Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρεία σύσκεψη για τα Πασχαλινά μέτρα (photos + videos)

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
04 Απριλίου 2024 / 13:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Περισσότεροι χώροι στάθμευσης λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται. Λωρίδες ασφαλούς εξόδου για τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται στη Νομαρχία Κέρκυρας, για τα πασχαλινά μέτρα ενόψει της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται για φέτος.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στ. Πουλημένος, με παρουσία των εμπλεκομένων φορέων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι από: την Εστίαση, το ΕΚΑΒ, τουριστικούς φορείς, το λιμενικό, την πυροσβεστική, την Τροχαία, την Πολιτική Προστασία του Δήμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας, τον ΟΛΚΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, την Aocta, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας, το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας, υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι αντιδήμαρχοι Καρδονας, Βουσολίνος, Χαλικιόπουλος, Θεοτόκης, όπως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξ. Αλαμάνος

 

 

Στόχος είναι η απρόσκοπτη μετακίνηση των επισκεπτών στο νησί αλλά χωρίς ωστόσο να παρεμποδιστεί η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν και επιπλέον χώροι στάθμευσης, πέρα των γνωστών, όπως είναι το ΕΑΚΚ, o κύριος χώρος του λιμανιού, ένα τμήμα από το εργοτάξιο στο σημείο που θα δημιουργηθεί το κλειστό προπονητήριο στις Αλυκές, ο χώρος μπροστά από το κοιμητήριο Γαρίτσας, αλλά και μερικά προαύλια σχολείων θα ανοίξουν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης.

Νέοι χώροι στάθμευσης

Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του οικοπέδου 12 περίπου στρεμμάτων που προοριζόταν να κατασκευαστεί το Λυρικό Θέατρο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως παρκινγκ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ο Δήμαρχος δεν πρόκειται για επίσημο χώρο στάθμευσης, καθώς δεν έχουν γίνει οι διοικητικές πράξεις για την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου ακινήτου μέσα στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο. «Ήδη όμως έχει δοθεί εντολή στην Υπηρεσία να κινήσει τη διαδικασία αλλαγής χρήσης για να γίνει οργανωμένος χώρος στάθμευσης επίσημα. Ωστόσο την περίοδο του Πάσχα θα διατεθεί άτυπα ο χώρος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, στη διάθεση επισκεπτών και κατοίκων θα είναι οικόπεδο 6 στρεμμάτων στο συνδετήριο δρόμο Τρία Γεφύρια -Καμπανιόλου, που θα διαμορφωθεί όπως και το ιδιωτικό πάρκινγκ στην Παλλάδα, όπου παλιά ήταν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Οι επισκέπτες θα μεταφέρονται από και προς την πόλη με μισθωμένα λεωφορεία αλλά και με αστικά που θα βρίσκονται στα ανωτέρω σημεία στάθμευσης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και προβλέψεις για την ασφάλεια

Για την διατήρηση της τάξης, αλλά και της ασφάλειας τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων, για τις μέρες του Πάσχα θα εφαρμοστούν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην πόλη της Κέρκυρας τα οποία, σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας κ. Κωστάντη θα μπουν σε ισχύ από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας.Ο σχεδιασμός είναι ανάλογος με τα προηγούμενα έτη και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λωρίδες ασφαλούς εξόδου

Ειδική έμφαση θα δοθεί στην απρόσκοπτη προσέγγιση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία)  με την πρόβλεψη λωρίδων ασφαλούς εξόδου σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν. «Είδα πέρσι μια εικόνα που έκανε το γύρο του διαδικτύου ενός ασθενοφόρου κοντά στο Πεντοφάναρο, το οποίο ήταν εγκλωβισμένο ανάμεσα σε χιλιάδες επισκέπτες. Αν συνέβαινε κάτι και χρειαζόταν η χρήση του ασθενοφόρου, θα ήταν αδύνατη η κίνησή του προς την έξοδο. Αυτό επιβάλλει να διαμορφώσουμε λωρίδες, μία ή δυο ασφαλούς εξόδου από το χώρο», τόνισε ο κ. Πουλημένος.

Το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα έθεσε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χρήστος Κυπριώτης, τονίζοντας ότι πολύ συχνά η διέλευση των ασθενοφόρων παρεμποδίζεται από τα τραπεζοκαθίσματα, τις ομπρέλες και άλλα εμπόδια που υπάρχουν και ειδικά σε ορισμένους δρόμους εντός του ιστορικού κέντρου.

Απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στις οδούς απ’ όπου περνούν οι πομπές (Λιτανείες και  Φιλαρμονικές), δηλαδή το κρίσιμο διήμερο της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου, ο Αντιδήμαρχος Εμπορίου Κώστας Βουσολίνος ήταν ξεκάθαρος, απαντώντας σε ερωτήματα των εκπροσώπων της εστίασης. Ολική απομάκρυνση τις ώρες εκείνες τόσο από το οδόστρωμα όσο και από το πεζοδρόμιο, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να σταθεί για να τις παρακολουθήσει.Διευκρινίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι άμεσα θα εκδοθεί τροποποιητική διάταξη στις άδειες των καταστημάτων ενδιαφέροντος , όπου θα προβλέπεται η απομάκρυνσή των τραπεζοκαθισμάτων στις οδούς από τις οποίες περνούν οι πομπές.

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.