Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ειδοποία ρε μπούρδα Καραβάγγο, το φελέκι σου!

EDITORIAL
01 Nov 2023 / 10:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η αναπτυσσόμενη Κέρκυρα δεν βρήκε ποτέ κάτι να κάνει για να προστατέψει την κληρονομιά της και να την αξιοποιήσει υπέρ της λειτουργίας και της ανάδειξης της δημόσια εικόνας της!

Όσοι ταξίδευαν στον Βόλο τη δεκαετία του '70, την εποχή της αποβιομηχάνισης, θα θυμούνται τα κουφάρια των πρώην εργοστασίων να στοιχειώνουν κεντρικούς δρόμους και πολυσύχναστες γειτονιές της ιστορικής εργατούπολης. Η πόλη στην συνέχεια ευεργετήθηκε από τη φιλοξενία εκεί σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που σημειωτέον μαζί με το Αιγαίου είναι αδελφάκι του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ιδρύθηκαν, με την ίδια απόφαση, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αυτό ήταν!

Εμπνευσμένες τοπικές Αρχές αξιοποίησαν αυτή και άλλες τέτοιες ευκαιρίες, μετατρέποντας τους ερειπιώνες σε θαυμαστά κτήρια των πανεπιστημιακών σχολών, που σφύζουν από ζωή. Κυψέλες πολιτισμού και παιδείας, στην καρδιά της πόλης. Το βλέπεις όταν την επισκέπτεσαι τώρα ξανά, μετά τέσσερις δεκαετίες.

Αναπόφευκτη η σύγκριση με την Κέρκυρα. Βιομηχανική πόλη κι αυτή, κληροδότησε στους επόμενους πρώην εργοστάσια και βιομηχανικούς χώρους, που άλλοτε βρίσκονταν στην περιφέρεια της και τώρα μέσα στο κέντρο της. Δεν ήταν υποχρεωτικό να κάνει ό, τι κι ο Βόλος. Ήταν πρόδηλο πάντως, πως η διάθεση αυτών των γηπέδων και των άλλοτε βιομηχανικών εγκαταστάσεων υπήρχαν ως ιστορικό δώρο αλλά και ως υποχρέωση για τους επιγόνους.

Δεν έγινε τίποτα απολύτως. Η Σειρήνες του μαζικού τουρισμού, στις οποίες παραδόθηκε η Κέρκυρα δεν επέτρεψαν καμιά σοβαρή συζήτηση για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της. Τη χαριστική βολή έδωσαν επιτήδειοι, που ευθύνονται για τη χωροταξική, πολεοδομική της παράλυση. Και σα να μην έφτανε αυτό, προχώρησαν στην επέκταση της πόλης με όρους οικισμού, όπως επανειλλημμένα αναφέρεται, σε έκταση πολλαπλάσια  της παλιάς πόλης! Το θεάρεστον αυτών των αποτελεσμάτων αντικρύζει κανείς στον Ποταμό, τα Κανάλια κοκ.

Όσο για τα παλιά εργοστάσια ξέμειναν διατηρητέα και προστατευόμενα, σε πείσμα των αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού, να καταρρέουν και να κατεδαφίζονται. Εστίες μόλυνσης και άλλοτε χωματερές ανθρώπων. Η αναπτυσσόμενη Κέρκυρα δεν βρήκε ποτέ κάτι να κάνει για να προστατέψει την κληρονομιά της και να την αξιοποιήσει υπέρ της λειτουργίας και της ανάδειξης της δημόσια εικόνας της! Ποτέ μέχρι τουλάχιστον σήμερα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.