Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Αυλωνίτη για δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης περί "μπαζωμάτων"

Αλέκος Αυλωνίτης
01 Απριλίου 2024 / 12:22

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Επέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίκαιρη ερώτηση κατάθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τις αποκρουστικές δηλώσεις του Υπ.Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη κατά των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και των πολιτικών αντιπάλων.

Ο βουλευτής τονίζει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ενεργών αντιθεσμικά και κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών  ενήργησε, με σκοπό να μειώσει το κύρος της δικαιοσύνης και να επηρεάσει τις ενέργειες της  αφού,  αναφερόμενος,  έστω,   στους πολιτικούς του αντιπάλους , στοχεύει στις ενέργειες της δικαιοσύνης δια της φράσεως  «όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα “μπαζώματα”, αυτοί είναι για τα μπάζα». Θα δώσει εξηγήσεις για την αντιθεσμική και ευθέως προσβλητική στάση του;

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Επέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Στη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που αφορούσε μεταξύ άλλων  και στην  απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης κατά την ομιλία του την 27η Μαρτίου 2024, αναφέρθηκε στα «μπαζώματα» του τόπου του εγκλήματος, προσθέτοντας επιπλέον ότι  όσοι μιλούν για «μπαζώματα» είναι για τα «μπάζα»!

Πλέον συγκεκριμένα ανέφερε πως : «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα!. Για φαντάσου. Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα. Όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους. Έχει γκρεμούς εκεί». Με προσβλητικό και απρεπές τρόπο δε, που δεν αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του Υπ. Δικαιοσύνης, κατέληξε στην φράση : «Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού,  όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα “μπαζώματα”, αυτοί είναι για τα μπάζα».

Επί των δηλώσεων αυτών πρέπει να λεχθεί ότι  η διατήρηση του τόπου του εγκλήματος, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών από τον προανακριτικό υπάλληλο και την κήρυξη της αποκλιμάκωσης τους, είναι υψίστης σημασίας για την συλλογή αποδεικτικού υλικού και την διερεύνηση του εγκλήματος. Η μεταφορά βαγονιών σε άλλο  μέρος, η απομάκρυνση σημαντικού όγκου χωμάτων  από τον τόπο του εγκλήματος και η επιχωμάτωση αυτού, τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα, αποτελούν ενέργειες που οδήγησαν στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και στην μη ολοκλήρωση των αναγκαίων ερευνών. Όλες οι παραπάνω οφειλόμενες προανακριτικές ενέργειες ορίζονται και στο άρθρο 251 ΚΠΔ και στο άρθρ.94 παρ.1 του Π.Δ. 141/1991

Αποτέλεσμα άλλωστε των αυθαιρεσιών, ήταν η άσκηση  ποινικής δίωξη τουλάχιστον εναντίον  του  πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, για την συμμετοχή, κατ’ εντολή του των υπ’ αυτόν υπηρεσιών  να μετακινήσουν  βαγόνια και να τα μεταφέρουν σε άλλο τόπο, να αφαιρέσουν μεγάλες ποσότητες χωμάτων και να επιχωματώσουν  το τόπο του εγκλήματος με φερτά αδρανή υλικά, άσφαλτο  κλπ.

Ενώ όμως η Δικαιοσύνη, ασκώντας ποινική δίωξη, είχε  επιληφθεί του ως άνω εγκλήματος, γεγονός ευρύτατα γνωστό στο Πανελλήνιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ενεργών αντιθεσμικά και κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών  ενήργησε, όπως παραπάνω αναφέρω,  με σκοπό να μειώσει το κύρος της δικαιοσύνης και να επηρεάσει τις ενέργειες της    αφού,  αναφερόμενος,  έστω,   στους πολιτικούς του αντιπάλους , στοχεύει στις ενέργειες της δικαιοσύνης δια της φράσεως  «όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα “μπαζώματα”, αυτοί είναι για τα μπάζα».

Δηλαδή αφού πράττουν έτσι οι πολιτικοί πόσο μάλλον η δικαιοσύνη.  Με την ως άνω προσβλητική φράση, διαρκούσης της ανακρίσεως  έστω και έμμεσα αλλά σαφέστατα προσβάλλει, εκτός των πολιτικών αντιπάλων του,  την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τους συγγενείς των θυμάτων αφού  η μεν πρώτη άσκησε για το λόγο αυτό ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων  οι δε συγγενείς των θυμάτων αγωνίζονται να διερευνηθούν οι αιτίες και να προσωποποιηθούν οι ποινικές ευθύνες για το έγκλημα του λεγόμενου "μπαζώματος" του τόπου του εγκλήματος. Μάλιστα εξ αιτίας της παραπάνω ελεγχόμενης συμπεριφοράς του Υπουργού  δημοσίως τον εγκαλούμε , κρίνοντάς τον ως ανεπαρκή να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Θα δώσει εξηγήσεις για την αντιθεσμική και ευθέως προσβλητική στάση του, ως Υπουργού Δικαιοσύνης; Πως δικαιολογείται το ατόπημα του να παρέμβει με τη δημόσια ομιλία του στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να κρίνει αυτήν, να υποτιμήσει αυτήν, να παρέμβει σε αυτήν, έστω και έμμεσα, με τις ως άνω υποτιμητικές και προσβλητικά φράσεις; Έστω και τώρα προτίθεται να ανακαλέσει τις αποκρουστικές δηλώσεις που εξαπέλυσε στη Βουλή, την 27ηΜαρτίου 2024 κατά των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και των πολιτικών αντιπάλων του;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Αυλωνίτης.