Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με σημερινή απόφαση Γαλιατσάτου, ΝΑΟΚ και κουρτελάτσα στο ΕΣΠΑ 2014-2020

κουρτελάτσα
08 Φεβρουαρίου 2017 / 22:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του περιφερειάρχη Ιονίων, Θ. Γαλιατσάτου για την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020 του έργου "αποκατάσταση παράκτιου τείχους στη θέση ΝΑΟΚ, κρηπιδωμάτων, πεζοδρομίων και στηθαίων στην παραλιακή λεωφόρο της Γαρίτσας, δαπάνης ύψους 2.630.844,27 €.

1. Το έργο αφορά την αποκατάσταση του παράκτιου τείχους στη θέση Ν.Α.Ο.Κ. , το οποίο έχει υποστεί σημαντικές φθορές και παραμορφώσεις. Το ανακατασκευαζόμενο τμήμα εκτείνεται κατά μήκος ενός ευθύγραμμου μετώπου με συνέχεια υπό γωνία σε τμήματα των όμορων μετώπων. Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα απομακρυνθούν τα έργα προσωρινής υποστύλωσης του τείχους, ενώ θα γίνει και αποκατάσταση της διαμόρφωσης του αλσυλλίου και της φυτείας του.
Προβλέπονται:
-Πλήρης φωτογραφική - αρχιτεκτονική αποτύπωση του τείχους 
-Αποσυναρμολόγηση λιθοδομής τείχους & παράλληλη αρίθμηση των λίθων
-Κατασκευή νέου τείχους αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα
-Τοποθέτηση λιθορριπής ανακουφιστικού πρίσματος πίσω από τον τοίχο αντιστήριξης & τον κεφαλόδεσμο
-Επίχωση με φυτικές γαίες, μεταφύτευση - φύτευση νέων δένδρων & κατασκευή έργων διαμόρφωσης (παρτέρια - πλακοστρώσεις) - αποκατάσταση της επιφάνειας του πάρκου.
-Πάνω στην επιφάνεια του κεφαλόδεσμου, μπορστά από τον τοίχο σκυροδέματος, ανακατασκευή της λιθοδομής του αρχικού τείχους με τους ίδιους λίθους
2. Η ανακατασκευή του πεζοδρομίου και η προστασία του παραλιακού τοίχου της λεωφόρου Γαρίτσας εκτείνεται από τις εγκαταστάσεις του
Ν.Α.Ο.Κ. έως τον Ανεμόμυλο μήκους περίπου 1.450 μέτρα. Ειδικότερα προβλέπονται:
-Περιοχή αποκατασταθέντος πεζοδρομίου & ποδός: Πλήρης ανακατασκευή του πεζοδρομίου με κατασκευή ανακουφιστικού πρίσματος καθώς και κατασκευή πόδα προστασίας από τους κυματισμούς
-Περιοχή αποκατάσταθέντος πεζοδρομίου: Τα τμήματα, μήκους 105μ. που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές το 12/2008 & έχουν ήδη αποκατασταθεί με τις εργασίες που έγιναν τον 03/2009. Στις θέσεις αυτές αντικαθίσταται η πλακόστρωση (χωρις να επηρεαστούν οι ιστοί ηλ/φωτισμού) & κατασκευάζεται πόδας προστασίας.
-Περιοχή αντικατάστασης φθαρμένων πλακών πεζοδρομιου: Τα έργα εκτελούνται μεταξύ της διασταυρωσης του αεροδρομίου & του Ανεμόμυλου, μήκους 460μ. περίπου και αφορούν την αντικατάσταση της φθαρμένης υφιστάμενης πλακόστρωσης με πλάκες ιδίας κοπής & σύστασης με τις υφιστάμενες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ (ΕΦΑ Κέρκυρας, ΕΕΑ) εποπτεύουν τις εργασίες που πραγματοποιούνται τόσο στο τείχος του ΝΑΟΚ (φωτογραφική τεκμηρίωση - αρχιτεκτονική αποτύπωση, εκσκαφικές εργασίες πίσω από το τείχος, αποσυναρμολόγηση - συναρμολόγηση υφιστάμενης λιθοδομής) όσο και στο πεζοδρόμιο της παραλιακής λεωφ. Γαρίτσας (φωτογραφική - αρχιτεκτονική αποτύπωση, εκσκαφικές εργασίες πίσω και κάτω από την παλιά λιθοδομή, διάστρωση υφιστάμενων - νέων πλακών πεζοδρομίου, διατήρηση - συντήρηση των -εν λειτουργία ή μη- αγωγών απορροής ομβρίων που βρίσκονται κάτω από το πεζοδρόμιο).