Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βόμβα» Πουλημένου για τη μουσική στην εστίαση τη Μ. Εβδομάδα

Πάσχα
12 Φεβρουαρίου 2024 / 12:53
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απαγόρευση της μουσικής στο ιστορικό κέντρο την Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πνεύμα της εξαγγελίας του, ότι η πόλη δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι», ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος ανακοίνωσε την απαγόρευση χρήσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  στο ιστορικό κέντρο, για ένα τριήμερο κατά την εβδομάδα των Παθών και ειδικότερα από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και το Μ. Σάββατο, προκειμένου να αποφευχθούν για άλλη μια χρονιά οι γνωστές εικόνες με τη μουσική στη διαπασών την ώρα τέλεσης των θρησκευτικών  εκδηλώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας του στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης την Κυριακή (11/02) στο Εργατικό Κέντρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα ζωής στο ιστορικό κέντρο και ευρύτερα στη ζώνη προστασίας του.

Για πρώτη φορά

Μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι πλέον στις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανανεώνονται κάθε χρόνο θα υπάρχει πλέον για πρώτη φορά και ο συγκεκριμένος όρος για απαγόρευση χρήσης της μουσικής την Μ. Πέμπτη, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο , «λόγω των θρησκευτικών τελετών και της ανάλογης σοβαρότητας που πρέπει να δείχνουμε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι συνήθεις εικόνες μάλιστα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με τη μουσική να «χτυπά» σε υψηλά ντεσιμπέλ και ακριβώς δίπλα να λαμβάνουν χώρα τα θρησκευτικά δρώμενα, είναι κάτι που προκαλεί και το κοινό αίσθημα των ίδιων των Κερκυραίων, αφού η όποια κατάνυξη «πνίγεται» από τους δυνατούς ήχους των καφέ, μπαρ κ.α.

«Είναι προσβολή τα ηχεία να είναι στη διαπασών την ώρα των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Μ. Εβδομάδας. Οφείλουμε να δείχνουμε σοβαρότητα. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες εικόνες», αναφέρει στην «Ε» ο κ. Πουλημένος, επισημαίνοντας ότι η τήρηση του μέτρου θα ισχύει αυστηρά για την Παλιά Πόλη αλλά και ως οδηγία σε άλλες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η ηχορύπανση. Διευκρίνισε δε, ότι η τήρηση του μέτρου θα ελέγχεται από την Αστυνομία αλλά και από κλιμάκιο του Δήμου.

Αντιδράσεις

Η είδηση αυτή έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία στους επαγγελματίες της εστίασης, για τους οποίους η περίοδος του Πάσχα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας και θεωρούν ότι η μουσική συμβάλει στη διατήρηση της πελατείας τους και τον τζίρο των καταστημάτων τους.

Για την ώρα τουλάχιστον η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να θέλει να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ με επιφυλακτικότητα βλέπει το μέτρο, το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης και Διασκέδασης Παλιάς Πόλης Κέρκυρας. «Θα το εξετάσουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Βλάχος εκφράζοντας την επιφύλαξή του αν μια τέτοια απόφαση «στέκει» νομικά. «Το καταλαβαίνουμε για τη Μ. Παρασκευή, αλλά για τις άλλες ημέρες είμαστε επιφυλακτικοί. Ο κόσμος που έρχεται θέλει να δει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις αλλά παράλληλα να βγει και να διασκεδάσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη σωστή κατεύθυνση

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμαρχου πάντως εκλαμβάνεται ως μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση για τη σοβαρότητα της θρησκευτικής παράδοσης της Κέρκυρας και γενικότερα της ορθοδοξίας αναφέρουν πηγές της Εκκλησίας στην «Ε».
Ανάλογη θέση παίρνει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Νίκος Ολύμπιος. «Είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση και το επικροτούμε. Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες κατάνυξης. Δεν μπορεί η σταύρωση και η ταφή του Χριστού να γίνεται και να παίζει η μουσική», ανέφερε ο ίδιος. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.