Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος ... (25) - Άλλος ένας ... κανονισμός

Γιώργος Ζούμπος
17 Nov 2016 / 13:01

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Τελικά αυτή η πόλη πρόκειται να ζει με … κανονισμούς.  Ελάχιστοι κάτοικοι γνωρίζουν για τον  «Κανονισμό Αστικής λειτουργίας» και ακόμα πιο ελάχιστοι τον έχουν διαβάσει. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Από το 2013 υφίσταται και ο «Κανονισμός καθαριότητας» ο οποίος προσδοκά από τότε να ρυθμίζει τα δέοντα. Δηλαδή τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τους δημότες και τις υποχρεώσεις των δημοτών (με πρόστιμα το κάτι άλλο) προς αυτόν. Είναι αναρτημένος σε κοινή θέα στην ιστοσελίδα του Δήμου Κέρκυρας και ορισμένα σημεία του θα παρουσιάσουμε και θα σχολιάσουμε, έχοντας υπόψη τι γίνεται στην Παλιά  Πόλη η οποία εγκαταλείπεται και φθίνει υπό το βάρος Κανονισμών που σύνταξαν άνθρωποι που προφανώς δεν την ζουν και δεν την νιώθουν. Φυσικά – όπως είναι αναμενόμενο – τα πρόστιμα με τα οποία ο Δήμος Κέρκυρας απειλεί τους δημότες είναι απίστευτα. Άλλωστε όπως αποφαίνονται διάφοροι, για όλα φταίνε οι κάτοικοι.
Η εισαγωγή στον 45 σελίδων κανονισμό μας τα λέει πολύ ωραία και φυσικά είναι αυτά που θα περίμενε κάποιος από μια δημοτική αρχή που θάπρεπε να φροντίζει την περιοχή της αρμοδιότητάς της. 
 
Οι αρχές
 
Σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εισαγωγή (οι έντονες λέξεις δικές μας):
«Η ποιότητα ζωής, η δηµόσια υγεία, η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων, είναι αλληλένδετες µε την τήρηση της περιβαλλοντικής ποιότητας , αποτελούν δε δικαίωµα των πολιτών και υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήµος Κέρκυρας, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, και επιδιώκει µέσω των προσφερόµενων στον τοµέα καθαριότητας µε την εφαρµογή του παρόντος κανονισµού:
·         Εξασφάλιση καθαριότητας στον Δήµο
·         Διασφάλιση της δηµόσιας υγείας
·         Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
·         Ενίσχυση εναλλακτικών µορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων µε µεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
·         Αναβάθµιση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας που διατηρείται αναλλοίωτη µέχρι σήµερα και προστατεύεται µε υπουργικές αποφάσεις που αφορούν  την κήρυξή της από το Υπουργείο Πολιτισµού, ως «ιστορικό Διατηρητέο Μνηµείο», ενώ έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.
·         Προστασία και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος
·         Ενίσχυση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας των εµπορικών περιοχών, ενίσχυση νέων οικονοµικών δραστηριοτήτων και δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας.
·         Γενικά  βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
·         Διατήρηση του δηµόσιου χαρακτήρα (προφανώς της Υπηρεσίας Καθαριότητας)»
Και βέβαια σημειώνει ότι «Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται µόνο µε την ενεργό συµµετοχή των δηµοτών», άσχετα βέβαια αν ο Δήμος τηρεί τις υποχρεώσεις του.
 
Οι στόχοι
 
Οι επιμέρους στόχοι των χρηστών των υπηρεσιών καθαριότητας διαμορφώνονται συνοπτικά ως εξής:
·         Οι παραγωγοί των προϊόντων δηλ. οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες και οι έμποροι, υποχρεούνται από την κείμενη νομοθεσία να λαμβάνουν μέτρα τόσο για την πρόληψη-μείωση όσο και για την ανάκτηση η επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων από αυτούς προϊόντων και υλικών συσκευασίας.  
·         Ο Δήμος Κέρκυρας, διά της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης θα παρέχει υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων, καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων και οφείλει να βελτιώνει συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του. Επίσης, να αναβαθμίσει τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων.
·         Ο Δήμος Κέρκυρας, διά της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οφείλει να προωθήσει εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων με στόχο την πρόληψη και την μείωση παραγωγής στερεών απορριμμάτων, να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες με στόχο τον περιορισμό σπατάλης φυσικών πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και λοιπών πόρων της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Επίσης, οφείλει να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» ώστε να καταστεί δυνατή η ορθολογική κατανομή των οικονομικών βαρών στους παραγωγούς αποβλήτων.
·         Οι δημότες, οι κάτοικοι και επισκέπτες οφείλουν συνειδητά να εφαρμόσουν τον παρόντα Κανονισμό, ενώ η ενεργός συμμετοχή τους στα προγράμματα ανακύκλωσης και εθελοντισμού διασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.»
Τι γίνεται από τα παραπάνω, ειδικά οι συμπολίτες που ζουν στην Παλιά Πόλη μπορούν να εκτιμήσουν εύκολα, εύκολα, χωρίς … φόβο και πάθος.