Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουλάχιστον 60 δολοφονίες από τον πόλεμο των συμμοριών κοκαΐνης

ΧΑΛΙΚΟΥΝΑ
01 Μαρτίου 2024 / 12:38
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Μεταξύ των οποίων τα δύο «συμβόλαια θανάτου» στον Χαλικούνα το καλοκαίρι του 2020.

ΑΘΗΝΑ. Σε δηλώσεις προέβη ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Φ. Ντουίτσης σχετικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, μέλη της οποίας διέπραξαν δύο ανρθωποκτονίες στο Χαλικούνα της Κέρκυρας τον Ιούλιο του 2020 και τέσσερεις συνολικά στην Ελλάδα.

Για τα θύματα δήλωσε: «Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα περιοχή του Μαυροβουνίου, που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας».

Τα τέσσερα θύματα βρέθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτούν, μετά τη διάσπαση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν το 2014 έπειτα από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία. Διέμεναν σε περιοχές της Αττικής τουλάχιστον από το 2019 χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

 Για τον πόλεμο των οργανώσεων ανέφερε: «ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».»

Για τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν: «Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα  Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη χώρα μας, επιτεύχθηκε η σύλληψη αλλοδαπού, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό».

Κλείνοντας, συνεχάρη και ευχαρίστησε την Europol και τις αστυνομικές Αρχές Σερβίας, Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας για την συνεργασία αλλά και τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας.

Στη συνέχεια, έδωσε το λόγο στην Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία δήλωσε:

Για τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης: «Ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ.

Επιπλέον:

  • μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών,
  • τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους,
  • για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).»

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Στιγμιότυπο από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Χαλικούνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.