Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος... (14) - Ξύλο, αλουμίνιο, pvc και σίδερο

Γιώργος Ζούμπος
30 Αυγούστου 2016 / 12:01

Ο λεγόμενος «Κανονισμός» τελειώνει με … παράθυρα και μία καλή επανάληψη των «απαγορεύεται» προς εμπέδωση από τους αποκαλούμενους «χρήστες του μνημείου» (είναι οι κάτοικοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ότι σκαρφίστηκαν οι συντάκτες καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα).

«Τα ξύλινα κουφώµατα, τα τζαµιλίκια και τα παραθυρόφυλλα όπου είναι εφικτό θα διατηρούνται και θα επισκευάζονται. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό εξαιτίας µη αναστρέψιµων φθορών, θα αντικαθιστώνται από νέα ξύλινα ίδια µε τα παλιά. Απαγορεύεται η επισκευή ή ανακατασκευή τους µε τη χρήση άλλων υλικών (αλουµίνιο, PVC, σίδερο κλπ). Τα κουφώµατα, τα τζαµιλίκια και τα παραθυρόφυλλα θα βάφονται µε χρώµατα που θα επιλέγονται από το εγκεκριµένο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας χρωµατολόγιο παραδοσιακών χρωµάτων για την πόλη της Κέρκυρας, κατόπιν συνεννόησης µε την Εφορεία αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα γίνεται µόνο στις περιπτώσεις κτηρίων που αποδεδειγµένα από την αρχική φάση της κατασκευής τους είχαν κουφώµατα, τζαµιλίκια ή παραθυρόφυλλα άλλου υλικού. 
Τα λίθινα µορφολογικά στοιχεία των όψεων (περιθυρώµατα, έρτες, γείσα, κορνίζες, πεσσοί, κλπ) θα καθαρίζονται µε το χέρι µε προσοχή από ξένα υλικά (βαφές, επιχρίσµατα κλπ) σύµφωνα µε τις υποδείξεις αρµόδιου υπάλληλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και παραµένουν εµφανή χωρίς την επικάλυψη χρώµατος ή βερνικιού».
Μια και το αναφέραμε, να θυμηθούμε ότι  οι σύγχρονοι όροι «κούφωµα, τζαµιλίκι, παραθυρόφυλλο» αντικατέστησαν τους παλιούς όρους «κασαδούρα, τζάμια, σκούρα», όπως και η «Παλιά Πόλη» παραμερίστηκε για να γίνει «Ιστορικό Κέντρο» - μην μας πουν  οι λοιποί ευρωπαίοι και οι της Unesco ότι δεν έχουμε … ιστορικό κέντρο.
Ο λεγόμενος «Κανονισμός» προσπαθεί να βάλει κανόνες για τα παράθυρα προκαλώντας γενική αναστάτωση και προφανώς να ανοίξει δουλειές (έχουμε βλέπετε και οικονομική άνθιση). 
Η πραγματικότητα είναι ότι στην πόλη υπάρχουν παράθυρα από ξύλο, αλουμίνιο, Pvc και σπάνια από μέταλλο (συνήθως σε παράθυρα ισογείων όπου καλύπτουν ανοίγματα χώρων με μηχανήματα). Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν κατασκευές κομψές και όμορφες αλλά και κάποιες αντιαισθητικές - να μην τις βλέπει άνθρωπος.
Με δεδομένες τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες η απλούστερη λύση θα ήταν να υπάρχουν υποδείγματα για όλα τα υλικά κατασκευών και στους ενδιαφερόμενους απλά να γίνεται υπόδειξη αλλά να μην επιβάλλεται. Και βέβαια είναι γεγονός στη σφαίρα της επιστημονικής  φαντασίας  όταν ο λεγόμενος «Κανονισμός» μιλά για «αποδεδειγµένα από την αρχική φάση της κατασκευής τους» υλικά.
Μερικοί νομίζουν ότι λόγω των αδιανόητων υπερβολών και αστοχιών που περιέχει ο λεγόμενος «Κανονισμός», δεν θα  εφαρμοστεί. Όμως ήδη κάποια σημεία του εφαρμόζονται  και πολλοί συμπολίτες έχουν ήδη  μετανιώσει για τη μέρα και την ώρα που αποφάσισαν να κάνουν κάποια επισκευή. Για τους υπόλοιπους είναι θέμα χρόνου, όπως θέμα χρόνου είναι και η ερήμωση της Παλιάς Πόλης. Οι συντάκτες του λεγόμενου «Κανονισμού» το ξέρουν και την επιταχύνουν.