Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δασοκομάντος» πυροσβέστες και στην Κέρκυρα φέτος το καλοκαίρι

Δασοκομάντος
02 Μαΐου 2024 / 09:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Την "παρθενική" τους επέμβαση έκαναν σε πυρκαγιά στους Οθωνούς - Συνέδραμε ένα Καναντέρ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πολεμιστές» της πρώτης γραμμής στη μάχη με τις φλόγες ενισχύουν φέτος τις υπάρχουσες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για οποιαδήποτε σοβαρή πυρκαγιά εκδηλωθεί στο καταπράσινο νησί των Φαιάκων. Πρόκειται για τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που έχουν συσταθεί πρόσφατα με τον νόμο 5075/23. Την ομάδα, που αποτελείται από 30 άτομα συν 6 μόνιμους από την πυροσβεστική υπηρεσία της Κέρκυρας, παρουσίασε χθες ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχος Αναστάσιος Καρατζάς

Επέμβαση στους Οθωνούς

Από την πρώτη κιόλας μέρα που εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα, κλήθηκαν σε επιχείρηση πυρόσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα στους Οθωνούς. 

Τμήμα 12 ατόμων της ΕΜΟΔΕ με επικεφαλής τον Διοικητή Ν.Κέρκυρας Πύραρχο Νίκο Κόλλα, μετέβησαν στο νησί με σκάφος του Λιμενικού. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμε από αέρος ένα αεροσκάφος καναντέρ. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε, έχοντας κάψει περίπου 3 - 4 στρέμματα στην περιοχή κοντά στον Φάρο.

Η 15η ΕΜΟΔΕ της Κέρκυρας και η 16η ΕΜΟΔΕ της Κεφαλονιάς εντάσσονται στη συνολική δύναμη των 10 Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην επικράτεια και αποτελούνται από 30 άτομα επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Η ΕΜΟΔΕ θα στεγαστεί στο Πυροσβεστικό Μέγαρο επί της οδού Ι. Ανδρεάδη και ανέλαβε άμεσα τα καθήκοντά της καθώς χθες, 1η Μαΐου ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος.

Κοντά στο μέτωπο της φωτιάς

Οι αποκαλούμενοι «δασοκομάντος» έχουν αποστολή να λειτουργήσουν ως η «Αμεση Δράση» της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές, ώστε να επεμβαίνουν ταχύτατα με ελαφρύ φορητό εξοπλισμό και να «πιάνουν» στην αρχή τις πυρκαγιές σε δύσβατες δασικές ή ορεινές περιοχές, που είναι αδύνατη η προσέγγιση από τις μεγάλες υδροφόρες.

Η σύσταση των νέων μονάδων δασοπυροσβεστών – «κομάντο» που θα επεμβαίνουν άμεσα μέσα στο δάσος, ολοκληρώθηκε εντός του 2022. Είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι ώστε να αναρριχώνται στο βουνό με ελαφρύ εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα κλασικά εργαλεία χειρός πυρόσβεσης όπως επινώτιους πυροσβεστήρες, αλυσοπρίονα, τσάπες, πτύα, τσεκούρια και τσουγκράνες, με σκοπό να προλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών, προτού αυτές φτάσουν σε περιφερειακούς δρόμους ή σε εθνικές οδούς.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.