Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος...(17) - Κυκλοφορία και κουβαλήματα

Γιώργος Ζούμπος
06 Οκτωβρίου 2016 / 11:05

Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι τα σημειώματά μας δεν αποτελούν «παράπονο» προς την Πολεοδομία του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων (αλήθεια, το Γραφείο Παλιάς Πόλης τι απέγινε και τι ρόλο έχει σε όσα συμβαίνουν;).

Αποτελούν ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και έκφραση της ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ όσων ζουν στην Παλιά Πόλη να μπορούν να συνεχίσουν να κατοικούν και να εργάζονται σε αυτήν.
 
Σε όσους κατοικούν εκτός Παλιάς Πόλης αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια. Από όσα έχουμε ήδη γράψει και τα οποία άλλωστε βιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσοι ζουν στην Παλιά Πόλη, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αφορά το λεγόμενο «Κανονισμό».
 
«Δεν ιδρώνει αυτί»
 
Πριν από καιρό η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο είχε πει μια φράση η οποία τότε ήχησε κάπως παράξενα, αλλά τώρα φαίνεται ότι είχε απόλυτο δίκιο. Είχε πει απευθυνόμενη προς τη δημοτική αρχή: «Παραδώσατε την πόλη στην Αρχαιολογική υπηρεσία». 
Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι ουδείς  εκ των - λαλιστάτων σε άλλες περιπτώσεις -δημοτικών συμβούλων είχε ως τώρα την ευαισθησία να πει ή να γράψει πέντε γραμμές για το θέμα. Κάπου είναι βέβαια λογικό και αναμενόμενο, καθώς όλοι τους κατοικούν εκτός Παλιάς Πόλης και αγνοούν τους ρυθμούς και τη ζωή της. Το ίδιο πιθανόν και οι συντάκτες του «Κανονισμού» των οποίων τα ονόματα θα ήταν σκόπιμο να γνωστοποιηθούν ώστε να επισημανθούν στο κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας το οποίο θα αναφέρεται στο πως μια κατοικημένη πόλη μετατράπηκε σε ακατοίκητο μνημείο.
 
Το αυτοκίνητο στην πόρτα σας είπατε;
 
Τα πρόσφατα έργα του Δήμου και οι πεζοδρομήσεις περιόρισαν τους χώρους στάθμευσης. Όμως ο αριθμός των αυτοκινήτων δεν άλλαξε. Το αποτέλεσμα είναι να μετατεθεί το πρόβλημα «στάθμευση» σε άλλα σημεία και να επιδεινωθεί το ήδη υπάρχον αδιαχώρητο. Αυτό συμβαίνει διότι μόνιμη τακτική του Δήμου είναι  να μην επιλύει συνολικά κανένα πρόβλημα αλλά να προχωρά σε επιμέρους αλλαγές οι οποίες φυσικά αναστατώνουν τα πάντα.
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι οι δηλώσεις από πλευράς Δήμου στις αρχές του 2016 ότι μέχρι το Πάσχα (του 2016 παρακαλώ) θα είχαν γίνει  «άπειρες» κυκλοφοριακές αλλαγές και όλα θα γίνονταν μέλι-γάλα (τα ίδια έλεγαν για τα σκουπίδια την άνοιξη του 2015 για το Νοέμβρη του 2015 και μάλιστα αν θυμόμαστε καλά ήταν ο ίδιος προϊστάμενος που τα έλεγε). Ζωγραφιά οι εκάστοτε δηλώσεις!
Με αυτά και με τούτα το Υπεραστικό  ΚΤΕΛ πήγε στη νέα του θέση, το πεζοδρόμιο στη Δημουλίτσα έμεινε ως είχε  και τα δρομολόγια ξαναμπαίνουν στο Σαρόκο. Τραγέλαφος.
Ως προς τα ΙΧ, στριμώχνονται οπουδήποτε υπό την … κλασική ρήση των δημοτικών αρχόντων ότι «δεν μπορεί ο καθένας να έχει το ΙΧ κάτω από το σπίτι του». Κοροϊδία δηλαδή του αισχίστου είδους προς την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ταλαίπωρης Παλιάς Πόλης.
Αν κάποιος κάτοικος της Παλιάς Πόλης πρέπει να μεταφέρει κάποιον ηλικιωμένο, ή πρέπει να κουβαλήσει κάτι ογκώδες ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να κάνει χωροχρονική άσκηση επί χάρτου για να καταφέρει να κάνει τη δουλειά του (και αν). Να μην σχολιάσουμε τα  κολωνάκια που γέμισαν τους πεζόδρομους (αχτύπητη ιδέα).
Ο γραφών, κατοικώντας επί πεντήκοντα οκτώ συναπτά έτη στην Παλιά  Πόλη  στο ίδιο σημείο, αναγκάζεται να σταθμεύει το αυτοκίνητο - που σημειωτέον χρησιμοποιεί άπαξ της εβδομάδος- περίπου ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του και πρόσφατα για να μεταφέρει δύο δέματα, αυτά φορτώθηκαν  τα τέλη του Μάη και έφτασαν σπίτι στα τέλη Ιούλη. Δεν είναι ανέκδοτο αλλά πραγματικότητα. Για να έλθει τεχνίτης για ψυγείο, πλυντήριο ή τηλεόραση είναι θρίλερ που συνοδεύεται από γκρίνιες, βλαστήμιες και κλήσεις.
Τι κάνουν στο Δήμο για να μας διευκολύνουν; Απολύτως τίποτα και λένε (ω της κοροϊδίας)  ότι θα λύσουν τα προβλήματα συνολικά  στο μέλλον - όπως πρόσφατα αποφάνθηκαν και για την επισκευή των πλακών στην Κάτω Πλατεία. 
Με λίγα λόγια, το σαφές υπονοούμενο προς τους κατοίκους είναι: Αν δες σας αρέσει τραβάτε έξω από την Παλιά Πόλη. Ενοχλητικοί!