Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στοπ στην κλιμάκωση το ζητούμενο στη Μέση Ανατολή

ΙΣΡΑΗΛ
15 Απριλίου 2024 / 19:53
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

To Ισραήλ ελπίζει οι ΗΠΑ να το στηρίξουν σε όποιο σχέδιο δράσης αποφασίσει

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν περιμένουν σύμμαχοι και αντίπαλοί του και συστήνουν αυτοσυγκράτηση, με στόχο  να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, «το Ιράν πήρε τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο επιθετικό Σιωνιστικό καθεστώς, ώστε να προστατεύσει την εθνική του ασφάλεια και συμφέροντα».

Πρόσθεσε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σχεδιάζει επιπλέον στρατιωτική δράση προς το παρόν» αλλά προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι θα δεχθεί "ισχυρότερη απάντηση αν συνεχίσει τις «διαβολικές της πράξεις»"

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι «η ενέργεια αποτέλεσε άσκηση του δικαιώματος του Ιράν στην αυτοάμυνα, όπως καθορίζεται από το Άρθρο 51 στον Χάρτη των ΗΕ και ως απάντηση στην συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, ειδικά στην επίθεση της 1ης Απριλίου ενάντια στο διπλωματικό κτίριο του Ιράν».

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, o υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου Benny Gantz δήλωσε «θα χτίσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα επιβάλουμε το τίμημα στο Ιράν, με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο χρόνο που θα μας βολεύει».

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση

Εν μέσω αυτού του κλίματος, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ, αλλά δεν θα πάρουν μέρος σε επιθετικές ενέργειες ενάντια στο Ιράν 

O ΓΓ του ΟΗΕ σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι "Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις ή στο άνοιγμα πολλών μετώπων στην Μ. Ανατολή... τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" 

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφοντας στο Χ, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν ενώ συνέχισε προσθέτοντας ότι «όλοι οι δρώντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν ώστε να επαναφέρουν την σταθερότητα στην περιοχή».

Η  Τουρκία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 14/04, παρότρυνε τόσο το Ιράν όσο και τις χώρες της Δύσης που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, να πιέσουν ώστε να μπει ένα τέλος στην κλιμάκωση.

Όλα αυτά, ενώ πληροφορίες από το Πολεμικό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15/04 θέλουν το Ισραήλ, όπως ανέφερε η Ηaaretz, να αναζητά τρόπους για να ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν και ελπίζει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε όποια πορεία δράσης αποφασίσει.

ΠΗΓΕΣ: Islamic Republic News Agency, timesofisrael.com, nbc news, ertnews.gr, Haaretz.com  

ΦΩΤΟ@ertnews.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.