Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η οργάνωση του κερκυραϊκού, τουριστικού προορισμού

editorial
25 Ιανουαρίου 2018 / 09:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Εξακολουθούν οι παράγοντες της Κέρκυρας και της Περιφέρειας να πανηγυρίζουν από εκθέσεως σε έκθεση για το διαφαινόμενη νέα, τουριστική χρονιά ρεκόρ, όσον αφορά στις αφίξεις.

Πρόκειται προφανώς για αδράνεια κίνησης, εξαιτίας της οποίας δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των τουριστικών πραγμάτων απαιτεί μια διαφορετική συμπεριφορά από τη μονομερή και μονοδιάστατη της προβολής της ομορφιάς κι έτσι την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών και μόνο (σ.σ. αν και δεν είναι λίγο αυτό). Ολόκληρο συνέδριο έγινε τον Νοέμβριο εδώ, για να καταδείξει την αναγκαιότητα άλλης οργανωτικής συγκρότησης ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που σέρνει μαζί της η εντατικοποίηση της τουριστικής οικονομίας. Ειπώθηκε και γράφτηκε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να ικανοποιηθεί η αναγκαιότητα συνεργασίας, με συγκεκριμένους συμπληρωματικούς ρόλους, ανάμεσα στο Κράτος, τους επιχειρηματίες και τους φορείς. Λέχθηκε ότι η οργάνωση προορισμού είναι σχήμα που ικανοποιεί αυτές τις προϋποθέσεις. Κι υπάρχουν μύρια όσα παραδείγμα και μοντέλα σ' Ανατολή και Δύση, να πάρει κάποιος και να προσαρμόσει όποιο θεωρεί εγγύτερα στις συνήθειες και τη φυσιογνωμία μας. Έναν Οργανισμό προορισμού, οι αρμοδιότητες του οποίου να εκτείνονται από την προβολή έως την φροντίδα στους δρόμους και την σχέση με το λιμάνι του ΤΑΙΠΕΔ και το αεροδρόμιο της Fraport. Ο Δήμος υπό περιορισμό και επιτροπεία, για να μετάσχει σ' ένα τέτοιο σχήμα, πιθανότατα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που να του το επιτρέπει και σχέδιο να υπηρετήσει. Εδώ και ο ρόλος των τοπικών βουλευτών να σηκώσουν αυτό το ζήτημα, να προωθήσουν το θέμα, να ικανοποιήσουν την προϋπόθεση. Ιδιαιτέρως μάλιστα στην συγκυρία αναθεώρησης της καλλικράτειας νομοθεσίας. Τώρα είναι ο χρόνος για τέτοιες ενέργειες. Όποιος οργανωθεί πρώτος θα βάλει την σφραγίδα τους στις εξελίξεις στα τουριστικά μας πράγματα, που είναι και το ζωογόνο περιβάλλον από το οποίο αντλεί κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. Η φυσιογνωμία της νέας τουριστικής Κέρκυρας θα εξαρτηθεί απ' αυτές τις κινήσεις σ' αυτή τη φάση, είτε γίνουν είτε όχι...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.