Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λευκό, στο χρώμα της αγνότητας

EDITORIAL
15 Οκτωβρίου 2023 / 21:23
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αποκαταστάθηκαν οι έννοιες με το αποτελέσμα των επαναληπτικών εκλογών. Το 41% σε ποσοστό και σε απόλυτο αριθμό ψήφων είναι μειοψηφία.

Μόνον που αυτή διαπίστωση είναι αποκλειστικά αριθμητική. Για να γίνει πολιτική πρέπει να ικανοποιούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών, επεσήμαναν ότι ο συνασπισμός των δυνάμεων που αναφέρεται ως Νέα Δημοκρατία «χτύπησε ταβάνι». Κι όπως πάντοτε συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, το πολιτικό εκκρεμές έστω και δειλά, δειλά, παίρνει την αντίθετη άγουσα.

Για του λόγου το αληθές, αξίζει κανείς να αποτιμήσει την προεκλογική προσφορά της μεγάλης πασαρέλας υπουργών στην Κέρκυρα, που έδωσαν αυτοί ουσιαστικά την μάχη για τη νίκη της κα Κράτσα. Και ηττήθηκαν. Παταγωδώς!

Αστειευόμενος μάλιστα συμπολίτης έλεγε το πρωί της Κυριακής πως η μόνη περίπτωση να ενισχυόταν κατ' αυτόν τον τρόπο η επιδίωξη της Ρόδης να επανεκλεγεί, θα ήταν ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης να δήλωνε, εμφατικά και προς έκπληξη όλων την Παρασκευή, την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Γιάννη Τρεπεκλή! Τότε κάτι θα μπορούσε να γίνει...

Κατά τα λοιπά και με ποδοσφαιρικούς όρους, η ΝΔ στην ΠΙΝ και τον κεντρικό Δήμο, βλέποντας την αδυναμία των συνδυασμών της αντιπολίτευσης που επιβεβαιώθηκε άλλωστε στην πρώτη κάλπη, έπαιξε με δυο σέντερ φορ στην περιοχή, κυνηγώντας το γκολ. Κι έτσι πήρε και τις δυο παρτίδες. Ενδεικτική άλλωστε η μετανάστευση των βασικών στελεχών της απερχόμενης ως αποτυχημένης περιφερειακής ηγεσίας στον συνδυασμό του νικητή. Η ικανοποίηση στο πρόσωπο του Σπύρου Κλαδά, το πρωί της Κυριακής στο Λιστόν, έκδηλη. Ο Γκίκας θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα...

Και κάπως έτσι, μια Περιφέρεια που βαφόταν πράσινη για δεκαετίες και σε κάθε αναμέτρηση, βουλευτική ή αυτοδιοικητική, αφού πήρε για λίγο τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έγινε άσπρη. Κάποιοι πιστεύουν πως το λευκό δεν είναι καν χρώμα. Πλάνη. Αποκαλείται αχρωματικό χρώμα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταύτιζαν το λευκό με τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τον θάνατο, γιατί τους θύμιζε την έρημο και τους σκελετούς των νεκρών ζώων που υπήρχαν σε αυτήν. Στην Κίνα θεωρείται το χρώμα της δυστυχίας και του πένθους, και για αυτό το φοράνε στις κηδείες. Στις χριστιανικές κοινωνίες θεωρείται το χρώμα της αγνότητας. Ταιριάζει μάλλον γάντι στην περίπτωσή μας.

* Wikipedia, Η αίσθηση του λευκού μπορεί να δημιουργηθεί αναμιγνύοντας κατάλληλες εντάσεις των βασικών χρωμάτων του φάσματος: κόκκινο, πράσινο και μπλε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.