Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο εθελοντισμός και η αγάπη των Κερκυραίων για την Αποκριά έσωσαν το φετινό καρναβάλι (videos)

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
22 Φεβρουαρίου 2024 / 13:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Βουσολίνος: Ζητήσαμε 6.500 ευρώ από την Ταμειακή Υπηρεσία και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν έχουμε λεφτά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αγάπη των Κερκυραίων για το καρναβάλι μα πάνω απ’ όλα η εθελοντική προσφορά έσωσαν τελευταία στιγμή τις φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κ. Κέρκυρας για την Αποκριά, μιας που τα οικονομικά του είναι πενιχρά.

Αυτό επισήμανε λίγο πολύ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παλιάς Πόλης και Εμπορίου Κώστας Βουσολίνος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε νωρίτερα το πρωί στο ιστορικό Δημαρχείο, για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του φετινού Καρναβαλιού. «Τελικά τα καταφέραμε και φτιάξαμε πρόγραμμα, πολύ καλό πιστεύω, και θα έχουμε τις Αποκριές, παρόλα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που είχαμε στην αρχή και μας είχαν προβληματίσει ιδιαίτερα», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτισμού του Δήμου έδωσε έναν τεράστιο αγώνα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να οργανωθεί όλη αυτή η εκδήλωση και να εξευρεθούν και οι απαιτούμενοι πόροι χάρη στη γενναιοδωρία απλών πολιτών, επιχειρηματιών και καταστηματαρχών που ήθελαν να συνδράμουν την προσπάθεια, για να έχουμε και φέτος Αποκριές στο Δήμο, μια που τα οικονομικά του είναι στενά.

 

Έγγραφο αίτημα στις 5/12

 

Όπως μάλιστα επισήμανε, η προσπάθεια για την οργάνωση των εκδηλώσεων ξεκίνησε πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Βουσολίνο, βάσει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ελήφθη στις 04-04-2023) που αφορούσε τις εκδηλώσεις του Δήμου έως τις 31-03-2024, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και το Καρναβάλι, κατατέθηκε στις 5-12-2023 έγγραφο αίτημα της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Πολιτισμού, στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου για συνολική δαπάνη 6.500 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα ηχητικής κάλυψης του καρναβαλιού και κατασκευής του καρναβαλικού άρματος.

«Μετά τις εκλογές έγιναν κάποιες κινήσεις από την Ταμειακή Υπηρεσία και τις προηγούμενες Αντιδημαρχίες για αγορά με απευθείας ανάθεση μπότηδων ποσού 15.000 ευρώ και πυροτεχνημάτων για το Πάσχα. 5 Δεκεμβρίου εστάλη έγγραφο αίτημα στην Ταμειακή Υπηρεσία για χορήγηση ποσού 3.500 ευρώ για την ηχητική κάλυψη του καρναβαλιού και 3.000 ευρώ για το άρμα του καρνάβαλου. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν έχουμε λεφτά και δεν σας δίνουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουσολίνος, διευκρινίζοντας ότι μόλις σήμερα, βρέθηκε κάποια λύση, μέσω του ΣΥΠΑΠ, από κάποιο χρηματικό του υπόλοιπο.

«Ωστόσο όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις κλείσαμε χωρίς να έχουμε κάτι σίγουρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, το έγγραφο αίτημα δεν προωθήθηκε ποτέ για έγκριση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπληρώνοντας ότι καθότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024 δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, η δαπάνη δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτόν. «Το σχέδιο π/υ εισάγεται τώρα (σσ αύριο) στη Δημοτική Επιτροπή για έγκριση» ανέφερε ο κ. Βουσολίνος.

 

Εθελοντικά

 

Επανερχόμενος στο θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες που στηρίζουν εθελοντικά το πρόγραμμα του Δήμου. Τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλης, τις Φιλαρμονικές Λιαπάδων και Σκριπερού, τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, το Κρασοδικείο Στίνη, την Κερκυραϊκή Μασκαράτα, το Λύκειο Ελληνίδων, το Σωματείο Δια της Αφής, το Χορευτικό Όμιλο Κέρκυρας και το Χορευτικό Σύλλογο Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ», την Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, τους Βενετσιάνους του «Ό,τι αγαπώ», τη Χορωδία Γιαννάδων, τη Χορωδία Λέσχης Οικολογίας Κέρκυρας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκίμμης, «ΚΑΝΤΡΙΛΙΕΣ, Ο ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΗΣ», τις Σχολές Χορού και τα Δημοτικά Σχολεία.

 

Ο «Ντελάλης» δίνει την έναρξη

 

Την έναρξη των εκδηλώσεων, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Ε» (20-02-2024) θα σημάνει ο Ντελάλης και η συνοδεία του, το Σάββατο  24 Φεβρουαρίου  στις 12 το μεσημέρι, στο Ιστορικό Δημαρχείο, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους, στην χαρά της Κερκυραϊκής Αποκριάς, με τα δρώμενα που θα στηθούν τόσο στην πόλη όσο και στις κοινότητες της υπαίθρου μέχρι τις 17 Μαρτίου. Σειρά εκδηλώσεων με συναυλίες, θεατρικά, χορευτικά, τα παραδοσιακά τσικνίσματα με ένα μεγάλο γλέντι στη Σπηλιά αλλά και αγαπημένα δρώμενα, όπως τις περατζάδες με τα βενετσιάνικα κουστούμια, το «Κρασοδικείο», τα Πετεγολέτσα, «Το Κυνήγι το Θησαυρού» με αποκορύφωμα τις δυο καρναβαλικές παρελάσεις στις 10 και 17 Μαρτίου θα εκτυλίσσονται το επόμενο διάστημα μέχρι και την Κυριακή της Αποκριάς.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.