Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποχρεωτικά στα Γιάννενα και τα σκουπίδια της Βόρειας Κέρκυρας

Μεταφορά απορριμμάτων
28 Μαρτίου 2024 / 15:52
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τα σκουπίδια πλέον θα σταματήσουν να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και θα κατευθύνονται προς την ΜΕΑ Ηπείρου που βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, για τα επόμενα δύο χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλάζουν αποδέκτη τα απορρίμματα της Βόρειας Κέρκυρας, μετά από υπουργική κατεύθυνση που δόθηκε στον Δήμο.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της Τετάρτης, τα σκουπίδια πλέον θα σταματήσουν να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και θα κατευθύνονται προς την ΜΕΑ Ηπείρου που βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνει στην "Ε" η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Σπυριδούλα Κόκκαλη, η αλλαγή αυτή γίνεται καθώς ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εκάστοτε υπουργική απόφαση που διαμορφώνεται ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε μονάδας ή και άλλους παράγοντες. 

Ωστόσο η αλλαγή αυτή θα σημάνει και αναδιαμόρφωση του κόστους. Από τη μία πλευρά η μικρότερη απόσταση θα μειώσει το κόστος των καυσίμων της μεταφοράς, από την άλλη πλευρά όμως το gate fee, από 42 ευρώ εκτοξεύεται στα 70 ευρώ τον τόνο. Σε αυτά προστίθεται το Τέλος Ταφής του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ που θα καθοριστεί,  που για τον πρώτο χρόνο είναι 25 ευρώ τον τόνο.

Όπως διευκρίνισε η Αντιδήμαρχος, σε λίγα 24ωρα αναμένεται και το σχετικό ΦΕΚ που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο.Το επόμενο βήμα είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εργολαβία μεταφοράς. 

Πάντως ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, που είναι ο μόνος από τους τρεις του νησιού που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαλογή στην πηγή, εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τους 13,5 χιλιάδες τόνους που μεταφέρει ετησίως.

Προχωράει στη Διαχείριση Μικρών και Μεγάλων Συσκευών, Λαμπτήρων και τόνερ  σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.και ενθαρρύνει τους δημότες να ανακυκλώνουν συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων με όλα τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά οφέλη που προκύπτουν από τις δράσεις αυτές.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.