Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποτονική και με άδεια ταμεία η αγορά της Κέρκυρας στις εκπτώσεις

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
07 Φεβρουαρίου 2024 / 09:31
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Στραγγαλίζει» το εισόδημα των καταναλωτών η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι έμποροι για την κίνηση στην αγορά της Κέρκυρας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Ο πρώτος μήνας κύλησε υποτονικά και με άδεια ταμεία, καθώς η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής έχει «στραγγαλίσει» το εισόδημα των καταναλωτών, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για άλλες αγορές.

«Αν δεν αλλάξει η συνταγή, δεν θα δούμε άσπρη ημέρα», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας (τύπου καλαθιού και market pass), χαρακτηρίζοντας τα μέχρι και σήμερα επιεικώς ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα για να διοχετευθεί στην αγορά. Μάλιστα όπως προειδοποιεί, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας, οι μικρές επιχειρήσεις ιδιαίτερα, απειλούνται ακόμη και με κλείσιμο.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματική οικονομία. Εκτιμώ ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ενημερωνόμαστε από την κυβέρνηση για επιβολή προστίμων σε ό,τι έχει να κάνει με άλλα τεράστια ζητήματα, όπως της αισχροκέρδειας. Παρότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι είμαστε υπέρ των ελέγχων στην αγορά, υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα όπως: Μήπως είναι περισσότερο επικοινωνιακό το μέτρο από ουσιαστικό; Μήπως τα πρόστιμα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα κέρδη που έχουν εξασφαλιστεί όλο αυτό το μεγάλο διάστημα από τις πολυεθνικές; Γιατί ελήφθησαν τώρα τελευταίως ή όποιες παρεμβάσεις και όχι πολύ νωρίτερα; Πότε θα δει μείωση ο καταναλωτής στα είδη πρώτης ανάγκης; Ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε είδη που κρίνονται απαραίτητα για τη διαβίωση των πολιτών; Άρα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό», σχολίασε καυστικά ο κ. Αλέγρης.

Υποτονικά

Η εικόνα αυτή έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. Η αγορά κινείται πολύ υποτονικά και τα πράγματα, όπως επισημαίνει, είναι δύσκολα κυρίως για τις μικρές και τις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, παρότι στην αγορά υπάρχουν πολύ καλές τιμές, διότι είναι μονόδρομος για κάθε επιχειρηματία η ρευστοποίηση αλλά και η τοποθέτηση νέου εμπορεύματος.

«Η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα (08/01) αντί τα μέσα Γενάρη των προηγούμενων ετών, δηλαδή αμέσως μετά την εορταστική περίοδο. Επομένως δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσει ο καταναλωτής να ξοδέψει στην αγορά, παρότι οι εκπτώσεις φθάνουν το 50% ίσως και παραπάνω. Συνεπώς η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στο φορολογικό με μηδενικά ταμεία στην περίοδο των εκπτώσεων. Ακόμα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει μείωση της κίνησης, ενώ στις γιορτές ο κόσμος ξόδεψε μόνο για αγορές δώρων μικρής αξίας», εξήγησε ο κ. Αλέγρης.

Εξανεμίζεται στις 19 πρώτες ημέρες

Υπενθύμισε μάλιστα ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ο μισθός για έξι στους 10 καταναλωτές εξανεμίζεται στις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. «Άρα καταλαβαίνουμε τη δυσκολία της αγοράς, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν να ξοδέψουν», πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στα αναγκαία, και η εικόνα της αγοράς δε θυμίζει σε τίποτα εκπτώσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στους τζίρους. Ωστόσο η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί μετά την ολοκλήρωση των χειμερινών εκπτώσεων στις 29 Φεβρουαρίου αν και  η έλλειψη ρευστότητας του μέσου καταναλωτή δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.