Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βίδο: Εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση;

Σπύρος Σαββανής
03 Απριλίου 2023 / 10:56

Γράφει ο Σπύρος Σαββανής, δικηγόρος, μέλος ΜέΡΑ 25

Η αρχαία Πτυχία ή νησίδα Βίδο, βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό φρούριο και την παλιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας. Χωρίζεται από το παλαιό φρούριο και από το παλαιό λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας με στενό θαλάσσιο δίαυλο. Από τό παλαιό λιμάνι υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με πλοιάριο με το νησί κατά το καλοκαίρι. Το νησί είναι ακατοίκητο σήμερα, όμως ήταν χώρος σωφρονιστηρίου ανηλίκων, κατά το παρελθόν καθώς και τόπος αγροτικών φυλακών.

Στο νησί υπάρχει μαυσωλείο πεσόντων Σέρβων στρατιωτών, στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα οστά των νεκρών Σέρβων στρατιωτών που απεβίωσαν στην Κέρκυρα από τό 1915 μέχρι τό 1918, όταν οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σερβία διωκόμενοι από τα αυστριακά στρατεύματα και να έλθουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα κάτω από την διοίκηση του βασιλιά τους Πέτρου. Σήμερα έχει περιέλθει στον δήμο Κερκυραίων, ο οποίος μετέτρεψε το νησί σε καλοκαιρινό θέρετρο, εγκαθιστώντας εκεί τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις. (Αντιγραφή από τη Βικιπαίδεια).

Το Βίδο είναι τμήμα  του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τμήμα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι το Βίδο όλα τα παραπάνω;
Η απάντηση είναι ένα μεγάλο και σαφές ΟΧΙ.
 
Πως  κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα;

Από την σημαντικότατη συζήτηση και διάλογο που έγινε την Κυριακή 2-4-2023  στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου με την επωνυμία «Οι φίλοι του Βίδο» και αναδείχθηκε με μεγάλη τεκμηρίωση ότι το Βίδο οδεύει ουσιαστικά στον απόλυτο έλεγχο της μισθώτριας που λέγεται Ikos Dassia . Η ευθύνη αποκλειστικά στην Δημοτική Αρχή, η οποία ξεκινά από το έτος 2018 και έχει ολοκληρωθεί σήμερα  με σύμβαση μίσθωσης διάρκειας έξη (6) χρόνων.

Ακούστηκε ότι αν και έχει μισθωθεί το εστιατόριο και συγκεκριμένος χώρος γύρω από αυτό, η μισθώτρια  χρησιμοποιεί μεγαλύτερο χώρο.
Ακούστηκε ότι το τελευταίο δρομολόγιο  του πλοίου είναι στις οκτώ (8) το απόγευμα.

Ακούστηκε ότι αν θες να φας στο εστιατόριο και ειδικά μετά τις οκτώ (8) το απόγευμα πρέπει να κλείσεις τραπέζι στην Ikos Dassia.

Ακούστηκε ότι δεν τηρεί τους συμβατικούς όρους της μίσθωσης και κάνει κακή χρήση των όρων της σύμβασης και άλλα πολλά.

Ακούστηκε ότι ο εκμισθωτής Δήμος θα μισθώσει και χώρο στην παραλία για να τοποθετηθούν  ομπρέλες και ξαπλώστρες παραλίας.

Ακούστηκε ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις έχουν να λειτουργήσουν έξη (6) χρόνια και δεν προβλέπεται να ξαναλειτουργήσουν.

Ακούστηκε ότι σημαντικά κτήρια καταρρέουν ενώ θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης Δήμος με την έκδοση μιας μικρής έκτασης οικοδομική άδεια να συντηρήσει την στέγη τους και να τοποθετήσει παράθυρα ή να επισκευάσει οτιδήποτε άλλο, άμεσα γρήγορα και με ελάχιστο κόστος, χωρίς γραφειοκρατία και μελέτες. 

Ακούστηκε ότι με το σκάφος ιδιοκτησίας του Δήμου συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα, άρα η πρόσβαση προς το Βίδο δεν θα υπάρχει, άρα κανείς μας πλέον δεν θα μπορεί να επισκεφθεί το νησί και αυτό θα περιέλθει στην πλήρη και αποκλειστική χρήση της μισθώτριας εταιρείας Ikos Dassia.

Όλα αυτά που συμβαίνουν τυχαία ή  δεν τα μεθόδευσε κανένας ή σε τελική ανάλυση δεν ευθύνεται κανείς;

Άμεσα η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μας ενημερώσει αν όλα τα παραπάνω που ακούστηκαν είναι αληθινά και ΟΧΙ  με  επικοινωνιακά λόγια ή οιαδήποτε άλλα επιχειρήματα και δικαιολογίες, αλλά  με την απόδοση της χρήσης του Βίδο στους Κερκυραίους και τους επισκέπτες.

Η απόδοση αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με πράξεις και έργα άμεσα από χθες και όχι σήμερα, αφού θα έπρεπε το Βίδο να είναι πανέτοιμο για χρήση από όλους μας, για κάθε δραστηριότητα και χρήση που προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, δημιούργησαν και λειτουργούσαν.
Εκλέγουμε Δημοτική Αρχή, για να προστατέψει το Δημόσιο Συμφέρον και  ΟΧΙ το Ιδιωτικό.

Αν πλέον σήμερα κάποιοι αιρετοί μας εκπρόσωποι, ξεχνούν το Δημόσιο Συμφέρον και θυμούνται το ιδιωτικό ,δεν είναι άξιοι να μας εκπροσωπούν και δεν αξίζουν την ψήφο μας, τους καταψηφίζουμε στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Η ανοχή μας απέναντι στην Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να γίνει συνενοχή.

Κέρκυρα 3-4-2023
Σαββανής Σπύρος-Δικηγόρος, Μέλος ΜέΡΑ 25