Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο

Τέλη κυκλοφορίας
21 Δεκεμβρίου 2023 / 13:00

Έως τέλος Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών Κυκλοφορίας  του 2024 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Τα τέλη κυκλοφορίας θα μπορούν να πληρωθούν έως τα τέλη του Φεβρουαρίου (29/2) χωρίς «πέναλτι».

Ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι έρχεται κλιμακωτό πρόστιμο για τους αμελείς και όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας.

Κλιμακωτό πρόστιμο

Το νέο σύστημα με το κλιμακωτό «πέναλτι» θα εφαρμόζεται σε όσους ξεχνούν να καταβάλλουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας.

Η ποινή της μη έγκαιρης καταβολής δεν θα οδηγείται κατευθείαν στο 100%, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά θα υπάρχουν στάδια και κλίμακες προστίμων:

- Μικρή καθυστέρηση (π.χ. 1 μήνας) μικρότερο πέναλτι (όχι διπλάσιο «τέλος κυκλοφορίας» όπως σήμερα αλλά για παράδειγμα προσαυξημένο κατά 20%)
- Μεγαλύτερη καθυστέρηση (π.χ. 2 μήνες) μεγαλύτερο πέναλτι
- Ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, ακόμη μεγαλύτερο πέναλτι έως το 100%.

Οχήματα σε ακινησία

Πάντως, όσοι θέλουν τα οχήματα τους σε ακινησία θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση στη στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή και στο κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες παραμένουν στο όχημα αλλά δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Όμως όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ που αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα θα «χάσουν» για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του οχήματος.

Πώς γίνεται η πληρωμή 

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με φέτος και οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να τα πληρώσουν με τους ακόλουθους τρόπους:

-μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο

-μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

-στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.