Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπό κατάληψη τρία ακόμη τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
09 Φεβρουαρίου 2024 / 10:31
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τμήματα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσικών Σπουδών και Ιστορίας, τελούν από την Παρασκευή 09/02 υπό κατάληψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμη τρία τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν καταλήψεις, με κύριο αίτημα την μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, το τμήμα Μουσικών Σπουδών και το τμήμα Ιστορίας, τελούν από την Παρασκευή 09/02 υπό κατάληψη.

Οι τρείς νέες καταλήψεις, έρχονται να προστεθούν σε αυτές των τμημάτων Πληροφορικής και Τεχνών Ήχου και Εικόνας, τα οποία είναι κλειστά από τις 05/02.

Η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Ιστορίας:

"Στις 07/02/2024 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση του Φ.Σ. Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου αποφασίστηκαν τα εξής:

Απαιτούμε:

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Ένα ενιαίο πτυχίομε κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Καταγγέλλουμε τη στάση της Κυβέρνησης για την συκοφάντηση του αγώνα μας, τον εκβιασμό για χαμένες εξεταστικές, τηλεξεταστική, ακόμα και απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης στα ιδρύματα! Ευθύνη έχουν και διοικήσεις που ενισχύουν αυτή την απαράδεκτη στάση. Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κόντρα στον εκβιασμό!

Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη του τμήματος την Παρασκευή 9/2 στις 20:30 έως και την Πέμπτη 15/2..
  • Συμμετοχή στο μεγάλο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια"

 

Η ανακοίνωση του συντονιστικού κατάληψης του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας:

"Μετά από μαζική γενική συνέλευση του τμήματος, παρουσία 110 φοιτητών/τριών, στις 08/02/24 μετά από ψηφοφορία που αποκόμισε 83 ψήφους υπέρ καταλήψεως του τμήματος, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, τελεί υπό κατάληψη. Η κατάληψη καταδικάζει και αντιδρά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» με στόχο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και απώτερο σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση των κρατικών πανεπιστημιακών πτυχίων.

Προφανώς, το εν λόγω νομοσχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης έως τώρα δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανόμενου και των πανεπιστημίων. Εν συνεχεία, τονίζουμε την αθλιότατη κατάσταση των υποδομών, τόσο των φοιτητικών εστιών που στεγάζονται εν πολλοίς σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία με εργολαβιακούς όρους, όσο και των κτηρίων του πανεπιστημίου μας, στα οποία στάζει νερό, πέφτουν σοβάδες, εκτινάσσεται μούχλα κ.ο.κ. Ήδη, τα κτήρια υπό χρήση από το ΤΞΓΜΔ δεν είναι προσβάσιμα προς άτομα με κινητικές δυσκολίες, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται υπό κατάρρευση (Μέγαρο Καποδίστρια). Ταυτόχρονα, παρατηρούμε πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια να θυσιάζονται στον βωμό των AirBnB, προάγοντας τη γρήγορη μεγιστοποίηση του κέρδους σε μια ήδη απάνθρωπη ύστερη καπιταλιστική κοινωνία, ενόσω συμφοιτητά/τριες/ές μας κωλύονται να αντεπεξέλθουν στα ήδη υπέρογκα ενοίκια όσων κατοικιών απομένουν, πολλές φορές αναγκαζόμενα να υποστούν χείριστες συνθήκες εργασίας που αγγίζουν τα όρια της δουλείας. 

Η Κατάληψη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, αποτελεί το ζενίθ των συνεχών και μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στο νησί μας. Εξυπακούεται η στήριξη και αλληλεγγύη μας προς όλες τις σχολές που τελούν υπό κατάληψη ανά τη χώρα. Μάλιστα, εξυπακούεται πως τα κτήρια που στεγάζουν το ΤΞΓΜΔ θα μείνουν άφθαρτα, ενώ θα αποκτήσουν μια νέα πνοή ζωής και αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική και το παρόν νομοσχέδιο, καθιστώντας τα όντως ελεύθερα δίχως ταξικούς περιορισμούς. 

Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο μέσω του αγώνα μας. 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:

- τη στάση της κυβέρνησης, η οποία με ύπουλους τρόπους προσπαθεί να περάσει αυτό το αισχρό νομοσχέδιο μέσα σε περίοδο εξεταστικής, υποσκάπτοντας τη σημασία του και συνάμα στρέφοντας την προσοχή στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

- την καταπάτηση του ασύλου και τη βίαιη εκκένωση και σύλληψη φοιτητών/τριών από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ στην Κομοτηνή

- το περιστατικό ομηρίας στην Πρυτανεία την Πέμπτη 25/01/24

- το ειρωνικό σχόλιο της καθηγήτριας και ομιλήτριας Ρενάτας Δαλιανούδη («αν αυτή την παιδεία θέλουμε, πραγματικά λυπάμαι») που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία στις 30/01/24 μετά από φοιτητική παρέμβαση διαμαρτυρίας

- την εκκένωση της μαθητικής κατάληψης ΓΕΛ Κέρκυρας από τις ίδιες κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις και την προσαγωγή έξι (6) ανηλίκων μαθητών/τριών

- τη συστηματική μείωση των μελών ΔΕΠ στο τμήμα μας, το οποίο τα επόμενα δύο έτη θα δει τέσσερεις συνταξιοδοτήσεις

- την εκμετάλλευση των συμβασιούχων με ΕΣΠΑ καθηγητών/τριών, όπως αυτή εκφράζεται στο τμήμα μας με την καθυστέρηση των συμβάσεών τους μέχρι και δύο-τρεις μήνες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- την ολική απόσυρση του νομοσχεδίου για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

καμία παράκαμψη και αναθεώρηση του άρθρου 16

- αποκλειστικά δημόσια και αναβαθμισμένη δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες/α

- ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα

- επαναθέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου

- κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη περί διαγραφών φοιτητών/τριών και πειθαρχικών διώξεων

- κατάργηση του ν+2

- δωρεάν στέγαση και σίτιση για όλους/ες/α

- αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ουσιαστική συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών όλων των πανεπιστημίων. Εν είδει, το πανεπιστήμιό μας πάσχει από μούχλα, πεσμένους σοβάδες, ανύπαρκτη προσβασιμότητα, κτήρια υπό κατάρρευση κ.ο.κ. και συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του εξοπλισμού του τμήματος (καμπίνες διερμηνείας), αλλά και των άλλων στο πανεπιστήμιό μας

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- επέκταση της χρηματοδότησης του προγράμματος του Εύδοξου για την χορήγηση λεξικών και σχετικών εγχειριδίων

- άμεση επαναφορά της συμβουλευτικής μονάδας στήριξης φοιτητών και την περαιτέρω στελέχωσή της από περισσότερους ψυχολόγους και ψυχιάτρους

- την απομάκρυνση του «καθηγητή» CHRISTIAN RENÉ PAPAS από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κρίνουμε απαράδεκτο καθηγητής που δεν κάνει μάθημα τα τελευταία πέντε (;) χρόνια να βρίσκεται ανάμεσα σε τόσο καταξιωμένους συναδέλφους. Επίσης, αποδοκιμάζουμε την περσινή αποσιώπηση της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος σε ό,τι αφορούσε καταγγελία φοιτητών/τριών του τέως δευτέρου έτους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ:

- κατάληψη του ΤΞΓΜΔ μέχρι την Τρίτη 21/02/24, την οποία θα γίνει συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχεια ή μη της κατάληψης.

- την ανοιχτή δημιουργία πανό την Παρασκευή 09/02/24 στις 11:00

- τη συνέλευση του συντονιστικού της κατάληψης το Σάββατο στις 10/02/2024 στις 16:00  

- τη διεξαγωγή ουζερί-μπαρ με μουσική και τραγούδι το Σάββατο στις 22:00

- τη διεξαγωγή πολιτικού καφενέ την Κυριακή 11/02/24 με θέμα τις εργολαβίες και τις ιδιωτικοποιημένες δομές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ!

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ, Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Συντονιστικό Κατάληψης Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας

Κέρκυρα 08/02/24""

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.