρών Νήσων 

enosieptanision.gr

[email protected]

+306959030645

Photo: Pixabay