Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην επόμενη φάση περνάει ο σχεδιασμός για τη «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» των Ιονίων Νήσων

ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
08 Φεβρουαρίου 2024 / 16:58

Το τελικό κείμενο της στρατηγικής θα τεθεί εκ νέου σε διαδικτυακή διαβούλευση και αφού οριστικοποιηθεί θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα, στις αρχές του β’ τριμήνου του 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΕΥΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ)Mε την συνάντηση εργασίας της Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (07/02) ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβουλεύσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες των Ιονίων Νήσων με αντικείμενο την Διαμόρφωση Στρατηγικής αλλά και Προτάσεων – Δράσεων για τη «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» των Ιονίων Νήσων.

Οι συναντήσεις αυτές διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της εκπόνησης σχετικής μελέτης, η οποία έχει ανατεθεί στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι συναντήσεις έγιναν στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη , τη Λευκάδα και την Κέρκυρα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί, τουριστικοί, παραγωγικοί και περιβαλλοντικοί φορείς των νησιών καθώς και πολίτες.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, σε μια συμμετοχική διαδικασία «στρογγυλών τραπεζιών», κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την σημερινή κατάσταση του τουρισμού στα νησιά του Ιονίου, με τα οφέλη και τις επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, με τις ανάγκες και τους στόχους για το μέλλον ώστε τα νησιά να παραμείνουν ή να καταστούν βιώσιμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Έρευνες

Στη διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα δυο ερευνών : Της Έρευνας κοινής γνώμης σε δείγμα 2.000 κατοίκων από όλα τα Ιόνια νησιά που ανατέθηκε από την ΕΥΔ στην εταιρεία ALCO αναφορικά με τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην ΠΙΝ, καθώς και μια Έρευνα φορέων μέσω ερωτηματολογίων, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το ίδιο θέμα. Επίσης παρουσιάστηκε η Αξιολόγηση της Υπάρχουσας κατάστασης με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα σενάρια βιωσιμότητας των προορισμών του Ιονίου.

Με βάση τις απόψεις που καταγράφηκαν στις πέντε συναντήσεις εργασίας, η ομάδα έργου θα προχωρήσει στην διαμόρφωση του τελικώς προτεινόμενου σεναρίου, με συγκεκριμένο Σχέδιο δράσεων και πολιτικών, οι οποίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2021-2027» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Διαβούλευση

Το τελικό κείμενο της Στρατηγικής θα τεθεί εκ νέου σε διαδικτυακή διαβούλευση και αφού οριστικοποιηθεί θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα, στις αρχές του β’ τριμήνου του 2024.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες μετείχαν στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης και η Ομάδα έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον επικεφαλής καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη, την επίκουρη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Σοφία Καράμπελα, την κ. Κάλλη Λάσκαρη, τον κ. Γιάννη Κατσούνη και την Ελένη Αλεξίου.

Όλες οι παρουσιάσεις, οι έρευνες και το κείμενο της Α’ φάσης της μελέτης (Aξιολόγηση Υπάρχουσας κατάστασης) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ www.pepionia.gr.

 

ΦΩΤΟ ΕΥΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ