Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση κτηματογράφησης ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
01 Απριλίου 2024 / 15:37

Παράλληλα ζητά μεταφορά και άμεση ψηφιοποιήση των Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεταφορά και αμεση ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης Κέρκυρας, καθώς και παράταση της κτηματογράφησης ζητά με επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Κοινοποιείται στους τρεις βουλευτές του νησιού, στον Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή και στους τέσσερις δημάρχους του Νομού Κέρκυρας.

Η επιστολή του ΔΣΚ

«Επανερχόμενοι σε προηγούμενη αλληλογραφία μας, σας επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά, ότι προκύπτει άμεσο πρόβλημα με την λειτουργία των ήδη συγχωνευμένων (με το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων) Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης Κέρκυρας.

Το πρόβλημα συνίσταται στην ταλαιπωρία πολιτών και Συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν έχουν μεταφερθεί τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων αυτών στην πόλη της Κέρκυρας (λόγω επικαλούμενης έλλειψης χώρου), ούτε έχουν ψηφιοποιηθεί, λειτουργούν δε ως Αρχειοφυλάκεια, μόνο μια φορά την εβδομάδα (το Όρος κάθε Δευτέρα και το Μέσης κάθε Τετάρτη).

Η λειτουργία αυτή είναι εντελώς ανεπαρκής για να εξυπηρετηθούν πολίτες και Δικηγόροι, ενώ η ψηφιοποίηση των αρχείων (παρά τις αρχικές προβλέψεις) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2025!

Εκτός αυτού, ταυτόχρονα διεξάγεται η διαδικασία κτηματογράφησης της π.ε. Κέρκυρας, ήδη σε παράταση ως τις 13/04/2024, η οποία επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την ανεπαρκή λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης. 

Μάλιστα ήδη από την εποχή που χορηγήθηκε η 2μηνη παράταση της κτηματογράφησης, είχαμε επισημάνει ότι ο χρόνος της 2μηνης αυτής παράτασης ήταν πολύ μικρός, όταν τα ποσοστά κτηματογράφησης κυμαίνονταν πάρα πολύ χαμηλά, όπως άλλωστε και σήμερα.

Έτσι, κατόπιν των ανωτέρω σας ζητούμε:

Α) Την άμεση μεταφορά των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης στην πόλη της Κέρκυρας, χωρίς χρονοτριβή.

Β) Την άμεση έναρξη και συντόμευση της ψηφιοποίησης των ίδιων αρχείων και

Γ) Την χορήγηση νέας παράτασης της Κτηματογράφησης, για τουλάχιστον 6 επιπλέον μήνες.