Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μεταφορικό ισοδύναμο σε φουρτούνα

EDITORIAL
06 Δεκεμβρίου 2023 / 15:41
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αυτήν ακριβώς την «στιγμή» επέλεξε η κυβέρνηση να παγώσει τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδυνάμου ενώ διαρρέεται ακόμα και η κατάργησή του.

Η επιστροφή στην συναλλακτική κανονικότητα συνεπάγεται την άρση κάθε παρηγορητικής πρόνοιας και έτσι την εκτόξευση του κόστους των μετακινήσεων και των μεταφορών. Πρόκειται για ιδιαιτέρως επιβαρυντική συνθήκη για τους κατοίκους των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών της χώρας. Αυτήν ακριβώς την «στιγμή» επέλεξε η κυβέρνηση να παγώσει τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδυνάμου ενώ διαρρέεται ακόμα και η κατάργησή του.

Το μεταφορικό ισοδύναμο θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα (2018 -2019) αρχικώς για τα νησιά του Αιγαίου και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Ενέργεια συμβατή και με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 174 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική και συνοχή.

Με δεδομένη μάλιστα και την συνταγματική επιταγή περί ισότητας των πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων και το νομοθετικό οπλοστάσιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας, θα περίμενε κανείς να διευρυνθεί και να ενισχυθούν οι πολιτικές υπέρβασης αυτής της ανισομετρίας. Όμως οι νεοφιλελεύθερες εμμονές που αποδίδουν τα πάντα στη δυναμική του ανταγωνισμού της αγοράς καμώνονται πως αγνοούν το εγγενές προσδόκιμο αυτής της συνθήκης, που είναι οι πλούσιοι να πλουταίνουν κι οι φτωχότεροι να φτωχαίνουν.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η απαίτηση της διεύρυνσης των πολιτικών άρσης των ανισοτήτων, μαζί και των γεωγραφικών. Όμως η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από πόρους ΕΣΠΑ, στο οποίο η εθνική/ιδία συμμετοχή εξασφαλίζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η χρονιά που εκπνέει είναι ταβάνι της προγραμματικής περιόδου 2013 - 2020 με την προβλεπόμενη επιμήκυνση (ν+3) 31 Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2023.

Έτσι η προγραμματική παρέμβαση πρέπει να ανανεωθεί ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την τουλάχιστον διατήρηση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Πρόδηλη η ανάγκη διεκδικητικού κινήματος και για τη διεύρυνση των πολιτικών υπέρβασης των νησιωτικών ανισοτήτων όσον αφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τις φοιτητικές μετακινήσεις, των αθλητικών σωματείων που μετέχουν σε υπερτοπικά πρωταθλήματα και αγώνες κοκ. Πρόκειται δίχως άλλο για πεδίον δόξης λαμπρόν για τις τοπικές ηγεσίες, τα Επιμελητήρια και τους φορείς των ενδιαφερομένων.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.