Τρίτη 14.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κανένα «φως στο τούνελ» για το ιστορικό Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Δεσύλλα
26 Ιανουαρίου 2024 / 10:20
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Έναν μόλις μήνα πριν από τον επαναληπτικό πλειστηριασμό, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από την πλευρά του Δήμου ή του Υπουργείου Πολιτισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξανεμίζονται οι ελπίδες που έτρεφαν πολλοί Κερκυραίοι για να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου το ιστορικό ακίνητο του Εργοστασίου Δεσύλλα, ενώ ο δεύτερος πλειστηριασμός της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη ανακοινωθεί. Το πρώην  βιομηχανικό συγκρότημα, έκτασης 37 στρεμμάτων, που αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο για την Κέρκυρα, τόσο ως μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας, όσο και αρχαιολογικής.

Η επαναληπτική διαδικασία, μετά την ματαίωση της προηγούμενης, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Η τιμή εκκίνησης όπως και την προηγούμενη φορά έχει οριστεί στα  8,2 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ως προς χρέη των ιδιοκτητών, ύψους 500.000 ευρώ.

Η ιστορική απόφαση που έλαβε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στις 14 Νοεμβρίου '23, με εισήγηση του Κωνσταντίνου Γρηγοριάδη της "Εκκίνησης", δεν έχει προχωρήσει καθόλου, ούτε από τη μεριά της προηγούμενης, ούτε της νέα δημοτικής Αρχής.  Η μοναδική κίνηση που έγινε αφορούσε το δεύτερο σκέλος της απόφασης του οργάνου, δηλαδή την επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση -που είχε ουσιαστικά πολιτικό χαρακτήρα- διατυπωνόταν η βούληση του Δήμου να "χτυπήσει" το ακίνητο, με μια επιφύλαξη ως προς το νομικό σκέλος, που έπρεπε να εξεταστεί από τις υπηρεσίες. Δύο μήνες μετά, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια γνωμοδότηση επι του θέματος. 

Το ταμείον είναι ...μείον

Λίγο πριν αναλάβει τη θητεία του ο νέος Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, είχε ερωτηθεί από την "Ε" για τις προθέσεις του. «Το εργοστάσιο Δεσύλλα είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ωστόσο ο Δήμος φέρει πολλά οικονομικά βάρη και εκκρεμότητες. Το θέμα θα το εξετάσουμε υπό το φως των πραγματικών οικονομικών δεδομένων» είχε δηλώσει, εκτιμώντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα μπορέσει να έχει μια πλήρη εικόνα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2024. 

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φανή Τσιμπούλη μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της, επισημαίνει στην "Ε" ότι ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία είναι ακόμα στο στάδιο της καταγραφής. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα προβεί και σε σχετική ενημέρωση για το ταμείο που παραλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή.

Σύλλογος Γαρίτσας: Ιστορική ευκαιρία

Η απαλλοτρίωση του εργοστασίου Δεσύλλα από το Δημόσιο ήταν και είναι πάγιο αίτημα και του Συλλόγου Γαρίτσας. Ωστόσο απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει. «Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει δράση, αποζημιώνοντας, βέβαια, τους ιδιοκτήτες. Επίσης, στη συνέχεια, η συνεργασία του Δήμου με το Δημόσιο και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη προστασία και ανάπτυξη της περιοχής» είχαν ανακοινώσει. «Πρόκειται για ένα ακίνητο - φιλέτο, το οποίο θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και να αναδειχθεί ιστορικά. Μια τόσο μεγάλη έκταση θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολυχώρους Πολιτισμού, πάρκινγκ, αναγκαίες υποδομές του Δήμου. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, θα χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για τον Δήμο» επισημαίνει στην "Ε" ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Βέργης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.