Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

40 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Μια καθημερινή αναμέτρηση με ιδέες, γνώσεις και αίσθημα ευθύνης...»

Κατερίνα Κατσαρού
29 Nov 2023 / 16:23

«Ήταν η “παράλληλη σχέση”. Αλλά οι σχέσεις μετριούνται με την ένταση...» Της Κατερίνας Κατσαρού

Συμπορευτήκαμε με την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ πολλά χρόνια, η σχέση μας χάνεται στα βάθη των αρχών της δεκαετίας του ’90. Ήταν τα χρόνια της αθωότητας και των προσδοκιών της κερκυραϊκής δημοσιογραφίας, με πληθώρα τοπικών ΜΜΕ, παλαιών και νέων. Εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια… 

Συνεργαστήκαμε, κυρίως, στο αγαπημένο μου είδος, τις συνεντεύξεις: συνεντεύξεις της τελευταίας σελίδας της εφημερίδας, με αυστηρώς ολιγόλεπτες απαντήσεις - ατάκες και το σκίτσο του Αποστόλη Κουρσοβίτη. Και συνεντεύξεις «σαλόνια», με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές της τοπικής επικαιρότητας, χωρίς να λείπουν πρόσωπα της ευρύτερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Ακόμη, κάθε Δεκέμβρη, το «πρόσωπο της χρονιάς», που ανεδείκνυαν όλοι οι δημοσιογράφοι των τοπικών Μέσων (και τότε ήμασταν πολλοί), καθώς και μια ολόκληρη σταθερή σελίδα αφιερωμένη στην Επικοινωνία.

Και, οπωσδήποτε, δε θα μπορούσα να μη θυμηθώ  τη διοργάνωση Συνεδρίου, με θέμα «Η Μαζική Επικοινωνία την εποχή της παγκοσμιοποίησης», τον Ιανουάριο του 2004. Το Συνέδριο  διοργανώσαμε ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κέρκυρας για το Δίκτυο Δημοσιογράφων της Δυτικής Βαλκανικής, σε συνεργασία με τον ΣΗΠΕ  και την ΕΣΗΕΠΗΝ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τύπου και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από τη Β.Δ. Ελλάδα, την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη FYROM.

Τί θυμάμαι από τη «θητεία» στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και πώς τη βίωσα προσωπικά; Ως διαρκή αναζήτηση του νέου, είτε αυτό αφορούσε την τεχνολογία, είτε το περιεχόμενο. Ως συνεχή προσπάθεια ανταπόκρισης στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής. Ως ασίγαστη δημοσιογραφική βουλιμία. Ως αίσθηση ότι, μετά την κατάκτηση ενός εμποδίου, ενός στόχου, υπήρχε το επόμενο, σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου αντοχής, μια καθημερινή αναμέτρηση με ιδέες, απόψεις, γνώσεις και αίσθημα ευθύνης. Με πάντοτε παρόν εκείνο το διαβολάκι, που σε καλεί να αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις».  

Θυμάμαι συζητήσεις, ατελείωτες συζητήσεις, ενίοτε εξοντωτικές. Θυμάμαι πολλά πρόσωπα και ονόματα, συναδέλφους που πέρασαν από τα γραφεία της και έβαλε καθένας το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της εφημερίδας. Όλα, υπό το άγρυπνο βλέμμα, την κινητήρια δύναμη και την μπαγκέτα του Γιώργου.  

Η σχέση μου με την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ διήρκεσε χρόνια και εξελίχθηκε παράλληλα με τον τριαντάχρονο  «επαγγελματικό γάμο μου» με την ΕΡΤ. Ήταν η «παράλληλη σχέση». Οι σχέσεις δεν μετριούνται, όμως, με τη διάρκεια, αλλά με το βάθος και την ένταση. Και παρακολουθώ, πάντα, την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με ενδιαφέρον και αγάπη, έστω και, απλώς, ως αναγνώστρια.

Δημοσιεύθηκε στο EN The Magazine Νοεμβρίου 2023, στο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Εφημερίδας "Ενημέρωση"