Κυριακή 02.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αντίο» στα 3 εκατ. για το Κλειστό Γυμναστήριο Βόρειας Κέρκυρας

Κλειστό Γυμναστήριο Βόρειας Κέρκυρας
18 Μαΐου 2024 / 14:18
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Μαχειμάρης: «Το ΠΔΕ είχε πρόβλημα εκταμίευσης» - Αιχμές για πολιτικά πρόσωπα που σαμποτάρισαν το έργο - Βάρελης: «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετέωρη μένει η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου της Βόρειας Κέρκυρας, θέμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Αντιπολίτευση και δημοτική αρχή παρουσίασαν ωστόσο εκ διαμέτρου αντίθετες αιτίες. Η παράταξη Βάρελη επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στη δημοτική αρχή, ενώ ο Δήμαρχος αποδίδει την απένταξη στο πάγωμα του ΠΔΕ, αλλά και σε πολιτικό "δάκτυλο".

Βάρελης: «Παλινωδίες»

«Λάθη, παλινωδίες, σκοπιμότητες και παραλήψεις της Δημοτικής Αρχής είχαν ως αποτέλεσμα μια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ από το 2019 με αποτέλεσμα να χαθεί οριστικά. Με μεγάλη μας λύπη φοβόμαστε ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν ξανά αυτά τα χρήματα» δηλώνει η μείζων αντιπολίτευση της Συμπαράταξης Πολιτών. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος» επισημαίνει στην "Ε" ο επικεφαλής Σπύρος Βάρελης. «Το έργο εντάχθηκε κατά την πρώτη θητεία Μαχειμάρη το 2019. Από τότε δεν υπήρξε καμία πρόοδος, έως τη δωρεά οικοπέδου από τον αδελφό του Δημάρχου, Κώστα Μαχειμάρη. Φθάσαμε στο 2023 για να προκηρύξει διαγωνισμό. Μάλιστα όχι για ανέγερση κτιρίου αλλά για προμήθεια κατασκευής, γεγονός που αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από τους μηχανικούς και εργολήπτες, για λόγους ακαταλληλότητας και ασφάλειας της υποδομής. 

Αιχμές για πολιτικά πρόσωπα

Απαντώντας,  ο δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης επεσήμανε ότι το κλειστό γυμναστήριο δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έμεινε χωρίς χρηματοδότηση. Τόνισε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην εκταμίευση πόρων από το ΠΔΕ, απαριθμώντας έργα τόσο της Περιφέρειας, όσο και εργολαβίες του Δήμου που μένουν απλήρωτες.

Άφησε όμως και σαφείς αιχμές για πολιτικά πρόσωπα που σαμποτάρισαν το έργο: «Λένε κάποιοι -για σκληρούς προεκλογικούς λόγους- ότι  απεντάχθηκε από το ΠΔΕ το μοναδικό έργο που δεν ήταν ώριμο. Το μοναδικό; Τα έργα οδοποιίας της Περιφέρειας από το ΠΔΕ πού είναι; Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι παγωμένο πριν από τις εκλογές. Βέβαια για κάποιους λόγους, δεν έβαλαν τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας όταν ανακοίνωσαν ότι κάποια έργα θα πάνε γέφυρα με το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΠΑ, που είναι διάδοχος. Ξέρουμε τους κυρίους και τις κυρίες που δεν το έβαλαν...».

Όπως αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και τον δήμαρχο, αναζητείται πλέον νέα χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021- 2025 ή τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Μέχρι τότε το έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου θα παραμείνει ένα «σχέδιο επί χάρτου».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.