Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

40 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: "Σκόρπιες μνήμες μιας δεκαετίας (και βάλε)"

ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
10 Δεκεμβρίου 2023 / 19:58

Το ταξίδι δεν είχε πάντα μπουνάτσα. Πουθενά δεν είναι ο καιρός πάντα αίθριος. Αλλά το μπάρκο ήταν, αν μη τι άλλο ενδιαφέρον, ενίοτε γοητευτικό, συναρπαστικό και γεμάτο εμπειρίες. Άλλωστε, στο τέλος, το αποτύπωμα που μένει, είναι αυτό που μετρά στις μνήμες μας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ

ΧΤΥΠΗΜΑ

«Το φρεσκοτυπωμένο χαρτί, που το κρατούσαμε με δάχτυλα γεμάτα μελάνι, σκισμένο σε δίφυλλα με τα χέρια...»

 

Η περιπέτεια της δημιουργίας ενός αμιγώς ενημερωτικού συνεχούς ροής προγράμματος στον τότε τηλεοπτικό σταθμό «Ιόνιαν» είχε λήξει άδοξα τα Χριστούγεννα του 1997. Ο Αλέκος, εγώ, προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε επαγγελματικά στη συνέχεια, σε ένα πολύ άγριο τοπίο. Ο Γιώργος είχε την «Ενημέρωση». Ωστόσο, παρά τις καλές διαθέσεις, ένα 12σέλιδο εβδομαδιαίο φύλλο εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να συντηρήσει περισσότερους επαγγελματίες από όσους ήδη κρατούσαν την εφημερίδα.

Τελικά, η ιδέα ήταν απλή, αλλά καθόλου εύκολη να γίνει πράξη: αρχικά, η εβδομαδιαία εφημερίδα να μεγαλώσει σε σελίδες, να εμπλουτιστεί σε ύλη, να προσπαθήσει να χωρέσει και εμάς!

Σε δεύτερο χρόνο, όχι πολύ αργότερα, να προστεθεί καθημερινό φύλλο, με δημοσιογραφική λογική πραγματικής εφημερίδας, κάτι που δεν υπήρχε έως τότε στο νησί...

Προστέθηκαν κι άλλοι συντάκτες, μοιράστηκαν τομείς ρεπορτάζ (πρωτοφανές για την εποχή, ακόμα και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής μας, που ήδη υποχωρούσαν). Το εβδομαδιαίο φύλλο έγινε περιφερειακό.

Θυμάμαι βραδινές συσκέψεις, για να βγει πρωτοσέλιδο με τον Γιώργο, τον Αλέκο, την Έλενα, τον Τάσο... Κουβέντα και αλκοόλ μέχρι τη 1, τις 2 το πρωί. Ιδέες για τίτλους... Τρεις τα ξημερώματα, βόλτα στου Βρυώνη, για να παραδώσουμε διαφάνειες στο τυπογραφείο... Και μετά, η προσμονή της έκδοσης! Το φρεσκοτυπωμένο χαρτί, που το κρατούσαμε με δάχτυλα γεμάτα μελάνι, σκισμένο σε δίφυλλα με τα χέρια...

Ομαδική δουλειά...

Εξέλιξη...

Και πολλές αναμνήσεις...

Μια παρατήρηση για μία πτήση 4 το πρωί μιας Τρίτης του Φλεβάρη, μια πτήση που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Παρατήρηση, που μας οδήγησε στο ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης Οτζαλάν στην Κέρκυρα... Ναι, αυτός επέβαινε στο αεροσκάφος.

Ή ο Σίμος που είδε την πετονιά 2-3 εκατοστά πάνω απ’ το έδαφος της πίσω εισόδου του αεροδρομίου και με αγωνία προσπαθούσε να τη βγάλει, πριν φτάσει η διαδήλωση των 6-7 χιλιάδων κόσμου, μετά τη συναυλία που η εφημερίδα διοργάνωσε κατά των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία... Αν δεν είχε προλάβει, θα είχε γίνει “σφαγή”!

Ή ένα ρεπορτάζ μου, που εξελίχθηκε, με ομαδική δουλειά, σε μία νικηφόρα μάχη μας (και της Κέρκυρας) στην αδηφάγο διάθεση επιχειρηματικών συμφερόντων για το πάλαι ποτέ εργοστάσιο Δεσύλλα (με 1.000.000 ευρώ πάνω στις πλάτες του Γιώργου και τις δικές μου από αγωγή, την οποία παλέψαμε με τη νομική dream team του νησιού - και κερδίσαμε).

Άλλες εποχές...

Το ταξίδι δεν είχε πάντα μπουνάτσα. Πουθενά δεν είναι ο καιρός πάντα αίθριος. Αλλά το μπάρκο ήταν, αν μη τι άλλο ενδιαφέρον, ενίοτε γοητευτικό, συναρπαστικό και γεμάτο εμπειρίες. Άλλωστε, στο τέλος, το αποτύπωμα που μένει, είναι αυτό που μετρά στις μνήμες μας.

Πλώρα και για τα 100...

Δημοσιεύθηκε στο EN The Magazine Νοεμβρίου 2023, στο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"